Tese

Tese

Doğuştan veya sonradan edinilen sorunlar (genetik, hormonal, mekanik) nedeniyle sperm menide bulunamadığında (Azoospermi) testis dokusunun içinden cerrahi yöntemlerle sperm elde edilebilmektedir.

TESA/TESE işlemi genellikle epidural anestezi eşliğinde üroloji uzmanı tarafından yapılmaktadır. Sperm hücrelerinin testis dokusunda bulunacağından emin olunan vakalarda her iki eşin tedavisi eş zamanlı yürütülerek aynı gün yumurta toplama ve TESA/TESE yapılabilmektedir. Ancak şüpheli olgularda sperm arama işlemi öncelikle yapılır, bulunan spermler dondurularak saklanır. Dondurulma işlemi sperm hücrelerine fazlaca zarar vermemekte ve bu yöntemle de gereksiz tedavi stresine girmeden başarılı gebelik oranlarına ulaşılabilmektedir. Elde edilen sperm hücrelerinden gerekli sayıda sperm kullanıldıktan sonra kalan doku örneği gelecekteki denemeler için dondurularak saklanabilmektedir.

TESA/TESE işlemi gereken kişilerde tedavi öncesi hormon tetkikleri, ultrason ve testis muayenesi ile ön hazırlık yapılması ve genel sağlık kontrolünün tamamlanması önemlidir.

Geleneksel olarak ICSI gerekenler;

  • Grup-I    : Önceki IVF denemelerinde döllenme sağlanamayan olgular,
  • Grup-II   : Önceki IVF denemelerinde döllenme oranı düşük olanlar,
  • Grup-III  : TESA/TESE gibi cerrahi yöntemlerle sperm elde edilmek durumundaki olgular,
  • Grup-IV   : Sperm parametreleri kötü olanlardır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Muazzez Öztürk

Op. Dr. Muazzez ÖZTÜRK, lisans eğitimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1979 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1982 yılında Ankara Üniversitesi Toplum Hekimliği Ana Bilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini almıştır. Daha sonra ise Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Doğum İhtisasını yapmıştır. Op. Dr. Muazzez ÖZTÜRK, ihtisas eğitimi boyunca ve sonrasında Tüp bebek ve İnfertilite konularında kendini sürekli olarak yetiştirmiş, bu alanlardaki bilgi birikimleriyle sayısız başarılı gebelik gerçekleştirmiştir. 1979 - 1980 yılları arasında Abidinpaşa Sağlık Ocağı'nda Pratisyen Hekim olarak, 1980 - 1982 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Toplum Hekimi Araştırma Görevlisi olarak ve 1982 - 1987 yılları arasında Zekai Tahir Burak Kadın Sağ ...

Etiketler
Azospermi
Op. Dr. Muazzez Öztürk
Op. Dr. Muazzez Öztürk
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube