Sünnet !

Sünnet !

Sünnet dünyada en çok yapılan cerrahilerden birisidir. Gerek sünnet derisinin (prepusyum) çocuklarda tekrarlayan üriner sistem infeksiyonları ve penis kanseri için risk oluşturması nedeni ile koruyucu amaçlı, gerekse de ülkemizde olduğu gibi, dini inançlar nedeni ile yapılmaktadır. Kozmetik açıdan kabul edilebilir bir penis oluşturmak ve erişkinlik döneminde cinsel problemlerden kaçınmak için ehil ellerde yapılması gereklidir. Çünkü, nispeten kolay bir operasyon gibi görülmesine karşın, literatürdeki sünnet serileri incelendiğinde ve üroloji pratiğimizde özellikle kırsal kesimden sünnet yapıldıktan sonra başvuran çocuklar gözden geçirildiğinde, çok önemli komplikasyonlar ile karşılaşma ihtimalimizin hiç de az olmadığını görmekteyiz.

Seçilmesi gereken sünnet yaşının da çocuğun psikolojik gelişimi bakımından oldukça önemli olduğunu belitmek gereklidir. Günümüzde tavsiye edilen yaşlar, ilk 2 yaşına kadar ki dönem ile, 6 yaş sonrasıdır. Sünnet lokal olarak yada genel anestezi (sedasyon) ile yapılabilir. Bir çok cerrahi teknik olmasına rağmen, en çok kullandığımız sünnet tekniği dorsal slit cerrahi yöntemidir. Emilebilir dikişler atıldıktan sonra sünnet pansumanı yapılarak çocuk gerekli öneriler ile taburcu edilir. Genelde küçük çocuklarda iyileşme daha hızlıdır ve ortalama 4-5 gün dürer. Sünnete bağlı komplikasyonlar kanama, yara enfeksiyonu, penil yapışıklıklar, gereğinden fazla veya az sünnet derisi çıkarılması, sekonder fimozis, glans, üretra ya da penil şaft hasarı gibi erken komplikasyonları ve meatal stenoz gibi geç komplikasyonları içermektedir.

En sık görülen komplikasyonlar kanama ve enfeksiyon genellikle kolayca tedavi edilirken, oldukça nadir görülen ciddi komplikasyonlar ise hayatı tehdit edici nitelikte olmaktadır. Türkiye'de sünnete bağlı komplikasyon oranlarının hastane dışında lisansı olmayan sünnetçiler tarafından yapılan çocuklarda, hastanede üroloji kliniklerinde yapılan sünnetlere göre oldukça yüksek olduğu gösterilmiş ve hastane dışı steril olmayan ortamlarda ve lisanssız kimseler tarafından yapılan sünnetlerin hayatı tehdit eden erken dönem ve uzun süreli etkisi olabilecek olan geç komplikasyonları da beraberinde getirebileceği belirtilmiştir. Penis cildi ile ilgili komplikasyonların en can sıkıcısı olanı, gereğinden fazla penis cildinin çıkarılmış olmasıdır. Saklı veya gömülü (buried) penis olması, kanamanın uzun olmasına yol açan Faktör VII-VIII eksikliği, cilt perdeli penis olması gibi durumlarda mutlaka öncelikli tedbirler alınmalı ve dikkatle sünnet yapılmalıdır. Bir diğer önemli durum ise, hipospadias dediğimiz (yarım sünnetli olma) idrar deliğinin alt yüzeyde olması ile ilgili durumda, sünnet derisinin onarım için kullanılmasından dolayı, sünnet asla yapılmamalıdır.  

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cevdet Kaya

Etiketler
Sedasyon
Prof. Dr. Cevdet Kaya
Prof. Dr. Cevdet Kaya
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube