Topuklu giymenin zararları

Topuklu giymenin zararları

Topluklu ayakkabı günümüzde birçok bayan tarafından kullanılmakta ve çok da sevilmektedir. Ancak hoş bir görünüm sağlaması ve boyu da uzun göstermesine rağmen bu ayakkabıların vücuda çok zararı vardır. O nedenle çok yüksek topuklu ayakkabılar tercih edilmemeli ve bu tip ayakkabılar mümkün olduğunca az kullanılmalıdır.

Picture1

Sıkı olan ve ayağın doğal biçimini kısıtlayan her ayakkabıyla ayak ağrısı arasında bir ilişki vardır. Bu denkleme, bir de yüksek topuk parametresini eklerseniz ağrı durumundan, hasar durumuna geçiş cidden hızlanıyor.
Bunun sonucunda en sık görülen sorun da, ayak başparmağında ağrılı, ayağın şeklini bozan kemik çıkıntılarıdır. Yüksek topuklu ayakkabının içinde ayak öne doğru zorlanıyor ve buradaki kemikler üzerindeki artan baskı bu kemik çıkıntılarının büyümesine neden oluyor.
Bu hal ilerlediğinde düzeltmek için, kemik çıkıntılarının ameliyatı genellikle en iyi çözüm oluyor.

Picture2

Özellikle sivri burunlu ve topuklu ayakkabı giyen kişiler, ayak hastalıklarına dikkat etmelidir. Bu tür ayakkabı giyenlerde baş parmak çıkıntısı (Halluks Valgus) hastalığı görülebilir. Sürekli sivri burunlu ve topuklu ayakkabı giymek ayağa kalıcı zararlar verebilir.
Ayak başparmağının kendiliğinden ve kalıcı olarak dış yana doğru yönlenmesi, başparmağın tarak kemiği ile eklem yaptığı bölgede ayağın iç yanında ağrılı bir kemik çıkıntısının oluşması gibi ortopedik sorunlar ortaya çıkabilir.

Picture3 Picture4

TOPUKLU GİYMENİN SONUÇLARI

Kallus ve Nasır oluşumu
Ayakkabı ile ayağınız arasındaki sürtünme sonucu derinin sertleşip kalınlaşmasıyla kallus ya da nasır oluşur. Nasır daha çok parmak altında veya parmak aralarında görülür. Yüksek topuklu ayakkabı giymekle ayağın öne doğru kayması veya dar ayakkabının belirli noktalara basınç uygulanması sonucu gelişir.

Tırnak problemleri

Yüksek topuklu ayakkabı giymekle ayağın öne doğru kayması sonucu, ayak parmakları ayakkabının ucuna doğru itilerek parmaklar ve tırnak yataklarına sürekli basınç uygulanarak tırnaklarda şekil bozukluğu, tırnak batması ve mantar oluşumuna neden olur.

Çekiç parmak

Parmaklarınız ayakkabının ucuna doğru itildiğinde parmaklarınız biçimsiz olarak kıvrılır ve parmağın orta eklemi bükülerek oluşan deformite ayakkabının üst kısmına baskı sonucu ağrıya neden olur.
Yüksek topuklu ayakkabılarla oluşan diğer sağlık problemleri
Yüksek topuklu ayakkabı giymekle sadece ayağınız bozulmaz, ayrıca bacak kaslarında zorlanma, dizlerde kireçlenme ve bel ağrılarına neden olur. Yüksek topuk ayrıca dengenizin çabuk bozulması sonucu düşme, ayak burkulması ve ayak bileğinde incinmelere de neden olur.

Aşil tendon kısalığı

Sürekli yüksek topuklu ayakkabı giymekle bacağın arka tarafındaki kasların yeterince açılıp esnemesini önleyerek, kasları topuğa bağlayan tendonun zamanla kısalmasına neden olursunuz.
Aşil tendonu normalde topuğun yerden kaldırmaya yarar. Ancak sürekli yüksek topuklu ayakkabı giymekle kullanılmaz hale gelir ve kısalır. Düz ayakkabı giyildiğinde ise gerilir ve ağrıya neden olur.

Ayak bileği incinmeleri

Yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde vücudun ağırlık merkezi öne kayar ve insan parmak ucunda yürüyormuş gibi olur. Ağırlığı destekleme alanı daraldığı için de dengenin çabuk bozulması sonucu düşme, ayak burkulması ve ayak bileğinde incinmeler meydana gelebilir.

Bacak ağrısı

Yüksek topuklu ayakkabı zamanla baldır kaslarında kısalmalara neden olur. İlaveten vücut ağırlık merkezinin öne kayması nedeniyle bacak kaslarında aşırı zorlanma ve ağrılar görülebilir.
Topuklu ayakkabıların  dar, sivri uçlu olması tarak kemiklerinin yayılmasını engel olur.

Picture5 Picture6

Diz ağrısı

Yüksek topuklu ayakkabı giymek vücudun ağırlık merkezini öne kaydırarak dize ilave yük bindirir. Bu da dizlerde ağrı ve ileri yaşlarda kireçlenmelere neden olur.
Normal pozisyondaki ayağa yüksek topuklu bir ayakkabı giyildiğinde kemiğin öne doğru bükülür ve böylece normal aksı kaymış bir vücut tablosu ortaya çıkıyor. Bacaktaki kaslar sürekli aynı pozisyonda durduğu için kasılıyor.
Bele biçimsiz bir pozisyon veriyor. Bu ciddi anlamda ayak, bacak, kalça, hatta omurga ağrıları oluşturabiliyor, duruş bozukluğu dediğimiz bozukluklar ortaya çıkabiliyor.

Picture7

Bel ağrısı

Vücudun ağırlık merkezinin öne kayması belde kavis artışına neden olur. Bu da bel kaslarında aşırı gerginlik ve ağrı yapar.
Vücutta ayak ve omurga gibi çok sayıda bölgede ağrıya neden olabilen yüksek topuklu ayakkabıların, iç organların pozisyonlarının değişmesine, dolayısıyla vücudun bunu dengelemeye çalışması sonucu bel ve boyun fıtığına neden olabileceği bildirildi.
İç organların pozisyonları değişebiliyor ve özellikle de öne itilen baskı söz konusu oluyor. Bu pozisyonu boynumuzla dengelemeye çalıştığımızda boyun ağrısı gibi durumlar ortaya çıkabiliyor.
Bel fıtığı yapabilir, çok zorlanırsa boyun fıtığı yapabilir, şiddetli ağrılara yol açabilir. Bunlar kronikleştikçe ilerleyen yaşlarda daha da büyük problemler ortaya çıkabilir. Özellikle de ince topuklu ayakkabılar üzerinde dengede durmaya çalışmak, kasılmaya sebep oluyor. Bu durum da ağrı oluşturabilir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Muhsin Dursun

Op. Dr. Muhsin Dursun, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında tamamlayarak tıp doktou unvanı almıştır. İhtisasını ise 2008 yılında Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda yapmış olan Op. Dr. Muhsin Dursun, 2009 yılında ise Türk Ortopedi ve Travmatoloji Eğitim Konseyi Board Sertifikasyon eğitimini tamamlamıştır. 2003 - 2008 yılları arasında Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde asistan doktor olarak görev yapmış, uzmanlığını aldıktan sonra aynı hastanenin 1. Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde 2009 yılına kadar Uzman Doktor olarak çalışmıştır.  2009 - 2010 yılları arasında Sinop Boyabat 75. Yıl Devlet Hastanesi'nde Uzman Doktor olarak, 2010 -2012 yılları arasında ise Adana Numune Eğiti ...

Etiketler
Ayak basma bozuklukları
Op. Dr. Muhsin Dursun
Op. Dr. Muhsin Dursun
Adana - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube