Ultrason eşliğinde enjeksiyon

Kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının bazılarında uzun zamandır uygulanan enjeksiyon uygulamaları, son yıllarda ultrason eşliğinde de yapılmaya başlanmıştır. Bu sayede tedavi başarısı ve konforu artarken, istenmeyen yan etkilerin görülme ihtimalide azalabilmektedir.

Ultrason eşliğinde enjeksiyon

Ultrasonografi (USG), insan kulağının işitemeyeceği yüksek frekanslı ses dalgalarından faydalanarak görüntüleme sağlayan, radyasyon içermeyen bir yöntemdir. Ultrasonun çalışma prensibi ses dalgalarının farklı doku ve organlardan farklı şekilde yansıması özelliğine dayanır. 

Eklemlerdeki yapısal bozukluklar, kireçlenmeler, kıkırdak yapının durumu, tendonlarda zedelenme veya yırtık varlığı, kas yırtılmaları, bağlarda oluşan zedelenme veya yırtıklar ve sinir sıkışmaları Ultrasonografi ile (MR gibi ileri görüntüleme yöntemlerine gerek kalmadan) kolayca saptanabilmektedir.

Önceden tanı amaçlı kullanılan bu görüntüleme yöntemi sayesinde uygulanan tedavinin daha ağrısız, daha güvenli ve daha etkili olması sağlanmaktadır. İşlem sırasında enjeksiyonun yapılacağı alan görülebildiği için tedavi başarısını arttırmaktadır.

Ultrason eşliğinde yapılan enjeksiyonlar, doktorun iğneyi vücuda girdiği andan itibaren gerçek zamanlı olarak görmesini sağlayarak iğnenin ve dolayısıyla enjeksiyon materyalinin doğru yere ulaşmasını sağlar.

Ultrason enjeksiyonları, hasta ve doktorun anında görebileceği “gerçek zamanlı” ve “dinamik” uygulama avantajına sahiptir. Doktor, istenen tedavinin amaçlanan hedefe ulaştığını izleyebilir ve hastası ile birlikte işlemi takip edebilir.

Uzun yıllardır uygulanan, çeşitli anatomik noktaları belirleyerek yapılan enjeksiyon yöntemlerine kıyasla USG ile yapılan enjeksiyonlar çevredeki damar, sinir, tendon gibi yapılara zarar verme ihtimalini azaltmaktadır.

Yapılan çalışmalarda, en deneyimli kişilerde bile, kör (yani görüntüleme yöntemi kullanılmadan yapılan) bazı enjeksiyonlarda hedefe ulaşma oranı %30-40’larda bulunmuştur. Ultrason eşliğinde yapılan enjeksiyonlarda ise birçok eklem için enjeksiyonun hedefe ulaşma oranı %90’ı geçmektedir.

PRP (trombositten zengin plazma), CGF, Proloterapi, Nöral terapi, Kuru iğneleme, Botulinum toksin enjeksiyonu, Kortizon, Hyalüronik Asit, Sinir Blokları, Lokal anestezik, Kök hücre gibi pek çok enjeksiyon uygulamaları yanında şişen eklemlerdeki sıvının boşaltılmasında da ultrason kullanılabilir.

Bu makale 13 Eylül 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Adnan Bilgiç

Uzman Dr Adnan Bilgiç 1988 yılında Sakarya’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitim ve öğretimini 2006 yılında Sakarya Fen Lisesinde bitirmesinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde (Çapa) başladığı tıp eğitimini başarı ile tamamlayarak 2012’de Tıp doktoru unvanı almıştır. 2013’te Uludağ Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalında ihtisasına başlayarak 2018 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzman Hekimi olmuştur. 2018-2022 arasında Yalova Devlet Hastanesi’nde görev yaptıktan sonra 2022 itibarı ile Yalova Özel Atakent Hastanesinde hastalarına hizmet vermektedir. Rejeneratif (yenileyici) tıp, tamamlayıcı/bütünsel/fonksiyonel tıp yaklaşımı, eklem/yumuşak doku/sinir enjeksiyon uygulamaları (PRP, hyaluronik asit, ozon, proloterapi vb.), fıtıkların ameliyatsız tedavi ve takibi, iltihaplı ve iltihapsız romatizmal has ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Ultrason Eşliğinde Enjeksiyon
Uzm. Dr. Adnan Bilgiç
Uzm. Dr. Adnan Bilgiç
Yalova - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube