Doktorsitesi.com

Tüp Bebek Nedir? Kimlere Yapılır?

Doç. Dr. Esra Ayşin Tonguç
Doç. Dr. Esra Ayşin Tonguç
17 Haziran 2014646 görüntülenme
Randevu Al
Tüp Bebek Nedir? Kimlere Yapılır?

TÜP BEBEK NEDİR? 

Tüp bebek çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için, modern tıbbın sağladığı en faydalı yöntemlerden birisidir. Tüp bebekte önce ilaçlarla kadında yumurta gelişimi sağlanır. Yumurtalar kadından genel anestezi altında ultrasonografi eşliğinde iğne ile toplanır. Daha sonra erkekten sperm alınır. Yumurta ve spermler laboratuarda özel kaplarda döllenir ve embryo oluşur. Oluşan embryo rahim ağzından ince bir kateterle anne rahmine yerleştirilir.

Bu işlemlerin tamamına tüp bebek tedavisi denir.

Dünyadaki ilk tüp bebek Louisa Brown 1978’de İngiltere’de doğdu. Bu ilk tüp bebek tedavisi ile elde edilen gebelik, doğal siklustan(ilaçsız) ve laparoskopik olarak elde edilmiştir. Türkiye’de ise ilk tüp bebek 1988’de dünyaya geldi. Zaman içinde tedavide kullanılan protokoller, ilaçlar ve yumurta toplama şekilleri çok gelişti. Günümüzde yardımcı üreme tekniklerinin kullanılmaya başlamasıyla bugün bir çok çift bebek sahibi olabilmektedir.

Modern tıptaki yardımcı üreme teknikleri klasik tüp bebek ya da in-vitro fertilizasyon (IVF) ve mikroenjeksiyon ya da diğer adıyla intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) dir.

Klasik tüp bebek ve mikroenjeksiyon arasındaki tek fark döllenmenin şeklindedir. Klasik tüp bebek, genellikle tüplerin tıkalı olması nedeniyle gebe kalamayanlarda tercih edilir. Her yumurta,50000-100000 sperm ile aynı kaba koyulur. Bir spermin yumurtanın içine kendi başına girerek döllenme işleminin gerçekleşmesi beklenir.

Mikroenjeksiyon ya da kısaca ICSI, yardımla üreme tekniklerinde gelinen en son noktalardan biridir. Bu yöntemle yumurtanın içine spermin direkt olarak girişi sağlanmaktadır. ICSI'in uygulamaya girmesi ile tüp bebek uygulamalarının ve özellikle de erkek problemlerine bağlı kısırlığın tedavi edilebilme şansı oldukça yükselmiş ve yeni ufuklar açılmıştır.

KİMLERE YAPILIR?

žRahim kanalları (tüpleri) tıkalı olan kadınlarda

žSperm fonksiyonlarının ileri derecede bozuk olduğu durumlarda

žEndometriozis hastalığı nedeniyle karın içinde yaygın yapışıklıkları olan ve tedavi ile gebelik elde edilemeyen kadınlarda

žİmmünolojik (bağışıklık sistemini ilgilendiren) infertilitede

žBazı hormonal bozukluklarda

žDiğer tedavi yöntemleri ile gebelik elde edilememesi durumlarında

žSebebi yapılan testlerle açıklanamayan infertilitede

žKalıtsal bazı hastalıkların embriyo aşamasında teşhis edilerek sağlıklı bir bebek elde etmek amacıyla (tutunma öncesi genetik tanı yöntemleri ile beraber)

žTekrarlayan düşükleri olan kadınlarda sağlıklı embriyoların genetik tanı yöntemi ile seçilebilmesi amacıyla

žAşılama yöntemi ile birkaç kez uygulanmasına rağmen gebelik elde edilememişse

Etiketler

Tup bebek kimlere yapilirTüp bebek nedirTüp bebek ve kısırlık tedavisiKısırlık tedavisi ve tüp bebekTüp bebek de neler yapılırTüp bebek hangi durumlarda yapılır

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Esra Ayşin Tonguç

Doç. Dr. Esra Ayşin Tonguç

Doç. Dr. Esra Ayşin TONGUÇ, lise öğrenimini Ankara Fen Lisesi'nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini birincilikle tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır