Tonsil

Tonsil

Boğazımızın arkasında, bademcik denilen iki doku kitlesi filtre gibi davranarak solunum yollarına girebilecek ve enfeksiyona sebep olabilecek mikropları yakalar. Ayrıca bu dokular lenfatik sistemin bir elemenı oldukları için mikroorganizmalarla savaşacak antikorlar üretirler. Fakat bazaen bu dokuların kendileride enfeksiyona yakalanarak bakteriler yada virüslerlerle boğuşarak şişer ve iltihaplanır. Bu duruma genel olarak bademcik enfeksiyonu denir.

Bademcik enfeksiyonu özellikle çocukluk çağında sık görülür. Bu durum sık sık tekrarlayabilir.

Sebepleri ve Belirtileri:

Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar bademcik enfeksiyonlarına sebep olabilir. En sık etken Beta Hemolitik Streptokoklardır. Ana semptomu şişlik, ağrı ve bazen solunum zorluğudur. Bunların yanında ateş, eklem ağrısı, karın ağrısı, kulak ağrısı, iştah kayb, halsizlik, baş ağrısı ve kusma eşlik edebilir.

Tedavi:

Akut durumlarda antibiyotik tedavisi easatır. Fakat bazı durumlar da hasta bu akut atakları oldukça sık geçirmeye başladığında artık tedavi seçeneği olarak ameliyat dışında bir çözüm kalmaz. Aslında vücudun koruma mekanizması içinde olan bir organın operasyonla alınmasını çok istemeyiz. Enfeksiyon sıklığının artması aslında komplikasyonlara zemin hazırladığı için başka çare kalmaz ve operasyon kararı vermek gerekebilir. Operasyon kararında birkaç etken oldukça önemlidir. Bir yıl içinde 5 kereden fazla atak geçiren hastalar operasyon için uygun hastalardır. ayrıca 2 yıl üstüste 4'er kez atak geçirme aynı şekilde operasyon gerektirir. Sayı dışında hastada kompliksyon çıkması örneğin akut eklem romatizması yine operasyn gerektiren durumlardandır. Bazı hastalarda tonsil kütlesinin aşırı byük olması nedeniyle beslenme uyku ve solunum problemlerinin oluşması operasyon sebebi olabililr. Hastalarda enfeksiyonlara bağlı gelişim geriliği varsa yine operasyon sebebidir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Serdar Ünlü

Op. Dr. Serdar ÜNLÜ, tıp eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında pek çok kurumda çalışarak alanında uzmanlaşmış olan Op. Dr. Serdar ÜNLÜ, 2001-2005 yılları arasında Ereğli Devlet Hastanesi'nde, 2005-2009 yılları arasında Özel GSM Sağlık Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Medisaray Hastanesi'nde, 2010-2011 yılları arasında Özel Uncalı Meydan Hastanesi'nde, 2011-2013 yılları arasında Özel Akdeniz Şifa Hastanesi'nde ve 2013-2014 yılları arasında OFM Antalya Hastanesi'nde görev yapmıştır. 

Op. Dr. Serdar ÜNLÜ, 2014 yılından beri Özel Medisu Hastanesi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Tonsil
Op. Dr. Serdar Ünlü
Op. Dr. Serdar Ünlü
Antalya - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube