Doktorsitesi.com

Tetik parmak nedir? Nedenleri ve tedavisi

Prof. Dr. Mahmut Kömürcü
Prof. Dr. Mahmut Kömürcü
28 Aralık 2015725 görüntülenme
Randevu Al
Tetik parmak nedir? Nedenleri ve tedavisi

Nedir?: Parmakların açılırken takılması ve zorlandığında aniden tıklayarak açılmasına tetik parmak denir.

Nedenleri: En çok başparmakta görülür. Herkeste görülmekle birlikte 40 yaş üstü kadınlarda sıktır. Doğumsal da olabilir. Tetik parmak fleksör tendonların avuç içinde tarak kemikleriyle parmak kemiklerinin eklem yaptığı seviyede geçtiği tünellerde sıkışmasıdır. Nedeni tam olarak bilinmeyen bir sebeple tendonun bu tünelden geçtiği bölgede kalınlaşma olur. Bu kalınlaşan bölüm hasta parmağı açmak isterken tünelin ağzında takılı kalır ve parmak da aynı şekilde takılı kalır. Zorlamayla tıklama sesi duyulur ve aniden parmak açılır. Bu olaya tetikleme denir. Bazen de parmak kilitlenir ve ancak diğer el yardımıyla açılır.

Klinik olarak önce avuç içerisinde ya da başparmak kaidesinde şüpheli ağrılar olarak başlar. Zamanla özellikle sabahları parmakta takılmalar başlar, ancak bir süre sonra geçer. Hastalık ilerleyince takılmalar belirgin hale gelir ve ağrılıdır. Doğumsal olanda ise başparmak bükük şekildedir. Zorlamayla açılmaz, ağrılıdır.

Tanısı muayene ile konur.

Tedavide erken dönemde avuç içine yapılan kortizon enjeksiyonu fayda sağlar. İlerlemiş vakalarda tedavi ameliyat ile yapılır. Ameliyat kapalı ve açık yöntemle yapılabilir. Ameliyatta tendonun hareketine engel olan yapı gevşetilir. Hastanede yatmayı gerektirmeyen bir ameliyattır.

Ameliyat sonrası parmak hareketleri hemen düzelir ve hastalar 12-24 saat sonra parmaklarını ağrısız kullanmaya başlayabilirler. 4-6 hafta ağır ve zorlayıcı işler önerilmez.

Etiketler

Tetik parmak tedavisiTetik parmak ameliyatıTetik parmak nedir?Tetik parmak tanısıTetik parmak belirtleriTetik parmak ameliyatı sonrası

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Mahmut Kömürcü

Prof. Dr. Mahmut Kömürcü

Prof. Dr. Mahmut KÖMÜRCÜ, 1964 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini 1982 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nde tamamlamıştır. 1982 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1988 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1989- 1991 yılları arasında Malatya’da 400 yataklı Sahra Hastanesi Başhekimi olarak kıta hizmeti görevini yerine getirmiştir.1991 yılında GATA Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimine başlamış ve 1995 yılında eğitimini tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1995-1998 yılları arasında Elazığ Asker Hastanesi’nde çalışmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır