Tüp bebek aşamaları nelerdir?

Tüp bebek aşamaları nelerdir?
 
Tüp bebek aşamaları nelerdir?

Tüp bebek tedavisi günümüzde gebelik oranı en yüksek olan yardımcı üreme tekniğidir.

Bu yöntemde kadının yumurtalıkları özel iğneli ilaçlar ile uyarılır, yumurtalıklarından yumurtalar toplanır ve eşinin spermleri ile döllenir. 3 ya da 5 günlük kuluçka döneminden sonra embriyolar rahim içerisine yerleştirilir. 

Tüp bebek aşağıdaki gibi evrelerden oluşur.

Yumurtalıkların uyarılması

Yumurtalıkların uyarılmasındaki amaç elde edilebildiği kadar fazla yumurtanın elde edilmesidir. Tüp bebek tedavisinde farklı ilaç şemaları kullanılmakla birlikte genelde bu şemalar birbirine benzerdir. 

Âdetin başlaması ile birlikte tüp bebek merkezinde ultrasonografi (USG) incelemesi ve kan ölçümü yapılır. Kan estradiol düzeyi 60 pg/ml'in altında olmalı, rahim içi kalınlık 5 mm'nin altında olmalı, her iki yumurtalıkta çapı 10 mm'den büyük follikülün olmaması gereklidir. Uygun şartlar oluşmuş ise günlük enjeksiyonlara başlanır (Gonal-F, Puregon, Merional, Menogon, Menapur veya Fostimon). Varsa daha önceki tüp bebek cevabına göre, kadın yaşına göre, kiloya göre, yumurtalığınızdaki öncü yumurtaların sayısına göre dozlarınız belirlenir. İlaçları hangi dozda, ne kadar süre ile kullanacağınızı doktorunuz belirler. Size büyük ihtimalle tüp bebek hemşiresi anlatır. Aralıklı olarak kanda estradiol seviyesi bakılır. Aynı zamanda USG ile folliküllerin gelişimi takip edilir. Protokol antagonist protokolü ise Cetrotide veya Orgalutron günlük enjeksiyonları doktorunuzun önerisi ile başlanır. Protokol agonits protokolü ise agonist enjeksiyonuna (Lucrin vb.) devam edilir. Her iki yumurtalıkta 3'ten fazla follikül 17 mm ve üstü çapına ulaşmış ise çatlatma iğnesi yapılır (Ovitrelle veya Pregnly). Çatlatma iğnesinin yapılmasından 36-40 saat sonra (genellikle sabah) yumurta toplama işlemi yapılır.

Tüp Bebek tedavisinde yumurtalıkların uyarılması nasıl yapılır? Uzun şema. İzlemek için tıklayınız.

Tüp bebek tedavisinde yumurtalıkların uyarılması nasıl yapılır? Kısa (Antagonist) şema. İzlemek için tıklayınız.

Cilt altı recombinant FSH uygulaması

İlaçların saklanması

İlaçlar buzdolabını yumurta konulan bölmesinde saklanmalıdır. İlaçların son kullanım tarihini mutlaka kontrol ediniz. Son kullanma tarihine kadar genellikle sorunsuz olarak buzdolabında saklayabilirsiniz.

Yumurta toplama işlemi

Yaklaşık 10-15 dakika süren bir işlemdir. Genel anestezi veya lokal anestezi kullanılarak yapılabilir. İşlem öncesi 8 saatlik açlık ve susuzluk olmalıdır. İşlem alttan vajinanın temizlenmesi ile başlar. Alttan yapılan USG probuna eklenmiş olan küçük bir iğne ile yumurtalığa girilir ve yumurtalar tek tek toplanır.  Toplanan yumurtalar hiç bekletilmeden tüp bebek laboratuvarındaki embriyoloğa verilir. İşlem bittikten sonra kanama kontrolü yapılır. 1-2 saat dinlenmeden sonra hasta evine gönderilir. Genel anestezi alınmış ise 12 saat içerinde sıvı gıdalar alınmalıdır. 12 saat sonrası katı gıdalar alınabilir. Banyo 12 saat sonra yapılabilir. Cinsel ilişki olmamalıdır. İşlem sonrası titreme, ateş, karında aşırı şişlik, gaz çıkaramama, idrar yapamama, gaita yapamama, bulantı kusma, karında aşırı geçmeyen ağrı vb. gibi durumlarda doktorunuza haber vermelisiniz.

Tüp Bebek yumurta toplama işlemi nasıl yapılır? İzlemek için tıklayınız.

Yumurtalıkların toplanması

 

 

 

 

 

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. İbrahim Esinler

1974 yılında Denizli’de doğdu. İlk ve orta eğitimini Denizli’de tamamladı. 1991 yılında İzmir Fen Lisesini bitirdikten sonra Türkiye 64. olarak Hacettepe Üniversitesi (H.Ü.) Tıp Fakültesi İngilizce Bölümüne girdi.  Aynı yıl Türkiye İş Bankası Altın Genç ödülünü aldı. 6 yıllık tıp eğitimini döneminde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) tarafından verilen özel başarı bursunu aldı. 1996 yılında Prof. Dr. Şeref Zileli, Yılın Başarılı Öğrencisi Ödülü kazandı. 1998 yılında tıp doktoru oldu. 1998 Eylül Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) Klinik ve Preklinik puanlarına göre Türkiye 4.’sü olarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'ında araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 2003 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu. 2004 yılında Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkl ...

Etiketler
Yumurtalık
Prof. Dr. İbrahim Esinler
Prof. Dr. İbrahim Esinler
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube