Tetik parmak

Tetik parmak

Nedir ? 

Parmaklarda veya başparmakta görülen, parmakların bükük pozisyonda kilitlenip kalması ile karakterize ağrılı bir durumdur. Parmağı hareket ettiren kiriş (tendon) kılıflarının belli yerlerinde oluşan inflamasyondan kaynaklanmaktadır.
Tendonlar, önkoldaki adalelerin parmaklara giden özel yapı ve şekildeki uzantılarıdır. Bu adaleler tendonlarla birlikte parmakların bükülmesini (yumruk yapmak gibi) sağlar. Tendonlar, çevresindeki kaygan kılıfın içinde (snovyal membran) kolaylıkla kayarak parmağın hareket etmesine neden olur. Tendon seyri boyunca belirli bölgelerde pulley denen kemerlerin altından geçerler. Tetik parmak hastalığında, tendonun bu pulleyler altına gelen kısmında oluşan şişlik, inflamasyon ve oluşan nodül parmağın hareketine engel olur. Bu nedenle parmak hareketi zor ve ağrılı hale gelir. Bu olay ilerler ise parmak belli bir pozisyonda kilitlenip kalır, zorlayınca tetik gibi atmaya başlar.

Şikayetleri Nelerdir ?

İlk şikayetlerden birisi, başparmağın veya diğer parmakların tabanlarında başlayan ağrıdır. En önemli şikayet, parmağın hareketi sırasında (bükülme ve açılma) parmakta ağrılı bir tetikleme ve atlama hissi olmasıdır. Bazı çok ilerlemiş durumlarda etkilenen parmak, bükük pozisyonda kilitlenip kalır.

Sebepleri Nedir ?

Parmaklarını aşırı zorlayıcı işlerde kullanan kişilerde görülebilir. Romatoid artrit, gut veya diyabet gibi dokularda bazı değişikliiklere neden olan hastalıklar da bu tür şikayetlere neden olabilir. Parmaklarını uzun süre zorlayıcı bir şekilde kullanan kişilerde, müzisyenlerde görülebilir. Bazı durumlarda ise herhangi bir neden bulunamaz.

Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu Tetik Parmak konservatif tedaviye cevap verir. Şikayetlere neden olan zoramaların ortadan kaldırılması ilk aşamadır. Şikayetler geçmezse anti-inflamatuar ilaçların alınması veya lokal olarak uygulanması ile inflamasyon azaltılmaya, ağrı giderilmeye çalışılır. Eğer bu tür konservatif tedavilerden sonra şikayetler geçmezse, tendon kılıfının rahatlatılması ve hareketin tekrar sağlanması için cerrahi tedavi önerilebilir.
 Tetik Parmak cerrahisi, genellikle hastanede yatmayı gerektirmeyen (out-patient) bir ameliyattır. Ameliyattan sonra parmak hareketleri hemen düzelir ve hastalar 12-24 saat sonra parmaklarını ağrısız bir şekilde kullanmaya başlayabilirler. Dikişler 12-14 gün sonra alınır. Ameliyat sonrası fizik tedavi genellikle gerekmez. Ağır işler ve zorlayıcı hareketler 4-6 hafta önerilmez.
 
 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Eftal Güdemez

Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1970 yılında Gaziantep'te doğmuştur. 1987 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1993-1998 yılları arasında ise Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde ihtisasını yapmıştır. Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1995-1996 yılları arasında VKV Amerikan Hastanesi El ve Mikrocerrahi Bölümü'nde El Cerrahisi fellowship'liği, 1997-1998 yıları arasında ise The Cleveland Clinic Foundation Department of Plastic and Reconstructive Surgery, OH, USA'de Mikrocerrahi fellowship'liği yapmıştır. Askerlik vazifesini 1999-2000 yılları arasında İstanbul Haydarpaşa Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde Ortopedi Uzmanı olarak yerine getirmiştir. 2000-2004 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Orto ...

Etiketler
Tetik parmak tedavisi
Prof. Dr. Eftal Güdemez
Prof. Dr. Eftal Güdemez
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube