Sürekli bilekleriniz mi ağrıyor?

Sürekli bilekleriniz mi ağrıyor?

Bilek ağrılarınız dayanılmaz hale geldiyse, kolunuzdaki uyuşma ve his kaybı arttıysa Karpal Tünel Sendromu rahatsızlığınızı tedavi ettirmenin zamanı geldi demektir. Ellerini çok fazla kullanmak zorunda olan muhasebecilerin, bilgisayar operatörlerinin, orta yaşı geçmiş ev hanımlarının, dikiş, örgü gibi işlerle uğraşanların, uzun süre cep telefonu ile meşgul olan kişilerin de sıklıkla karşılaştığı bu hastalık ile ilgili merak ettikleriniz;

Karpal Tünel Sendromu nedir?

Median sinir el bileğinde; taban ve kenarlarını bilek kemiklerinin, tavanını ise transvers karpal ligamentin oluşturduğu bir tünelden geçer. Bilek kanalı adını alan bu yapıda median sinir, dokuz önkol fleksor kasının tendonuyla birlikte bulunur. Median sinirin bu kanalda sıkışması sonucu ortaya çıkan tabloya “Karpal Tünel Sendromu” adı verilir.

Belirtileri ve evreleri nelerdir?

Sıklıkla baskın elde belirgin olmak üzere iki taraflıdır. Belirtileri çeşitlilik gösterir ve duysal yakınmalar önce başlar. Sabah ellerde uyuşma ile uyanma genelde ortaya çıkan ilk yakınmadır. Günün ilerleyen saatlerinde kaybolduğundan hasta doktora başvurmaz. Buna ellerde şişlik hissi eşlik edebilir. Daha sonraları kişi gece uykudan uyandığında uyuşmalar vardır. Sonraki dönemde ağrı, uyuşmaya eklenerek kişiyi uykudan uyandırır.

Hasta bu ağrılı durumdan kurtulmak için elini sallar ya da ovuşturarak rahatlar. Ağrı genellikle eldedir, zaman içerisinde ön kol, kol ve omuza yayılır. Vakaların büyük çoğunluğu bu düzeyde kalmakla birlikte, alışılmış klinik seyirde hastaların yazın rahatladığı, kışın ise yakınmaların arttığı gözlenir. Bu dönem yıllarca sürebilir. Sonunda hastayı doktora getiren tablo; ağrı-uyuşmaların çok şiddetlenmesi ve/veya buna eklenen avuç içi bölgede kas zaafı ve incelmedir. Kişi bunu “iğne tutamıyorum” yakınması ile yansıtabilir.
 

Karpal Tünel Sendromu’na yol açan nedenler nelerdir?

Travma başta olmak üzere birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan sekonder tip dışında, herhangi bir neden olmaksızın görülen idyopatik tip pratikte en sık görülendir. Gebelik gibi fizyolojik bir sürecin yanı sıra diyabet, romatoid artrit, guatr ve benzeri hastalıklara eşlik edebilir.

Karpal Tünel Sendromu’nda tetikleyici nedenler nelerdir?

Genelde, oluş mekanizması tam açıklık kazanmamış olmakla birlikte vücudun su tuttuğu durumlarda, el bileğinde mikro travmaya yol açacak ardı sıra hareket fazlalığının, yapısal olarak dar bilek tüneli ve servikal artroz varlığının klinik tablonun ortaya çıkışını kolaylaştırdığı kabul edilmektedir.

Karpal Tünel Sendromu’nda teşhis nasıl konulur?

Klinik tanı elektromiyografik inceleme ile doğrulanır. Median sinir duysal ve motor iletimleri, tuzaklanma bölgesi olan bilek segmentinde yavaşlamıştır. Fokal demiyelinizasyon, duysal ve motor distal latans değerlerinin uzamasına yol açar. Aksiyon kaybı; duysal ve bileşik kas aksiyon potansiyel amplitüdlerinde düşme ile belirlenir. Elektromiyografik muayene yalnızca tanı için değil, klinik seyrin izlenmesi açısından da önemlidir.

Hastalığın tedavisi nasıl olur?

Tedavi, erken evrelerde gece atelleri ve antiinflamatuvar kullanımı, lokal steroid injeksiyonu şeklinde konservatiftir. Kişinin yaşam kalitesini bozan şiddetli ağrıların ve bazı vakalarda akson kaybının varlığı cerrahi girişimi gerektirir. Cerrahide de bizim hastalara önereceğimiz altın yöntem “Tam Endoskopik Dekompresyon”dur. Lokal anestezi altında yapılır. Hasta yaklaşık olarak 20 dakika sonra ağrılara veda eder. Bu yöntemin hastaya sunacağı en önemli imkan, ameliyatın hemen bitiminde ellerini kullanabilmesidir. Atel ve askıya gerek kalmadan, cerrahi yara yeri problemi yaşamadan, ilk geceden sağlıklı ve ağrısız uykuya merhaba diyebilirler. 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Salih Aydın

Op.Dr. Salih AYDIN 1971 yılında Tokat'ta doğmuştur. 1988 yılında Tokat Gazi Osman Paşa Lisesi’nden mezun olmuştur. Ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1998-2000 yılları arasında Trakya Üniversitesi Adli Tıp Bölümü’nde eğitim almıştır. İhtisasını ise 2000-2006 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Univ. Degli Studi Di Napoli Federico II’ de üç ay klinik gözlemci olarak aktif ameliyatlara katılmıştır. İtalya dönüşü mecburi hizmetini İstanbul Paşabahçe Devlet Hastanesin’de yapmış ve bu süre zarfında Almanya’da Karlsbad’da Prof. Dr. Med. Jurgen Harms yanında spinal cerrahide kendisini geliştirmek üzere üç klinik gözlemci olarak katılmıştır.. Paşabahçe Devlet Hastanesi’nde ...

Etiketler
Karpal tünel sendromu tedavisi
Op. Dr. Salih Aydın
Op. Dr. Salih Aydın
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube