Telsiz ortodonti

Telsiz ortodonti

Diş tellerin bazı hastalar için estetik olmayan görüntüsü, ortodontide yeni teknolojilerin ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır. Bunlardan bir tanesi şeffaf plaklarla tedavidir. Bu konuda öncü durumda olan Invisalign, American Food and Drug Administration tarafından 1998 yılında onaylanmıştır. Yaratıcılarının diş hekimi olmamasından dolayı başta çok kabul görmese de yıldan yıla artan bir talep bulmuştur.

Invisalign yanında Ecligner, Orthoclear, Clear Aligner gibi align teknolojisini kullanarak şeffaf plaklarla hekimlere tedavi imkanı sunan markalar bulunmaktadır. 3D yazıcıların yaygınlık kazanması ile bu konuda hizmet veren firma sayısını arttırmıştır. Ülkemizde de ortodontistlere ve diş hekimlerine bu bu hizmeti sunan yerli firmalar vardır.

Şeffaf diş teli ile tedavinin avantajları

Estetik, estetik, estetik…

Bu yöntemin de kendine göre artı ve eksileri vardır. En büyük artısı tabiki metal braketlerin bazı hastalarca rahatsız bulunan görüntüsü yoktur. Ortodontik tedavi uzun bir tedavi olduğu için özellikle erişkinler bu tedaviye girişirken birçok şeyi göz önünde bulundurmaktadır; mezuniyet, evlilik gibi seremonilerdeki fotoğraflarda teller doğal olarak istenmemektedir. İşinden dolayı normal ortodontik tedavi görmekten kaçınan çok büyük bir hasta grubu vardır.

Bu plakların istenilince çıkartılması hastaların ana tercih nedenleri arasındadır. Bunun yanında içten diş teli tedavisinde tellerin dile verebileceği rahatsızlık da burada yoktur. Bu demek değildir ki bu tedavi tamamen sıkıntısız olmaktadır. Diğer yöntemlerde, bazı hastalarda, tel değişiminde görülen geçici hassasiyet, her plak değişiminde olabilmektedir.

Şeffaf plakların üretilmesi

Bu tedavi her hastaya uygun olmamakla birlikte ana prensip alınan ölçü ile hastanın diş kavislerinin dijital 3 boyutlu modelleri yaratılır. Simülasyonla ufak diş hareketleri yapılarak, bu diş hareketlerini içeren 3 boyutlu modeller ya fiziki olarak elde edilir ya da dijital veriden bu yeni konumu içeren şeffaf plaklar hazırlanır. Üç boyutlu ortamda tedavinizin son olarak ne durumda olacağı ve diş yapınızın nasıl düzeleceğini görmeniz de mümkündür. Hasta bu plakları belli bir sıra ile kullanarak dişleri hareket ettirilir. Tavsiye edilen kullanım süresi firmalar arasında değişmekle birlikte 17-22 saat arasındadır. Bu da ciddi bir özveri istemektedir.

Şeffaf diş teli her vaka için uygun olmayabilir

Bu plaklarla yapılabilecek diş hareketinin bir sınırı olduğu için her ortodonti vakası için maalesef uygun değildir. Bunun için öncelikle doktor muayenesi sonucu uygunluğunuzun tespit edilmesi gerekir. Gelinen son noktada diş çekimini gerektiren ortodontik tedaviler şeffaf plak kullanımınıza engel teşkil edebilir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. İbrahim Cem Özkurt

Uzm.Dr.Dt İbrahim Cem ÖZKURT, lisans öncesi eğitimini TED Ankara Koleji'nde tamamlamıştır. Ardından Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1996 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Daha sonra kazandığı Devlet Bursu ile İngiltere’de University  of Sheffield School of Clinical Dentistry'de ortodonti uzmanlık eğitimi almıştır. Uzmanlık programının gerekliliği olarak NHS Charles Clifford Dental Hospital‘ da ortodonti uzmanlık öğrencisi olarak görev almıştır. Bu eğitimin bir parçası olarak tez hazırlamış ve MMedSci derecesi almıştır. Daha sonra çalışmalarına Amerika Birleşik Devletleri’nde University of California at Los Angeles‘ da devam etmiştir. 4 yıl süre ile Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde,5 yıl süre ile Ankara Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi‘nde, İstanbul Ataşehir ...

Etiketler
Telsiz ortodontik tedavi hakkında
Uzm. Dr. Dt. İbrahim Cem Özkurt
Uzm. Dr. Dt. İbrahim Cem Özkurt
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube