Doktorsitesi.com

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi)

Prof. Dr. Oktay Banlı
Prof. Dr. Oktay Banlı
22 Ekim 2015151 görüntülenme
Randevu Al
Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi)

Laparoskopik sleeve gastrektomi (tüp mide) ameliyatı aşırı şişmanlığın tedavisinde tek başına uygulanan bir yöntem olarak tüm şişmanlık ameliyatlarının %2’sini oluşturmaktadır. ABD’de bu teknik 1988 yılında biliopankreatik diversiyon ameliyatının bir türü olarak geliştirilmiş; İngiltere’de ise Magenstrasse ve Mill prosedürünün bir varyantı olarak ortaya çıkmıştır.

Son yıllarda şişmanlığın cerrahi tedavisinde alternatif tedavi olarak kabul edilmesinin nedeni; hızlı yapılabilmesi ve hastada daha az incinmeye neden olmasına bağlı olarak hastaların iyi kilo vermesi ve şişmanlığa bağlı yan etkilerin daha hızlı düzelmesidir. Ayrıca eğer gerekirse daha ileri ikinci aşama ameliyatın kolaylıkla yapılabilmesi de önemli bir avantajıdır.

Bu ameliyattan sonra hastaların fazla kilolarının %54 ile %81’ini yaklaşık 12 ay içinde kaybettikleri, aynı zamanda şişmanlığa bağlı diğer hastalıklarda düzelme görüldüğü tespit edilmiştir.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Sleeve gastrektomi aynı zamanda “uzunlamasına gastrektomi” veya “tüp mide” olarak da adlandırılmaktadır. 

Midenin büyük kenarı kesilip çıkarılarak 60 ile 120 ml arasındaki hacme sahip bir mide tüpü oluşturulur.

Tüp Mide Ameliyatında Kilo Kaybı Nasıl Oluşur?

Tüp Mide Ameliyatında , 2 mekanizma ile kilo kaybı olmaktadır:

1.     Mide hacminin küçültülmesi ile mekanik bir kısıtlanma ve mide hareketlerinin azaltılmasına bağlı kilo kaybı,

2.     Ghrelin olarak bilinen bir maddeyi üreten mide dokusu çıkarıldığından hormonsal bir değişiklik meydana gelmesi sonucu kilo kaybı olur.

Ghrelin midenin fundus denilen üst parçasındaki oksintik hücrelerce üretilen 28 amino-asitlik bir peptit proteindir. Beyindeki hipotalamus ya da pituiter bölgedeki reseptörlerinin aktivasyonu ile düzenlenen kuvvetli bir oreksijenik (iştah arttırıcı) bir peptittir .Mide fundusunun her bir gramında, oniki parmak bağırsağına göre 10-20 kat daha fazla ghrelin bulunmaktadır. Tüp Mide Ameliyatında ghrelin üretilen midenin fundus bölgesi çıkarıldığından iştahta azalmış olur ve kilo kaybı meydana gelir.

Tüp Mide Ameliyatının Sonucunda Ne olur?

Tüp mide ameliyatı kısa sürede etkili olan önemli bir şişmanlık ameliyatıdır. Altı ayda toplam fazla kiloların %35-70’i ve 12 ayda ise fazla kiloların %33-81’i kaybedilmektedir. Üç yılda kaybedilen fazla kiloların “Gastrik By-Pass Ameliyatı” sonrasında kaybedilen kilolara yakın olduğu gösterilmiştir.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Kilo Alınırmı?

Tüp mide ameliyatından sonra mide tüpünün zamanla genişlemesi halinde yeniden kilo alımı görülebilir. Ameliyat tekniklerindeki farklılıklar nedeniyle bu durumun neden meydana geldiği anlaşılmıştır.

Nedenleri şunlardır:

·         Aşırı geniş buji kullanılması.

·         Mide arka duvarının yeterince alınmaması.

·         Büyük lokmalar nedeniyle mide tüpüne aşırı basınç olması.

·         Tekrarlayan kusmalar.

·         Mide çıkışında veya barsakta tıkanıklık.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Kilo Alınırsa Ne Yapılır?

·         Yeniden laparoskopik tüp mide ameliyatı ile genişleyen midenin fazlalılığının alınması.

·         Gastrik by-pass ameliyatına geçilmesi.

·         Laparoskopik düodenal swich ameliyatına geçilmesi.

 

Etiketler

Obezite tanı ve tedavisiObezite tedaviObezite ameliyatObeziteden kurtulmak için tavsiyelerTüp mide ameliyatından sonra kilo alınırsa ne yapılır?Tüp mide ameliyatından sonra kilo alınırmı?Tüp mide ameliyatı nasıl yapılır?Tüp mide ameliyatında kilo kaybı nasıl oluşur?

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Oktay Banlı

Prof. Dr. Oktay Banlı

Prof. Dr. Oktay BANLI, 1965 yılında Gülşehir'de doğmuştur.  Dikmen İlkokulu, Sokullu Mehmet Paşa Ortaokulu ve Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun olarak lisans öncesi öğrenimlerini tamamlamıştır. Hemen ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamış ve 1988 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1991 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmıştr.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır