Travmatik genç sürekli dişlerde modifiye revaskülarizasyon tedavisi ve strip kuron

Bir rejeneratif endodontik tedavi yöntemi olarak son dönemde  popülerliği artan revaskülarizasyon, nekrotik genç sürekli dişlere vitalitesini tekrar kazandırmak, apeksifikasyonun devamlılığını sağlamak ve semptomsuz olarak dişi fonksiyona sokmak amacı ile yapılan doku dostu bir tedavidir. Son yıllarda yeni jenerasyon dentin bonding sistemler ve kompozit rezinlerin gelişimi ile rezin adeziv sistemlerin mine ve dentin dokusuna bağlanması daha iyi duruma gelmiştir. Bu gelişmeleri takiben, hasta ve velilerin fonksiyonun yanı sıra estatik beklentilerini de karşılamak amaçlı aşırı madde kayıplı ön ve arka grup dişlerin restorasyonu için selüloid strip kuronlar( şeffaf kuronlar) yapılır. Bunlara ek olarak strip kuronlar diğer kuron restorasyonlarına göre daha az diş preparasyonu gerektirmektedir.

Travmatik genç sürekli dişlerde modifiye revaskülarizasyon tedavisi ve strip kuron

 GİRİŞ

Bir rejeneratif endodontik tedavi yöntemi olarak son dönemde  popülerliği artan revaskülarizasyon, nekrotik genç sürekli dişlere vitalitesini tekrar kazandırmak, apeksifikasyonun devamlılığını sağlamak ve semptomsuz olarak dişi fonksiyona sokmak amacı ile yapılan doku dostu bir tedavidir.

Son yıllarda yeni jenerasyon dentin bonding sistemler ve kompozit rezinlerin gelişimi ile rezin adeziv sistemlerin mine ve dentin dokusuna bağlanması daha iyi duruma gelmiştir. Bu gelişmeleri takiben, hasta ve velilerin fonksiyonun yanı sıra estatik beklentilerini de karşılamak amaçlı aşırı madde kayıplı ön ve arka grup dişlerin restorasyonu için selüloid strip kuronlar( şeffaf kuronlar) yapılır. Bunlara ek olarak strip kuronlar diğer kuron restorasyonlarına göre daha az diş preparasyonu gerektirmektedir. 

 VAKA SUNUMU

İstanbul Aydın Üniversitesi  Pedodonti Ana Bilim Dalı Kliniği’ne travma sonrası başvuran 10 yaşındaki kız hastanın, yapılan klinik ve radyografik muayenesi sonucu 11 numaralı dişin komplike kuron kırığı, 21 numaralı dişin ise komlike olmayan mine ve dentin içeren kuron kırığı olduğu tespit edilmiştir. 11 numaralı dişin apeksifikasyonu tamamlanmadığından ve hasta travma sonrası hemen geldiğinden dolayı revaskülarizasyon endikasyonu konulmuştur. Revasklarizasyon tedavisinden sonra 11 ve 21 numaralı dişlerdeki travma sonrası aşırı madde kaybından dolayı strip kuron yapılarak restore edilmesine karar verilmiştir. 

Hastanın 11 numaralı dişinde preperasyon yapılarak kuron pulpası ekstirpe edilmiştir. % 5 ‘lık sodyum hipoklorit (irrigasyonu) ile kök kanalı 5’er dakika yıkanmıştır.Kanal steril paper pointlerle kurutulmuştur. Bu olguda klasik üçlü antibiyotik pat yerine, dentin kanallarında renklenme yapmaması için minosiklin içermeyen ikili antibiyotik patı kullanılmıştır. Kavite çinko fosfat siman (Adhesor®, SpofaDental, Çek Cumhuriyeti) ile geçici olarak restore edilmiştir. Hastaya 4 hafta sonrasına randevu verilmiştir. 

  2. seansta klinik olarak semptomsuz  olduğu saptanan dişten alınan kontrol radyografisinde, radyolüsentliğin geçtiği gözlenmiştir. Geçiçi restorasyon kaldırılıp kök kanalındaki antimikrobiyal ikili patın temizlenmesi amacıyla sodyum hipoklorit ile irrige edilmiştir. İrrigasyon sonrası kanal steril paper pointlerle kurulanmıştır. Kanal aleti ile apikalden 1-2 mm çıkılarak kanama oluşturulmuştur. Kök kanalılarının kanla dolduğu görüldükten sonra kanal ağızı MTA(1) (MTA ANGELUS®, Angelus Sanayi Dental Ürünler, Brezilya) ile kapatılmıştır. Aynı seans 11 numaralı dişe MTA'nın üzerine cam iyonomer kaide(2)  (Ionoseal® , VOCO, Almanya ) konulmuştur.  

Strip kuron restorasyonu için 11 ve 21 numaralı dişler prepare edilmiştir. Dişlere uygun olarak seçilen strip kuronlar (4) ( CON-270, SVENSKA DENTORAMA AB, İsveç) servikal bölgesinden kesilerek uyumlandırılmıştır.  

Dişler pamuk tamponlarla izole edilmiştir. Kuru ve temiz dişin minesine 30 sn, dentinine 15 sn olmak üzere asit (5) (Meta Etchant, METABİOMED, Kore) uygulanmıştır. Asit diş yüzeyinden 1 dk yıkanarak uzlaştırılmş ve diş kurutulmuştur. Hazır hale gelen diş yüzeyine primer ve bond(3) (Prime&Bond®NT, Dentsply, USA) uygulanmıştır.  

Dişlere uyumlandırılan strip kuronların inziallerinin mezial köşeleri fazla kompozitin taşması amaçlı sond yardımıyla delinmiştir. Hastanın diş rengine uygun kompozit rengi seçilerek, seçilen kompozit (6) ( A2 Filtek™ Z250, 3M ESPE, Türkiye) strip kuronun içine doldurulmuştur. Doldurulmuş strip kuron dişe yerleştirilmiş, fazla kompozit parçaları alınarak her diş yüzeyinden 20'şer sn ışınlanarak polimerize edilmiştir. Bu işlem her iki diş için de ayrı yapılmıştır.  

Işınlama bittikten sonra stip kuronlar palatinal yüzeylerden kesilerek çıkarılmıştır. Yapılan restorasyon cila diskleri (7) (Sof-Lex™Kit, 3M ESPE, Türkiye) yardımıyla düzeltilip cilası yapılmıştır.  

 SONUÇ

Yapılan rutin klinik ve radyografik muayenelerde dişlerde herhangi bir semptoma rastlanmamıştır. Sonuç olarak revaskülarizasyon tedavisi travma görmüş genç sürekli dişlerde tedavi seçeneği olarak kullanılabilir ve aşırı madde kayıplı dişlerde de strip kuronlarla hem estetik hem de fonksiyonel açılardan iyi sonuçlar elde edilebilir.

Bu makale 3 Haziran 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Hatice Yılmaz Dereli

Dt. Hatice Yılmaz Dereli, İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olmuştur.1993 Balıkesir Gönen doğumlu hekimimiz, 2011 yılında Bandırma Anadolu Öğretmen Lisesi’nden mezun olup aynı yıl %100 burslu olarak girdiği İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği fakültesinden 2017 yılında mezun olmuştur. Mezun olduğundan bu yana birçok özel klinikte çalışmıştır. Mart 2024 yılından beri kendi özel muayenehanesinde hizmet vermektedir.

Etiketler
Rejenerasyon
Dt. Hatice Yılmaz Dereli
Dt. Hatice Yılmaz Dereli
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube