Doktorsitesi.com

Tüp Mide Ameliyatı Ardından

Op. Dr. Umut Kerimoğlu
Op. Dr. Umut Kerimoğlu
25 Mayıs 2016178 görüntülenme
Randevu Al
Tüp Mide Ameliyatı Ardından

Operasyonun ertesi günü çekilen mide pasaj grafisi ardından ağızdan sıvı alımına başlanır. Sıvı alımı 3. gün artar ve kişi çoğunlukla 3. gün evine gidebilir. İlk hafta berrak sıvılar olmak üzere 14 gün boyunca sıvı ile beslenme devam eder. Daha sonra ise yavaş yavaş yumuşak besinlere başlanır ve 4. Hafta tamamlandığında neredeyse tüm besinler yenilebilecek hale gelir. Operasyon ardından beklenen kilo kaybı, fazla kiloların %70 ini oluşturur. Yani 70 kg olması gereken bir kişi, 170 kg ise; operasyon ardından bir buçuk sene sonunda yaklaşık olarak 100 kg’ya iner. Kilo kaybı ilk 6 ayda daha hızlı bir ivme gösterirken, daha sonra daha yavaş bir biçimde devam eder. Tüp mide operasyonı ardından kaybedilen kiloların kalıcı olma oranı %75-80 civarındadır. %15-20 hastada yeniden kilo alma riski yaşanabilir olsa da aynı kiloya dönme olasılığı %1 kadar düşük bir ihtimaldir.

Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Her cerrahi operasyonda olduğu gibi tüp mide ameliyatlarında da potansiyel riskler ve potansiyel komplikasyonlar elbette ki mevcuttur. Sleeve gastrektomi yani, tüp mide ameliyatında kesilip çıkarılan mide kısmında uzun bir dikiş hattı meydana gelir. Kimi hastalarda bu uzun dikiş hattından küçük kaçaklar meydana gelebilir. Bu oran %1 in altında olmaktadır. Kaçak halinde dikiş hattı çevresinde ufak apseler oluşabilir. Bu durumda radyolojik olarak ortaya çıkan birikintiler drene edilir. Bu şekilde de kaçağın kapanması beklenir. Ufak bir ihtimalle yeniden ameliyat ya da endoskopik olarak kaçak noktasına stent adı verillen örtücü bir cihaz takılabilir. Günümüzdeki tıbbi teknolojideki gelişmeler ile tüp mide ameliyatı oldukça güvenle uygulanabilmekte ve cerrahi işleme bağlı komplikasyonlar oldukça nadir görülmektedir. Sleeve gastrektomi yani tüp mide ameliyatı kaynaklı ölüm riski %0.3-0.5 dir.

Tüp Mide Ameliyatı Ardından Ne Kadar Kilo Vermek Mümkündür?

Tüp mide operasyonu ardından 1-2 senelik dönemde fazla kilolarının %40-100’lük bir oranını verebilmek mümkündür. Kilo vermedeki başarı kişinin, ameliyat ardından beslenme düzeni ve egzersiz programına uyması ile doğru orantılıdır. Tüp mide operasyonu ardından, 120 kg ile ameliyata girmiş bir kişinin yaklaşık olarak 45-55 kg arasında kilo vermesi olasıdır.

Tüp Mide Ameliyatı Kimler İçin Uygun Bir Ameliyattır?

Tüp mide operasyonu VKİ 35’ten fazla olan, şeker hastalığı yani diyabeti bulunmayan, miktar olarak çok ve katı besinlerle ve özellikle ağırlıklı olarak hamur işi ve et ile beslenen, şekerli besinlerle, alkole ya da asitli içeceklere bağımlılıkları bulunmayan hastalar için daha uygun bir operasyondur. Bunun haricinde süper obez denilen (VKİ> 55) kişiler için de ilk aşama ameliyatı olarak uygulanır.

 

Etiketler

Tüp mide ameliyatı nasıl yapılırTüp mide ameliyatı ardındanTüp mide ameliyatı kimler için uygun bir ameliyattır?Tüp mide ameliyatı ardından ne kadar kilo vermek mümkünTüp mide ameliyatı öncesi ve sonrasıTüp mide ameliyatının riskleri nelerdir?

Yazar Hakkında

Op. Dr. Umut Kerimoğlu

Op. Dr. Umut Kerimoğlu

Op. Dr. Umut KERİMOĞLU, 30 Mart 1981 tarihinde Bursa'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1999 yılında Bursa Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve 2011 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır