Tüp bebek tedavisi riskleri

Tüp bebek tedavisi riskleri

Her tedavide mutlaka belli riskler bulunur. Ama toplanan yumurtaların ve spermlerin laboratuvar ortamında döllenerek kadına transferi şeklinde olanTüp bebek tedavisi esnasında kullanılan ilaçlar ve işlemlerden doğan yan etkiler nadiren görülür. Kullanılan ilalçların olası yan etkileri şöyledir:

İlaçların Yan Etkileri;

Tüp bebek tedavisinde yumurtaların bir veya daha fazla yumurta üretmesini sağlayan uyarıcı ilaçlara ihtiyaç duyulur.Kullanılan ilaçlar şu yan etkileri gösterebilir:

Ruh halinde değişiklikler ,alerjik reaksiyonlar ,karın ağrısı ,ishal,kusma ve bulantı

Enjeksiyon yapılan bölgelerde hafif morarma ve ağrı

Ovaryan hiperstimülasyon sendrom : (Yumurtaların aşırı uyarılması) Tüp bebek tedavisinde hastaların bir kısmında görülebilir. Rahatsızlık, bulantı ,kusma,kilo artışı,şişkinlik şeklinde seyreder.Genel olarak kendiliğinden iyileşen bir komplikasyondur ve nadiren ilaç gerektirir. İstirahat ve bol protein ağırlıklı beslenme tedavi sürecine yeterli olur.

Yumurta Toplama işleminin Riskleri;

Yumurta toplama işlemi  anestezi uygulanarak hasta uyurken yapılır ve yumurtalar uzun ve ince bir iğne vasıtasıyla toplanır. Yumurta toplama işleminden doğabilecek riskler şöyledir:

İşlem esnasında veya sonrasında orta şiddette rahatsızlık görülebilir.

Pelvik damarlarda veya yumurtalıklarda hafif kanamalar görülebilir.Çok nadiren bir operasyon gerektirebilir ve korkulacak bir durum değildir.

Oldukça nadir şekilde hafif  veya şiddetli Pelvik enfeksiyon görülebilir.Hekiminizin vereceği anbiyotiklerle tedavi edilebilir.

Embriyo Transferinin Yan Etkileri;

Embriyo transferinden sonra nadir olarak kanama ,hafif ağrı veya lekelenme görülebilir. Bunlar için herhangi bir ilaç veya tedaviye ihtiyaç yoktur. Antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulabilecek bir enfeksiyon nadiren görülür.

Çoğul Gebelik Riski;

Tüp Bebek tedavisinin en önemli risklerinden birisidir çoğul gebelik. İsminden de anlaşılacağı gibi bir çocuk hedeflerken ikiz veya daha fazla çocuğa hamile kalma durumudur. Tüp bebek sonrası oluşan çoğul gebelik, kendisiyle birlikte birçok riski de beraberinde getirir. Bu risklerden bazıları şöyledir :

Gestasyonel diyabet

Erken doğum

Yüksek kan basıncı

Maternal kanama

gibi riskleri bulunur. Tüp bebek uygulanırken en az sayıda embryo transferi ile çoğul gebelik riski azalmaktadır.

Doğumsal Bozukluk Riskleri;

Tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen çocuklarda artı bir Doğumsal  bozukluk riski  yoktur. Tüp Bebek tedavisiyle dünyaya gelen çocuklarda risk ne kadarsa normal yollarla dünyaya gelen çocuklarda risk aynıdır.Doğumsal bozukluk riski % 3 – % 5’ tir.

Düşük Riski;

Doğumsal bozukluk risklerinde olduğu gibi düşük riski de normal yollarda ne kadarsa tüp bebek yönteminde de aynı orandadır. Düşük riski özellikle ileri yaşlarda daha fazla görülmektedir. 40′lı yaştaki kadınlarda düşük oranı ortalama %50 civarındadır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Etiketler
Embriyo transferinin yan etkileri
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube