Tüp bebek aşamaları hakkında

Tüp bebek aşamaları hakkında

Tüp bebek için başvuran çiftlerin tüm sonuçları değerlendirildikten sonra tedaviye başlanır. İlk basamak kadında yumurtaların büyütülmesi aşamasıdır. Normalde yumurtlama ilacı kullanmayan  her kadında her adet döneminde bir veya 2 yumurta gelişir. Tüp bebekte ise amaç büyümeyi suskunca bekleyen tüm yumurtaların aynı anda büyümesini sağlamaktır. İdeal olarak 12 yumurta sayısına ulaşılması hedeflenir. Ancak hastaların kullanılan hormon ilaçlarına verecekleri yanıt çok farklı olabilir. Normalde yumurtalık rezervi zaten düşük bir vakada bu sayıya ulaşılamaz. Bazen de polikistik over sendromlu vakalarda olduğu gibi normalin çok üstünde yumurta elde edilir. Çok az ve çok fazla  istenilen bir durum değildir. Yaklaşık 10 günlük bir ilaç tedavisinden sonra yumurtalar istenen boyuta ulaşır. Bazen bu süre yine yanıta bağlı olarak uzayabilir. Takip için vaginal ultrason ve kanda östradiol hormon ölçümü kullanılır.

İkinci aşama yumurta toplamadır. Bu işlem kısa sürelidir, steril koşullarda ve anestezi ile yapılır. İşlem için vaginal ultrasonun ucuna özel bir iğne eklenir ve aşağıdan girilerek yumurtalığa ulaşılır ve yumurtalar toplanır. Toplanan yumurtalar anlık değerlendirilir.

Yumurta toplama günü erkekten sperm örneği alınır. Artık sıra sperm ve yumurtaların mikroskop altında birebir döllendirilmesine gelmiştir. Embriyolog özel mikroskobun altında işlemi gerçekleştirir. Bazen birebir dölleme işlemi yapılmaz, spermler yumurtanın etrafına konarak kendiliğinden döllenme beklenir.

Döllenme işleminden sonra embriyo oluşur. Embriyolar çok  özel alanlarda bekletilerek gelişimi izlenir. Normal yoldan oluşan gebeliklerde embriyo 5. gün rahime yuvalanır. Bu esastan yola çıkarak sıklıkla 5. gün , bazen daha erken dönemde embriyo rahim içine transfer edilir.

Bazen yumurta toplama işleminden sonra rahim 1-2 aylığına dinlenmeye alınır, bu süre zarfında embriyolar dondurulur, transfer zamanı tekrar çözdürülerek transfer yapılır. Vakasına göre değişmekle beraber son yıllarda bu tarz dinlendirme eğilimi  artmıştır, başarı oranları yükselmiştir.

Bu makale 8 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Serap Yaltı

Doç. Dr. Serap Yaltı, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini
1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'nde yapıp Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Yandal uzmanlığını İnfertilite-Tüp Bebek üzerine yapmıştır.
Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2005 yılında Doçent unvanını almıştır.

Doç. Dr. Serap Yaltı, Mesleki çalışmalarına kendisine ait Serap Yaltı Özel Muayenehanesi' nde devam etmektedir.

Etiketler
Tüp bebek başarısızlığı
Doç. Dr. Serap Yaltı
Doç. Dr. Serap Yaltı
Muğla - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube