Topuk dikeni hakkında

Topuk dikeni hakkında

TOPUK DİKENİ KENDİ BAŞINA BİR HASTALIK DEĞİLDİR !

'Topuk dikenim var' çok sık duyduğumuz bir ifade. Sanki bir hastalık gibi algılanıyor.
Topuk dikeni, topuk kemiğine kirişlerin yapıştığı noktalarda oluşan bir olay. Bu kemikten kirişe geçiş noktalarının çeşitli nedenlerle kireçlenmesi ya da iltihaplanması, ağrı ile kendini belli edebilir. Çekilen film ya da diğer görüntüleme yöntemlerinde burası adeta bir diken görüntüsü verir. Bazen görüntüye rağmen hastanın şikayeti yoktur. Olayın önemi:

1- Hastaya verdiği rahatsızlık

2-Buna neden olan olayın, hastalığın bu şekilde ortaya çıkarılmasıdır. 

Tedavisi de tanıya/ nedene göre farklılık gösterebilir.


TOPUK DİKENİNİN NEDENLERİ

•İltihabi nedenler: Ankilozan Spondilit ve onunla akraba Seronegatif Artritlerin ana özelliklerinden biri de 'Entezit'e yol açmalarıdır. Bu kas kirişlerinin kemiğe yapıştığı noktaların iltihaplanmasıdır. Topuk dikeni de bunun tipik bir örneğidir.

•İltihap dışı nedenler: Bu noktalar Şeker Hastalığında da tutulur. Topuk dikeni Diabet için tipik bir tutulumdur.

•Ayrıca çok kilolu insanlar ya da meslekleri icabı uzun süre ayakta durmak zorunda olan insanlarda da topuk dikeni gelişir.

TOPUK DİKENİNDE AYIRICI TANI/ TEDAVİ

•Röntgen filmi olayın iltihabi mi, kireçlenme tarzında mı olduğu konusunda büyük ölçüde fikir verebilir. MR ya da Ultrason da aynı amaçla kullanılabilir. Kanda da iltihap belirtileri araştırılmalıdır. Hastanın öyküsü ve diğer muayene bulguları da yol göstericidir.

•Tedavide hedef ağrıyı azaltmak, varsa temel hastalığı kontrol altına almaktır.

•Bölgesel olarak ağrılı yere direkt kortizon enjeksiyonu bir, iki defa tekrarlanabilir. 

•Yük binmesini engellemek için silikon topuk yastığı ya da tabanlıklar yararlıdır. İstirahat da yararlıdır. Ağızdan antiromatizmal ilaçlar da faydalı olur.

•Asıl neden saptanabilirse, hedefe yönelik tedavi yapılır: İltihaplı romatizmanın tedavisi, diabetin kontrol altına alınması.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Arman

Prof. Dr. Mehmet İhsan ARMAN, 1949 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi, Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Almanya'da 6 yıl Romatoloji, Fizik Tedavi - Rehabilitasyon, Radyoloji ve İç Hastalıkları alanlarında Asistan olarak görev almış ve 1980 yılında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 1981 - 2014 Yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak çalışmalarda bulunmuş ayrıca 1995 yılında ''Profesör Doktor'' unvanı almıştır.  Yurt dışında Eklem Ultrasonografisi ve Manuel Terapi kurslarını başarıyla tamamlamış, 300'e yakın bilimsel yayın, kitap, kitap bölümü çevirisi kongre bilgisi ve konferansı olmuştur.  Prof. Dr. Mehmet İhsan ARMAN, 1986-2005 yılları arasında 7 defa branşının ilk v ...

Etiketler
Ayak ağrısı
Prof. Dr. Mehmet Arman
Prof. Dr. Mehmet Arman
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube