Sünnet nedir? nasıl yapılmalıdır?

Sünnet nedir? nasıl yapılmalıdır?

Sünnet derisi, penis ucunda bulunan, idrar çıkış deliğini kapatan ve o bölgede boşluk oluşturan cilt parçasına verilen isimdir. Bu deri parçasının kesilerek alınması ise sünnet olarak adlandırılmaktadır. Sünnet, çok eski tarihlerden bu yana farklı topluluklarda gelenek olarak uygulanmakla birlikte bazı dinlerde de şart koşulmaktadır.

Sünnetin Yararları Nelerdir?

Sünnet derisi, penis ucunu ve idrar deliğini örtmekte olduğundan bu deri parçasının altında havasız kalan, pislik ve salgıların biriktiği ve sürekli olarak idrarla temas halinde olan bir alan ortaya çıkmaktadır. Bu alanın düzenli olarak temizlenmemesi halinde enfeksiyon oluşumu için uygun havasız ve nemli ortam oluşmaktadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıkları taşımak için uygun bir alan haline geldiği gibi sünnet derisinin özellikle çocuklarda yapışması idrar çıkışını da engellemektedir. Penis apsesinin yanı sıra parafimozis (peniste kan akımının bozulması) gibi sorunlara da neden olabilmektedir. Deri parçasının sünnet ile alınması, tüm bu sorunların engellenmesinde etkili olmaktadır.

Sünnet Ne Zaman Yapılmalıdır?

Sünnet için uygun yaş konusu oldukça tartışılan konulardan biridir. Çocuğun psikolojik gelişiminin devam ettiği 2 – 7 yaş arasında sünnet yapılması çok uygun görülmemekle birlikte, çocuk için bir travma haline getirmeden ve ortada korkutucu bir durum olduğu düşüncesine kapılmasına izin vermeden yapılması önemlidir. Genel anestezi altında yapılan sünnet operasyonlarında çocukların daha rahat ettikleri gözlenmektedir. Yaranın iyileşme süresi ya da operasyonun başarısı açısından ise yaş herhangi bir önem taşımamaktadır.

Yenidoğan sünneti, bebeğin doğumundan hemen sonra yapılmaktadır ve sağlıklı bir bebekte yapılan sünnette iyileşme çok daha hızlı olduğu gibi cerrahi ya da psikolojik komplikasyon ihtimali de çok azalmaktadır.

Sünnet Nerede Yaptırılmalıdır?

Sünnetin ciddi bir cerrahi müdahale olduğu ve sünnet sonucunda ciddi kalıcı sakatlıklar oluşabildiği unutulmamalıdır. Hem psikolojik yaklaşım, hem de anestezi uygulanması, cerrahi ve estetik açıdan sünnet operasyonunun profesyonel kişilerce gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Her cerrahi işlemde olduğu gibi sünnetin de steril ortamda yapılması gerekmektedir. Steriliteyi sağlayacak ve koruyacak donanıma sahip bir ortam sünnet için de ideal ortam olacaktır. Sünnet sonrasında cerrahi müdahale ya da anestezi uygulamasından kaynaklı komplikasyonlar gelişebileceği göz önünde bulundurularak gerektiğinde acil müdahaleye imkân tanıyan sağlık kuruluşları tercih edilmelidir.

Sünnet Nasıl Yapılır?

Sünnet öncesinde, lokal ya da genel anestezi yöntemlerinden hangisinin uygulanacağına karar verilmelidir. Anestezi tercihinde, sünnet olacak çocuğun yaşının yanı sıra psikolojik olarak operasyona hazır olup olmadığı da önem kazanmaktadır. Farkındalığın henüz oluşmadığı 6 aylık öncesi dönemde ya da çocuğun durumu kavrayıp kabullenmiş olması halinde lokal anestezi tercih edilebileceği gibi aksi durumlarda genel anestezi uygulanması tercih edilmelidir.

Genel ya da lokal anestezi ile penisin hissizliğinin sağlanması sünnet operasyonunda ilk işlemdir. Cerrahi bölgenin temizliğinden sonra kesilecek olan deri parçasın yapışıklıkları açılarak kesme hattı belirlenmektedir. Belirlenen kesme hattı takip edilerek bistüri ya da makasla penis ucunu kapatan deri parçasının kesilmesiyle sünnet operasyonu gerçekleştirilmektedir. Kanamayı kontrol etmek amacıyla cilt ince ipliklerle dikilerek yara bölgesi kapatılarak işlem tamamlanmaktadır. Son dönemde sünnet klampi gibi malzemelerin sünnette kullanılması, operasyonun dikişsiz olarak yapılmasını sağlamakla birlikte klampin 2 – 3 gün penis üzerinde takılı kalması gerekmektedir.

Sünnet operasyonlarında karşılaşılabilen eksik sünnet durumu düzeltilebilen bir hatalı sünnettir. Ancak idrar kanalı, glans ya da penis gövdesinde yaralanmalarla sonuçlanan sünnetler sonrası oluşan zararı düzeltmek için ciddi ameliyatlar gerekebilmektedir. Bu nedenle sünnetin ciddi bir cerrahi operasyon olduğu ve konusunda uzman hekimlere, uygun ortamda yaptırılması gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır.

Sünnet operasyonu sonrasında yoğun bir ağrı ve acı hissedilmemekle birlikte ilk iki gün ağrı kesici kullanılması çocuğun daha rahat hissetmesini sağlayacaktır. Sünnet işlemi sonrasında sargı kullanılmışsa 48 saat sonra sargı çıkarılarak banyo yapılabilmektedir. İlk günlerde penis ucunda hafif bir şişlik oluşacak, iki hafta içinde ise penis normal görünümüne kavuşacaktır. Sünnet sonrası kanama sık rastlanan bir durum olmamakla birlikte nadir olarak rastlansa da geç kanamalar görülebilmektedir. Bu tür durumlarda operasyonu gerçekleştiren hekim ile temasa geçilerek durum bildirilmelidir.

 

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Erhan Sarı

Yrd.Doç.Dr Erhan SARI, 21 Temmuz 1979 tarihinde Adana'da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimlerinin ardından, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamlayarak 2003 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisas eğitimini ise İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı'nda almış ve 2010 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur.  2005-2010 yılları arasında İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği'nde Asist. Dr. 2010 yılında İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği'nde Uzm.Dr. 2010-2012 yılları arası Nusaybin Devlet Hastanesi'nde Devlet Hizmet Yükümlülüğü’nü tamamlamıştır. 2010-2012 yılları arası Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Yrd. Doç. Dr. olarak görev yapmış olan Yrd.Doç.Dr Erhan SARI, Özel Jimer ...

Etiketler
Sünnet nasıl yapılır
Dr. Öğr. Üyesi Erhan Sarı
Dr. Öğr. Üyesi Erhan Sarı
Bursa - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube