Tırnak batması ve tırnak şekil bozukluğunun tedavisi

Tırnak batması ve tırnak şekil bozukluğunun tedavisi

Tırnak batması ve tırnak şekil bozukluğunun CO2 (karbondioksit) lazer ile tedavisi.!

Bu hafta sizlere pek çoklarımızın sık sık rastladığı ancak kolay kolay çare bulamadığımız bir problem olan tırnak batmasından bahsedeceğim. Ayaklarımızın sağlığı diğer pek çok organımız gibi çok önemlidir. Kaldı ki; yürümemizi etkilediğinden günlük aktiviteler ve çalışma hayatında daha büyük bir önem kazanır. Günlük hayat koşuşturması sırasında pek de farkına varmadığımız ayaklarımız ve tırnaklarımız vücudun tüm yükünü taşıdığı için oldukça önemlidir.

Günümüzde tırnak batması veya tırnak deformitesi (şekil bozukluğu) erişkin kadın ve erkeklerde oldukça sık olarak rastlanan hastanın günlük hayatını ve hatta psikolojisini önemli derecede etkileyen ciddi bir problemdir.

Hatalı ayakkabı kullanımı, yanlış tırnak kesilmesi, genetik olarak veya yaşlanmayla birlikte tırnak yatağının bozulup deforme olması sonucunda, tırnağın çıkış biçimi bozulmakta ve yumuşak dokuya batarak, kişinin şiddetli ağrı çekmesine ve yaranın iltihaplanması sonucunda önemli enfeksiyonlara bile neden olarak ayak ve vücut sağlığını ciddi biçimde bozar.

Bu durum sosyal hayatı ve hatta günlük basit aktiviteleri bile etkiler. Deforme tırnak nedeniyle özellikle kadınlarda ayağın estetik görünümü bozulur ve istedikleri ayakkabı veya terliği giymelerinde problem olur.

Hastalar bu problemi fazla ciddiye almayarak sıklıkla kendileri tedavi etmeye çalışmakta, pedikürcülere veya ayak sağlığı merkezlerine giderek çözüm aramaktadırlar. Batan tırnağın altına pamuk tahta gibi maddeler sokulmakta bu da orada bulunan iltihabı yani enfeksiyonu artırmaktadır. Buralarda yapılan müdahaleler genellikle batan tırnağı kesmekten ibaret kalmaktadır. En sık kullanılan yöntem tırnak çekme veya batan kısmın kesilmesi gibi geçici çözümlerle tedavi edilmekte fakat tırnağın yumuşak dokuya batmasındaki temel neden olan tırnak yatağındaki deformasyon düzeltilemediği için tırnak batması tekrarlamaktadır.

Bu hastalar defalarca tırnaklarını çektirmekte fakat tekrar, tekrar batmalar devam etmektedir. Burada sorun, yani tırnağın batma sebebi, tırnağın yatak yapısından kaynaklanır.

Tedavi için pek çok cerrahi yöntem kullanılmaktadır. Bunlar elektro koterle yakmak, fenol denilen yakıcı bir sıvı ile yakmak ve en son kullanılan lazer vs gibi sıralanabilir. Diğer tekniklerden farklı olarak lazer yardımı ile uygulanan ameliyatla yatak düzeltildiği için tırnak normal seyrine devam etmekte ve bir daha batması önlenmektedir.

Tırnak yatağına yapılan uygulamayla ile deformasyon düzeltilebilir. Uygulama lokal anestezi kullanılarak yapılır. Tırnak ve yatağı çok sert bir yapıda olduğu için normal bir makas veya bistüri ile şekil vermek çok zordur  bu da uygulamanın başarısını ve iyileşme süresini etkiler.

Lazer kullanımı ile  tırnak ve yatağını çok kolay kesebilmekte ve ayrıca kanama olmasına engel olarak yaranın daha hızlı iyileşmesine yardım etmektedir. Tırnak kesinlikle çekilmemelidir. Yatağın deforme olan kısmı lazer yardımı ile düzeltilerek, tırnağın düzgün olarak çıkması sağlanıp bir daha batması kalıcı olarak düzeltilir. Eğer hastada enfeksiyon da varsa etken ortadan kalktığı için bu da hemen düzelir ve iyileşme hızlanır. Tam iyileşme 7-10 günü bulur, hasta günlük hayatına 4 -7 gün içerisinde dönebilir.

Yatağın düzeltilmesi ile tırnak şeklide düzelmekte sonuç olarak hem de estetik olarak hastanın daha düzgün hem de sağlıklı ayaklara kavuşmasına yardımcı olur.

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nuri Battal

Op. Dr. Nuri M. Battal, 1962'de İstanbul’da dünyaya geldi. Lise öğrenimini 1980 yılında İstanbul Kabataş Erkek Lisesi’nde tamamladı ve aynı yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başladı, 1986 yılında da mezun oldu ve tıp doktoru unvanını aldı. Op. Dr. Battal, yine aynı fakültede açılan Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı asistanlığı sınavını kazandı ve 1987 yılında Genel Cerrahi uzmanlık eğitimine başladı. Uzmanlık ihtisası döneminde (1990 yılında) 6 ay ABD' de Nevada Üniversitesi Genel Cerrahi Kliniği’nde research fellow olarak görev aldı. Op. Dr. Battal, 1992 yılında genel cerrahi ihtisasını tamamladı ve ardından 6 ay süresince İstanbul Amerikan Hastanesi El Cerrahisi bölümünde görev yaptı.  Sonrasında ise İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Cerrahi Ana Bilim Dalı’na tayini gerçekleşti ve burada 3 yıl çalıştı. ...

Op. Dr. Nuri Battal
Op. Dr. Nuri Battal
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube