Tekrarlayan vulvovaginal enfeksiyonlar

Op. Dr. Fatma Horasan
Op. Dr. Fatma Horasan
16 Ekim 2004986 görüntülenme
Randevu Al
Tekrarlayan vulvovaginal enfeksiyonlar

Günümüzde en sık karşılaşılan jinekolojik problemlerden birisidir. Çok rahatsız edici bulguları vardır. Fiziksel ve emosyonel sıkıntı yaratır. Vaginit çok uzun yıllardır bilinir. Hipokrat tarafından tanımlanmıştır.  Her yıl 5-10 milyon kadın vulvovaginit nedeniyle hekime gitmektedir.

Vulvovaginit ve akıntı jinekologlara başvurma nedenleri arasında ilk sıradadır.
Candida ABDde en sık 2. sıradaki etken, Avrupada ise 1. sıradaki etkendir.
Vaginal Candida enfeksiyonu olan kadınların %25-40ı bulgu vermez, taşıyıcıdır. Hafif akıntı fizyolojik sanılır.

Normal vaginal akıntı kokusuz, berrak, homojen yapıdadır, lökosit içermez.

Vulvo vaginitlerin en sık sebebleri :
 
1-Bakteriyel vaginozis

2-Trichomonas vaginiti

3-Candida vaginiti

4-Atrofik vaginit

5-Çeşitli enfeksiyon ajanları

6-İrritan maddeler, sabun, tuvalet kağıtları, deterjanlar, tamponlar, vs.

Vulvovaginitlerin çoğu kandidal vaginittir (mantar). Çok yaygındır. Kadınların %75i hayatlarının bir döneminde bu enfeksiyonu geçirmektedir. %45i ise birden çok kez kandida atağı geçirir. %5i kronikleşir.

Risk faktörleri azaltılmalıdır: Gebelik, diabet, geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı, oral kontraseptif kullanımı (tartışmalı), stroit ilaçlar, AIDS, hijyen bozukluğu, sıkı çamaşır, sabun, deterjan, hijyenik olmayan pedler, immün yetmezlik, hipotiroidi, stres, partner sayısı ve koit sıklığı.

Tedavi: Nistatin -Azol grupları kullanılmalıdır. 

Etiketler

Vulvovaginal enfeksiyonlarVulvo vaginitlerinVaginal akıntılarVajinal enfeksiyonların sebepleriVulvo vaginitlerin en sık sebebleri

Yazar Hakkında

Op. Dr. Fatma Horasan

Op. Dr. Fatma Horasan

Op. Dr. Fatma HORASAN, 1961 yılında İzmir’de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlamıştır  Zorunlu hizmetini Sakarya Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Dispanser Baştabibi ve Doğumevi Nüfus planlaması kliniği tabibi olarak yapmasının ardından 1988 yılında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD’de Araştırma Görevlisi olarak görev yapmaya başlamıştır. 1992 yılında da Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır