Tiroid nodülleri ve takibi

Doç. Dr. Ayşe Nur İzol Torun
Doç. Dr. Ayşe Nur İzol Torun
27 Ekim 20155726 görüntülenme
Randevu Al
Tiroid nodülleri ve takibi

Tiroid nodülleri tiroid bezinin içinde, tiroidden farklı olarak ayırt edilebilen kitlelerdir. Bu kitlelerin en önemli özelliği, nadir de olsa bir tiroid kanserini temsil etmeleridir. Bu nedenle bazı özellikleri taşıyan nodüllerde iyi huylu oluşum-kanser ayrımının yapılması gerekir. Bu ayrım tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi (TİİAB) ile alınan doku örneğinin patolojik olarak incelenmesi ile yapılabilir. Tiroid boyun ön yüzünde, hemen cilt altında yerleşmiş, yani kolay erişilebilir bir organdır. Tiroid kanserleri de tanı konulduğunda büyük oranda tam şifa şansına sahip kanserlerdir. Dolayısıyla TİİAB işlemi ultrasonografinin de yaygın olarak kullanımı sayesinde nispeten kolay uygulanabilir bir işlem olduğundan, gereken durumlarda ihmal edilmeden yapılması gereken bir işlemdir.

Tek nodüller, 40 yaş altı bireyler ve erkek cinsiyette görülen nodüller ve ultrasonografik bazı özellikler (nodül yapısı, ultrasonografik ekosu, kalsifikasyon içeriği ve tipi, kanlanma özelliği, nodülün sınırları, vs.) taşıyan nodüllerde değerlendirme yapılırken çok daha titiz olunmalıdır.

Aspirasyon biyopsisi yapılarak iyi huylu olduğu kanıtlanan nodüllerin kanser olasılığı çok çok düşmekle birlikte tamamen sıfırlanmaz. Bu nedenle de bu nodüllerin boyut, boyut artışı durumunda ise biyopsi tekrarı açılarından periyodik olarak takibi gerekir. Bu takipte en önemli noktalardan birisi de ultrasonografinin hacim ölçümü açısından nodülün üç boyutunu da içermesidir. Aksi durumda nodülün boyut takibi mümkün olamamaktadır. 

Etiketler

Tiroid ultrasonografisiTiroid ultrasonuTiroid usTiroid nodullerine yaklasimTiroid ince iğne aspirasyon biyopsisiTiroid nodülü nedirTiroid nodüllerinin hepsi kötümüdürTiroid nodülü tedavi süreciTiroid nodülü riskiTiroid nodüllerine yaklaşım nasıl olmalıdırTiroid ince iğne biyopsisi nedir?Tiroid ince iğne biyopsisi neden yapılır?Tiroid nodüllerinde ne yapılmalıTiroid nodülleri nasıl tedavi edilir

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Ayşe Nur İzol Torun

Doç. Dr. Ayşe Nur İzol Torun

Doç. Dr. Ayşe Nur İzol Torun, Şanlıurfa'da doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Şanlıurfa’da tamamlamasının ardından tıp eğitimini Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sürdürdü. Mezuniyetinin ardından ihtisasını İç Hastalıkları ve Endokrinoloji üzerine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır