Doktorsitesi.com

Tüp bebek başarı oranları

Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
25 Temmuz 2012515 görüntülenme
Randevu Al
Tüp bebek başarı oranları

Öncelikli olarak başarı oranları kavramı gerçel bir kavram mıdır?

Çünkü  bir IVF merkezinin başarı oranları birçok faktöre bağlıdır bu faktörler hasta özellikleri ve transferi yapan kişiye bağlıdır bu nedenle  kliniklerin başarı oranlarının karşılaştırılması anlamlı olmaz çünkü hasta özellikleri ve tedavi yaklaşımları klinikten kliniğe değişir. Örneğin programa kabul edilen hastaların yaşları,infertilite nedenleri ve siklus başına transfer edilen embryo sayıları programın istatistiklerini etkiler. Küçük hasta gruplarından oluşan siklus sayılarıyla hesaplanan istatistikler doğru olmayabilir.

Gebelik oranları ve canlı doğum oranları tanımlarını anlamak önemlidir.

Gebe kalmak eve sağlıklı bebek götürebilmek anlamında değildir.Örneğin %40 gebelik oranı kadınların %40’nın eve bebek götürdüğü anlamına gelmez. Gebelik her zaman canlı doğumla sonuçlanmaz.Bu gebelik gebeliğin herhangi bir aşamasında kaybedilebilir. Hatta gebe kelimesinin birden fazla anlamı vardır. Biyokimyasal gebelik IVF sonrası sıktır. Bu gebelik kan veya idrar testi ile doğrulanır ancak ultrason ile tespit edilecek büyüklüğe gelmeden kan değerlerinin düşmesi nedeniyle sonlandığı için ultrasonoğrafi ile görülemez.

Klinik gebelik ise ultrason ile gebeliğin görülmesidir ancak düşük yine de olabilir. Dolayısıyla farklı kliniklerin gebelik oranlarını karşılaştırırken hangi tip gebeliğin karşılaştırıldığı önemlidir.Hastaların bilmesi gereken eve giden canlı gebelik oranıdır. Çoğu çift kliniğin canlı doğum oranıyla ilgilenir. Bu başlayan IVF siklusu başına canlı bebek doğurma olasılığıdır. Gebelik oranları ve daha önemlisi canlı doğum oranları birçok faktörden etkilenir.

Özellikle kadın yaşı önemlidir.

Başlayan her IVF siklusu için canlı doğum oranı 35 yaş altında %30-35, 35-37 yaş arasında %25, 38-40 yaşları arasında %15-20 ve 40 yaşından sonra %6-10 arasındadır. 

 

 

Etiketler

Tüp bebek uygulamasıTüp bebekde başarı nasıl ölçülürTüp bebek tedavisi ve başarı oranlarıBaşarılı tüp bebekTüp bebekde kadın yaşının önemi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç

Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç

Merhaba ben Sevtap Hamdemir Kılıç, 1970 kayseri doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım. Hemen ardından 1997 yılında Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embryoloji Anabilim Dalında Embryoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım. Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu. Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek labratuvar (Embryoloji-Androloji) uygulamalarında her iki  eğitim programınıda  tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı Eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardında Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde  infertilite – tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde  çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle  Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır