Doktorsitesi.com

Ter testi hazırlığı Ter testi yaptırmaya gelirken nelere dikkat etmeliyiz ?

Doç. Dr. Fatih Ünal
Doç. Dr. Fatih Ünal
22 Şubat 2021146 görüntülenme
Randevu Al
Ter testi hazırlığı Ter testi yaptırmaya gelirken nelere dikkat etmeliyiz ?

Kistik fibrosiz hastalığının tanısı terde KLOR konsantrasyonunu ölçerek konulmaktadır. Kliniğimizde de bu yeni yöntem uygulanmaktadır (Caulumetric end point yöntemi ile ölçüyoruz ) 

Ter testi deneyimli ellerde yapılmalıdır. 

Hastanın ter testine hazırlığı sırasında nelere dikkat edilmelidir? 

bir gün önce yıkanmış olmalıdır 

hasta tok karına ve sıvı gereksinmesi karşılanmış şekilde gelmelidir 

hastada sıvı kaybı olmamalıdır ( ağız kuruluğu, göz yaşının az gelmesi, idrar çıkışının az olması, ciltte sıvı kaybının belirtileri ) bu durumu doktorunuz ile görüşebilirsiniz .

hastanın test zamanında gelişmiş ( - akut ) bir hastalığı olmamalıdır. Mineralokortikoid ilaç almıyor olmalıdır 

 

??ter testi yara olan, kan ve hücreler arası sıvı akan bölgelerden yapılmamalıdır 

???baş , alın gövdeden yapılmamalıdır 

?yoğun bakım desteği gören hastada, malnutrisyonu  olan hastada yanlış pozitif sonuç verebilir?

??ayrıca doğum sonrası ilk 24-48 saatle terdeki klor ve elektrolitler geçici yükselebilir. Bu dönemde ter testi yüksek gelmiş ise sonradan test tekrar edilmelidir.

??ter testinin kistik fibrozis dışı bazı hastalıklarda da pozitif gelebileceği unutulmamalıdır.

Etiketler

Ter testiter testi amacı

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Fatih Ünal

Doç. Dr. Fatih Ünal

29 Mayıs 1966 tarihinde Uşakta doğdu. İlkokulu Aybey  İlkokulunda, ortaokulu Halit Ziya Uşaklıgil Ortaokulunda bitirdi. Lise öğrenimini ise İzmir Ataturk Lisesinde bitirdi. Tıp eğitimini 1983-1989 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde bitirdi. Mecburi hizmetini Muğla E Tipi Cezaevinde yaptıktan sonra, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları eğitimimini/ ihtisasını  İstanbul  Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 1991-1995 yılları arasında tamamladı. 1996- 1998 yilları arasında Aydın  SSK Hastanesi Çocuk Hastalıkları bölümünde çalıştı. 1998-2001 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalında yandal ihtisasını tamamladı. 2002 -2008 yılları arasında SSK Çekirge Çocuk Hastanesi, 2009-2011 yilları arasında  Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji bölümlerinde çalıştı. 2010 yılında Bursa Çölyakla Yaşam Derneği kurucu üyeleri arasında yer aldı, derneğin İlk dönem başkanlığını yaptı. 3 Ekim 2013 yılında Çocuk Gastroenteroloji Doçenti oldu. 2011 yılından beri kendi muayenehanesinde çalışmakta.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.