Tahıllar

Tahıllar

Hazır tahıl tozları kullanabilirsiniz. Vitamin değerleri artırılmış ve organik tahıl ürünlerini tercih edebilirsiniz. Fitatlar nedeniyle tahıllar, vitamin ve eser elementleri bağlar, Bu yüzden tahıllar zenginleştirilmiş olmalı, mutlaka tavuk eti, kırmızı et ile beraber verilmelidir. İnce pirinç tozu veya yulaf tozu ile başlayıp 9. Aydan itibaren karışık tahıl tozlarına geçilmelidir. Bunlar kıvam sağlayıcı olarak hem kahvaltıda hem diğer öğünlerde kullanılabilir. Bu tozlar oda sıcaklığında karıştırılarak kullanılmalı, pişirilmemelidir. Şekerli karışımlar veya bebe bisküvisi yerine, şekersiz olan bu ürünlerin kullanılması daha sağlıklıdır.

Muhallebi Nasıl Hazırlanır?

100ml su

1,5 ölçek Pirinç Unu

1 tatlı kaşığı pekmek(dut,keçiboynuzu)

Meyve parçaları(daha önceden denenmiş olan) karıştırılarak pişirilip muhallebi kıvamına geldikten sonra ocaktan indirilir.

3 ölçek Formüla(2 numara devam sütü) eklenerek verilebilir.

Bebeğinize hangi tahılı, ne zaman verebilirsiniz?

Hemen bütün tahıllar B12 hariç, B grubu vitaminler açısından çok zengindir. Tahıllardaki vitamin içeriği farklılıklar önce tek, sonra karışık olarak vermek daha doğru olur. Son yıllarda işlenmemiş tahılların kullanılması öneriliyor. Beyaz pirinç yerine esmer pirinç tercih edilmeli, beyaz un yerine un katılan yemeklerde tam buğday unu tercih edilmelidir.

Hangi sırada, hangi tahıl uygun?

Pirinç ve yulaf ilk seçilen tahıllardandır. Bebeğin sindirim durumuna uygun tahılın seçilmesi önemlidir. Dikkat edilmesi gereken bir durum, tahıl protein olan glütene karşı oluşabilecek bağırsak hastalığıdır.  Bu duruma çölyak hastalığı denir. Normalde glüten 26 haftadan önce glüten içeren tahılların başlanmaması önerilir.  Eğer uzun süren ishal,  kilo alım yetersizliği veya karın şişlikleri varsa hekiminize çölyak hastalığı açısından danışmalısınız.

Bu makale 11 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen

Dr. Öğr. Üyesiİsmail Gönen, lisans eğitimini ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesinde 2001 yılında tamamlayıp, Tıpta Uzmanlık Eğitimini 2010 yılında Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalında tamamlamıştır. Mezuniyet sonrası 2010-2012 yıllarında ise Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Olarak, İstanbul Kanuni Sultan Süleyman E.A.H, da mecburi hizmetini tamamlamıştır. Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen, Mart 2013 tarihinden itibaren Özel Liv Hospital Ulus, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünde görev almıştır.

Mesleki hayatına 2016 yılından itibaren İstinye Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları B. D.’da Yrd. Doç. olarak akademik kadroda görev yapmaya başlamıştır.

Etiketler
Tahıl grubu
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube