Teknoloji bağımlılığı

Teknoloji bağımlılığı

Çocuklarımızı ekranla doğduğu anda tanıştırıyoruz. Sosyal medyada gördüğümüz bir çok doğum anı ve sonrası fotoğraflar sanırım bizlerin ne kadar teknolojiye bağımlı olduğunun kanıtı.. Elbette teknolojiden tamamen uzak bir hayat düşünülemez fakat birçoğumuz çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinden habersiz çocuklarımızı ekrana maruz bırakıyoruz. Amerikan Pediatri Birliği’ne göre yaşa göre çocuklar için ekran saatlerinden bahsetmek istiyorum. 

0 – 2 yaş: Hiçbir şartta ekrana (tv,tablet vs.) bakmamalı
2 – 5 yaş: Gün içinde 1 saatten az ekrana bakmalı
6 yaş ve üstü: Medyayı kullanarak harcanan zamanı ve medya türlerini gün içinde yapması gereken diğer etkinliklerin yerine geçmeyecek şekilde sınırlamalı

Bu bilgileri dikkate almadığınızda ve uygulamadığınızda oluşabilecek sorunlar nelerdir ?

Öncelikle 0-2 yaş arasında fazla ekrana maruz kalan çocuğun konuşma ve dil gelişiminde ciddi bozukluklar görülmektedir. Beyin gelişimi olumsuz etkilenen çocuklarda dil ve konuşma bozukluklarına daha çok rastlanmaktadır. Ayrıca ekran zamanı ile ilişkili görünen diğer bir durum da otizm. Yeterince ilgilenilmemiş ve aşırı ekrana maruz kalan çocukların normal gelişiminde duraksama hatta gerileme tespit ediliyor. Buna bağlı olarak sonradan da olsa otizm belirtilerine rastlanıyor. Son olarak duygusal-sosyal gelişimlerinde gecikmelere rastlanabilir. İlk sosyalleşme aile ile başlar. Kendisiyle yeterince ilgilenmeyen ebeveynlere sahip çocuk mutsuz ve hırçın tavırlar sergiler. Okul öncesi dönemde de arkadaşlarıyla iletişim kurmakta zorlanır ve okul ortamına adaptasyonunda gecikme görülür.

Çocuğun ekran bağımlılığını önlemenin yolları;

Çocuğunuzu ekranla tanıştırmak için aceleci olmayın. 2 yaşına kadar hiçbir elektronik alete maruz kalmamalı. 

Ekran saatini belirli saatlerle sınırlandırın. 2 - 5 yaş arası günlük 1 saat, 6yaş sonrasında ise 2 saatle sınırlı olmalı. 

Ekranı yasaklamak yerine alternatif çözümler üretebilirsiniz. Özellikle oyun çağındaki çocuklarla beraber oynayabileceğiniz aktiviteler düzenleyebilirsiniz. Kendisiyle yeterince ilgilenilen çocuk ekrana ihtiyaç duymayacaktır.

Çocuk gördüğünü taklit eder! Anne-babanın model olması çok önemli. Sizler elinizde sürekli telefonla meşgul olursanız çocuğu ekrandan uzak tutamazsınız. 

Çocukların kontrolsüz dijital aletleri kullanmasına müsaade etmeyin. Biliyorsunuz internette uygunsuz içeriklere ulaşmak çok kolay. Çocuk ekranla meşgul olurken ne izlediğine, kimleri takip ettiğine vs. sürekli kontrol edin.

Çocuğun 14 yaşından önce sosyal ağlarda bulunması art niyetli insanlarla iletişime geçip kandırılması açısından çok tehlikeli. Çocuğunuzu riskler konusunda bilgilendirin. İnternet zorbalığından, gizlilik ayarının öneminden ve nasıl yapılacağından bahsedebilirsiniz.

Ekran bağımlılığının önüne geçemiyor ve çocuğunuz gün geçtikçe daha çok bağımlı hale geliyorsa ertelemeden uzman destek almanızı öneririm. 

SAĞLIKLA KALIN !

Bu makale 25 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan

Ekim 1991’de Aydın’da doğdum. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Haziran’17 yılında mezun oldum. Stajımı Haydarpaşa Abdülhamid Hastanesi (GATA)’nde tamamladım. 2018 yılında Kaplan International Collage London’da dil ve mesleki eğitim aldım. Üsküdar Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Ocak’19 yılında yükseklisans eğitimime başladım. Oyun terapisi, dil ve konuşma bozuklukları, çocuk testleri ve aile danışmanlığı üzerine milli eğitim ve sağlık bakanlığı onaylı eğitimlerle alanımda daha donanımlı ilerleyerek danışanlarıma hizmet vermekteyim.

Instagram: @uzm.burcuarslan

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Teknoloji bağımlılığı
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan
İstanbul - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube