TAM TIKALI KALP DAMARLARI

Doç. Dr. Murat Turfan
Doç. Dr. Murat Turfan
14 Kasım 2017134 görüntülenme
Randevu Al
TAM TIKALI KALP DAMARLARI

Günümüzde kanserler dahil hastalıklardan kaynaklanan ölümlere baktığımızda birinci sırayı kalp damar hastalıkları almaktadır.  Basit yaşam tarzı ve diyet alışkanlıkları gibi önlemler bu hastalıklara yakanlanmayı önemli derecede azaltsa da halen insanlığın artarak devam eden en önemli sorunların başında gelmektedir. Kalp damar hastalıklarına yakalandıktan sonra oluşan damar daralmaları ameliyatlı ve ameliyatsız ( balon ve stent) yöntemlerle tedavi edilmektedir.

Ülkemizde yaygınlaşan anjiyo ağı nedeniyle çoğu merkezlerimizde basit daralmalar ameliyatsız tedavi edilebilirken, tıbbi açıdan kompleks ve uzun süreli tam tıkalı damarlar bu konuda tecrübeli merkezlerde tedavi edilmelidir. Biyomedikal teknolojideki ileri gelişmeler ,geliştirilen malzemelerle tam tıkanmış kalp damarları bilekten veya kasık damarından girilerek açılabilmekte ve hastaların hayat kaliteleri artırılmaktadır. Hastalar önemli ek problemleri yoksa ertesi gün normal günlük hayatlarına dönebilmektedir. Ancak hastaların bu konuda en çok dikkat etmesi gerekn konu gerçekten damarın açılmasından fayda görüp görmeyeceğidir. Hastalar çoğu zaman damarı açıldığında her şeyin çözüleceği problemlerinden kurtulacağı gibi düşüncelere sahiptirler, bu tarz düşüncelerin çoğu gerek hekimler ve gerekse çevreleri tarafından  değişik kaygılarla yapılmaktadır.

Çünkü gereksiz yere açılmaya çalışılan kalp damarlarının sonucunda hastaların böbrek başta olmak üzere diğer organlarına da zarar verilebilmekte ve hayat kaliteleri tamamen daha kötüye gitmektedir. Burada önemli olan kalp damarının açılıp açılmayacağının hastaya vereceği fayda/zarar dengesi gözetilip ona göre karar verilmesidir. Kalp damarının beslediği-suladığı alanın canlılığı ve büyüklüğü , damarın açılıp açılmamasını belirleyen en önemli faktördür. Bu durumu ise bazı çok basit ekokardiyografik ( kalp ultrasonu) görüntüleme yöntemleri ile tespit edebilmekteyiz. Hastalar kendileri için geri dönülmez yola girmeden önce, acele etmemeli ve bu konuda uzmanlaşmış kardiyoloji merkezlerine başvurmalı  ve bilgiyi en doğru yerden almaları gerekmektedir.

Etiketler

KalpKalp damarlarıTıkalı kalp damarlarıTam tıkalı kalp damarları

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Murat Turfan

Doç. Dr. Murat Turfan

Doç. Dr. Murat TURFAN, 1979 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1997 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında derece ile tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak Kardiyoloji Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır