Tuvalet eğitiminde dikkat edilmesi gerekenler

Tuvalet eğitiminde dikkat edilmesi gerekenler

Tuvalet eğitimde dikkat edilmesi gereken nokta çocuğun bireysel gelişiminin bu eğitime hazır olup olmadığıdır. Eğitim sürecini çocuk merkezli yürütmek sonrasında oluşabilecek travmaları da ortadan kaldıracaktır. Çocuklarda tuvalet eğitimi için en ideal başlama dönemi 1.5 – 2.5 yaşları arasıdır. Çocuk bu dönemde mesane kasları üzerindeki denetimi kazanmaya başlar fakat bazı çocuklar 4 yaşına kadar bu beceriyi kazanamayabilir. Kız çocukları genellikle erkek çocuklarına göre daha önce mesane kaslarını kontrol etmeyi öğrenirler.  Önemli olan çocuğun bu eğitime hazır olmasını beklemek ve acele etmeyip baskı uygulamamaktır.

Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösteren bazı belirtiler vardır:

Tuvaletinin geldiğini fark ediyor ve örneğin koltuğun arkasına geçip öyle yapıyorsa;

Ebeveyninin bazı basit komutlarını anlayıp uygulayabiliyorsa;

Bezi en az iki saat kuru kalabiliyorsa;

Bezi ıslandığında rahatsız oluyorsa;

Tuvalet veya lazımlığa ilgi gösteriyor ve sorular soruyorsa.

Yukarıda bahsedilen maddelerin çoğunluğunu yerine getirebiliyorsa, çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğu söylenebilir. Eğitime geç veya erken başlamanın olumsuz psikolojik etkileri olabileceği gibi bu etkileri çocuk yetişkinlik dönemine kadar taşıyabilir. 

Her çocuğun bireysel farklılıkları göz önünde bulundurulmalı eğer çocuk eğitime tepkili yaklaşıyorsa ısrarcı olunmamalı ve tekrar eğitime başlamadan önce 1 ay kadar ara vermenizi öneririm.

TUVALET EĞİTİMİ VEREN KİŞİNİN TUMUMU ÇOK ÖNEMLİ !

Tuvalet eğitimi veren kişinin (anne/baba/bakıcı abla) tutumu eğitimine yön verir. Öncelikle çocuğun tuvalete oturmak gibi bazı korkuları olabilir. Örneğin sifonu çekince kendisinin de gideceğini düşünebilir ya da kakasını böceğe benzetip ondan korkabilir. Eğitim sürecinde ebeveynlerin veya bakıcının sabırlı davranması ve azarlayıcı tavırlardan kaçınması gerekmektedir. Bu dönemde yapılan en büyük yanlışlardan biri ise çocuğu başkalarıyla kıyaslamak olacaktır. Komşunuzun çocuğunun 1 haftada tuvalet eğitimini tamamlamış olması sizin çocuğunuzun da aynı sürede tamamlaması gerektiğini göstermez. Her çocuğun öğrenme hızı farklıdır, kıyaslama yapmayınız.

TUVALET EĞİTİMİ İÇİN ÖNERİLER

18-30 aylık dönem arası tuvalet eğitimine başlamak için en ideal zaman çünkü çocuk bu dönemde mesane kasları üzerindeki denetimi kazanmaya başlar.

Tuvalet eğitimine başlamak için yaz dönemini tercih edin. Yaz dönemi eğitim için ideal ve kolaylaştırıcıdır fakat çocuk diğer mevsimlerde hazırsa ve eğitimi kabul ediyorsa istediği zaman başlayabilirsiniz.

Çocuk için doğru zamanı bekleyin. Çocuğun kendini hazır hissetmesini bekleyin, istemiyorsa zorlamayın.

Uygun bir lazımlık alın. Mümkünse çocukla birlikte onun sevdiği ve seçtiği lazımlığı tercih edin.

Acele etmeyin, sabırlı ve sakin olun. Her çocuğa göre eğitim süresi değişmektedir.

Eğitimin ilk zamanlarında onunla birlikte gidin, süreci tekrar tekrar anlatın. Övgüyle ödüllendirin.

SAĞLIKLA KALIN ! 

Bu makale 24 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan

Ekim 1991’de Aydın’da doğdum. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Haziran’17 yılında mezun oldum. Stajımı Haydarpaşa Abdülhamid Hastanesi (GATA)’nde tamamladım. 2018 yılında Kaplan International Collage London’da dil ve mesleki eğitim aldım. Üsküdar Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Ocak’19 yılında yükseklisans eğitimime başladım. Oyun terapisi, dil ve konuşma bozuklukları, çocuk testleri ve aile danışmanlığı üzerine milli eğitim ve sağlık bakanlığı onaylı eğitimlerle alanımda daha donanımlı ilerleyerek danışanlarıma hizmet vermekteyim.

Instagram: @uzm.burcuarslan

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Çocuk bakımı
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan
İstanbul - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube