Doktorsitesi.com

Tüp bebek nedir? kimlere uygulanır?

Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
25 Temmuz 2012342 görüntülenme
Randevu Al
Tüp bebek nedir? kimlere uygulanır?

İnvitrofertilizasyon (tüpbebek) tedavisi yumurta artıcı ilaçlar kulanarak ovulasyonu yani yumurtayı oluşturan ve labratuvar ortamında bu yapılan yumurtaları dölledikten sonra oluşan embriyoları anneye nakletmeyi hedefleyen bir tedavi şemasıdır.Anne ve baba adayına bağlı olarak doğurganlığı kötü etkileyen problemler varsa bu problemi sunni yollarla aşıp doğurganlığı artırmayı hedeflemektedir.Sunni döllenme yoluyla dış ortamda oluşturulan embryolar labratuvar ortamında en iyi şekilde seçilip anneye nakledilmektedir.

Tüp bebek tedavisi hem kadına hem erkeğe bağlı kısırlık nedenlerinde çiftler için tedavi olarak önerilmektedir.

In vitro fertilizasyon endikasyonları:

Tuba blokajı (tüpler tıkalı olma durumu)

Erkek faktörü (ejekulatta sperm yokluğu veya azlığı)

Ovulatuar faktör

Endometriozis

Servikal faktör

Immünolojik faktör

Adı konmamış kısırlık (Açıklanamayan infertilite):

Yumurtalıklarındaki yumurtalar ilaçlar yardımıyla uyarılan kadınlardan ultrasonografi eşliğinde toplanan yumurtalarla erkekten alınan spermlerin laboratuar ortamında döllenmesi ve daha sonra gelişen embriyoların rahim içerisine yerleştirilmesi ile gebelik elde edilmesi işlemidir. Tedaviye cevap kişiden kişiye değişir ve her tüp bebek denemesinde farklı yanıt elde edilebilir.

 

 

Etiketler

Açıklanamayan infertilite nedirAdı konmamış kısırlıkAçıklanamayan infertilite nasıl anlaşılırHem kadına hem erkeğe bağlı kısırlıkHem kadına hem erkeğe bağlı kısırlık ve tüp bebekTüp bebekte kadın ve erkek kısırlığı

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç

Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç

Merhaba ben Sevtap Hamdemir Kılıç, 1970 kayseri doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım. Hemen ardından 1997 yılında Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embryoloji Anabilim Dalında Embryoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım. Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu. Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek labratuvar (Embryoloji-Androloji) uygulamalarında her iki  eğitim programınıda  tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı Eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardında Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde  infertilite – tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde  çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle  Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır