Üçüncü üç aylık dönem

Üçüncü üç aylık dönem

Gebelik ,kadının son menstrüel periyodunun ilk gününden itibaren 40 hafta sürer.Gebelik 3 dönemde incelenir ve ilk 12 haftaya 1. trimester, 13-27.haftalar 2. trimester,28-40. haftalar 3.trimester olarak adlandırılır.

Fiziksel Değişiklikler

Nefes Nefese Kalma - Sebebi Nedir ?- Ne Yapabilirim ?

Gebeliğin son dönemlerinde sankiyeterince hava alamıyorsunuz gibi gelir . Bunun nedeni büyüyen uterusun akciğerlere yaptığı baskıdır ve akciğer kapasitesini düşürmek için yeterlidir. Ayrıca progesteron hormonu solunum merkezini etkileyerek daha derin nefes alıp vermenize neden olur. Genişlemiş dolaşım ve solunum sistemleri sayesinde bebeğiniz yeterince oksijen almaktadır.

Ne Yapabilirim ? Otururken ve kalkarken sırtınızın düz ve omuzlarınızın arkada olmasına dikkat edin. Aerobik türü egzersizler yararlıdır ancak aşırı egzersizden kaçınmalıdır. Gebeliğin son döneminde egzersiz için doktorunuza danışın.uyurken minder desteği ve bir tarafınıza uzanmak nefes alıp vermenizi kolaylaştıracaktır. Gebeliğin son bir kaç haftasında bebekaşağı doğru doğum kanalına indiğinden nefes alıp vermeniz rahatlar. Nefes nefese kalma sık görülür ancak ciddi durumlarda doktorunuza danışın.

Kalça Ağrısı

Hormonların kalça eklemindeki gevşetici etkisine bağlıdır. Bu sayede bebek doğum kanalında rahat geçer ama kalça ağrısına neden olur. Gebeliğin son ddöneminde genellikle birtarafta ağrı görülür. Sırt ve karın kaslarını güçlendiren egzersizler yararlı olur. Ilık banyo rahatlatıcıdır.

Siyatik

Kalça bölgesinde uterusun siyatik siniire yaptığı baskı sonucu oluşan ağrı, uyuşma ve his kaybıdır. Gebelikte önemli değildir. Doğum yakın dönemde bebek pozisyon değiştirirse rahatlayabilir. Ters tarafa yatmak ve ılık banyo rahatlatabilir.

Uyku Problemleri

Doğum yaklaştıkça gece uyumanız iyice güçleşir.Bir nedeni artık karnın iyice büyüyereksize rahat bir pozisyon sağlayamamasıdır. Gebeliğin son döneminde uyku için en iyi pozisyon bacak ve dizler bükülü olarak sağ tarafınıza yatmaktır. Bu durum büyük damarlardaki basıncı alır ve sırtın alt kısmındaki basıncı da azaltır. Destek için minderler kullanılabilir.

Varis

Gebelikte büyüyen bebeği desteklemek için olan dolaşım değişiklikleribu etkiye neden olur. Kalbe kanı taşıyan damarlar üzerine olan uterus basıncı damarların kanı tam olarak yukarı doğru gönderememesine neden olur ve varisler görülebilir.

Uzun süre ayakta kalmayın. Ayak ayak üstüne atıp oturmayın. Mümkün oldukça ayaklarınızı havaya kaldırın. Otururken sandalyeye uzatın. Yatarken ayaklarınızın altına minder koyun. Düzenli egzersiz yapın ve varis çorabı giyin. Varisler doğum sonrası genellikle iyileşirler.

Hemoroid ( Basur )

Hemoroid anal bölgede damarların genişlemesi sonucu kanın o bölgede göllenmesidir. En önemli belirtiler kanama kaşıntı ve ağrıdır.

Meyve ve sebze gibi lifli gıdalar ve bol sıvı alarak kabızlıktan korunun. Belirtileri rahatlatmak için anal bölgeyi iyi temizleyin ve yumuşak tuvalet kağıdı kullanın. Ilık oturma banyoları ve buz paketli kompresler uygulayın. Özellikle sert sandalyeler üzerinde uzun süre oturmayın.

İdrar Kaçırma

Uterusun idrar torbasına yaptığıbasınç idrar kaçırmanıza neden olabilir. Doğum sonrası genelde kaybolur. İdrar torbanızı sıkıştığınız an boaşaltın. Bu yararlı olacaktır.

Kilo Artışı

Gebeliğin sonunda yaklaşık 11-14 kg alırsınız. 3. dönemde yaklaşık 5 kg alınır.

Bebekle İlgili Önemli Noktalar

28.haftada yaklaşık 35-40 cm ve 1500 gr , 40. haftada 46-50cm ve 3000-3500 gr olur. 8. ayda bebek doğum pozisyonunu alır .

Bebeğin uterus içindeki hareketleri daha sık ve şiddetli olacaktır. Hareketlerde azalma bir problemin işareti olabilir. Bu durumda hemen doktorunuza başvurun.

Gebeliğin son döneminde ne zaman ne yediğiniz ,pozisyonunuz ve dışarıdan gelen sesler bebeğin aktivitesini etkiler.

Bir çok aktif ve çalışan kadın bebeğin hareketlerini her zaman anlayamaz. Bebeğin hareketlerini kendiniz ,sol tarafınıza 30-60 dk yatarak izlerseniz, ne kadar sıklıkta hareket ettiğini değerlendirebilirsiniz.

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nuray Atacan

Op. Dr. Nuray ATACAN, Ankara' da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1984 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında dönem birincisi olarak tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1990-1991 yılları arasında Yerköy Devlet Hastanesi acil polikliniğinde mecburi hizmetimi yapmıştır. İhtisasını ise 1991-1995 yıllarında Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi' nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Nuray ATACAN, Sincan Tıp Merkezi'nde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Uyku problemleri
Op. Dr. Nuray Atacan
Op. Dr. Nuray Atacan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube