Tüp bebek nedir ?

Op. Dr. Filip Taşhan
Op. Dr. Filip Taşhan
24 Şubat 2015273 görüntülenme
Randevu Al
Tüp bebek nedir ?

Tüp bebek konusunda birçok yazı yazsak da, birsürü yazılan çizilen, ,internet siteleri, broşürler vesaire olsa da  ......  

Çiftlerin sorduğu ve merak ettiği ilk sorunun cevabı bence şudur :

Tüp bebek tedavisi anne adayının yumurtalarının toplanması ile, baba adayının spermlerinin alınması ve labaratuar ortamında, normalde kavuşamayan bu iki hücrenin birleştirilmesi ile embriyoların oluşturularak, uygun transfer günü sağlandığında, en iyi embriyonun yani o çiftin bebek adayının, anne rahminin içine yerleştirilmesidir. 

Kısırlık bir çiftin problemidir, tek başına erkeğin veya kadının değil. Problem kimde olursa olsun kısaca yukarda söylediğim gibi kadınlarda hormon iğneleriyle yumurtaların büyütülmesiyle tedavi başlar. Yaklaşık 10-12 gün içinde yumurtalar toplanmaya hazır hale gelirler. Çatlatma iğnesi denen başka bir hormonal ilaç içeren iğne ile yumurtalar çatlatılır yaklaşık 35-36 saat sonra, ultrasonografi (ultrason) eşliğinde toplanırlar. Aynı gün baba adayından alınan spermler ile anne adayından toplanan yumurtalar labaratuarda döllenirler (İCSİ İŞLEMİ). Ertesi gün kaç embriyonun döllendiği belli olacak, embriyoların yani sizin bebek adaylarınızın takibi devam edecek, embriyo transferi de uygun embriyoların olgunluklarına göre transfer günü seçilip anne rahmine yerleştirilecektir. 

Transferden 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılarak ilk sonuç elde edilir. Testin pozitif olması durumunda yaklaşık 2 hafta sonra ultrasonografide bebeğinizin önce gebelik kesesi görülecek, daha sonra da kalp atışı ile beraber bebeğinizin ilk görüntüsünü alabileceksiniz.  

Etiketler

Kadında yumurta çatlamasıKadınlarda kısırlıkKadınlar için tüp bebek rehberiTüp bebek tedavisi nasıl yapılırTüp bebek tedavisi hakkındaTüp bebek tedavisi hakkında merak edilenler

Yazar Hakkında

Op. Dr. Filip Taşhan

Op. Dr. Filip Taşhan

 Op.Dr Filip TAŞHAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış ve 2007 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır