Stresten saç dökülür mü?

Stresten saç dökülür mü?

Stresten saç dökülür mü? sorusu sık sorulan bir soru. Evet, stresten saç dökülür. Bu lokal olarak madeni para gibi olabileceği gibi yaygın olarak saç tellerinin önce incelmesi, sonra dökülmesi şeklinde de olabilir. Bazen de vücudun stres olarak algıladığı ateşli enfeksiyonlar, kontrolsüz şekilde hızlı kilo vermek, zayıflama rejimleri de saç dökülmesine neden olabilir.

 -Strese bağlı saç dökülmesi geri çıkar mı?

Strese bağlı olarak meydana gelen saç dökülmesi, stres etkeni ortadan kalktığında kendiliğinden düzelmez. Mutlaka dışarıdan bir destek tedavisi gerekir. Strese bağlı saç dökülmesi geri çıkar mı? diye endişelenenlere verilebilecek cevap; uygun tedaviyle saç çıkabilir olacaktır. Tabii ki buradaki önemli konu, uzun süre beklememiş olmaktır.

-Stresten saç dökülmesi nasıl önlenir?

Stresten saç dökülmesi nasıl önlenir? endişesi saç dökülmesini daha fazla tetikleyecektir. Yapılabiliyorsa stres etkeninin ortadan kaldırılması gerekir. Stres etkeni ortadan kaldırılamıyorsa bununla başetme yöntemleri geliştirmek önemlidir. Özellikle son dönemlerde Covid19 ennfeksiyonu sonrasında belirgin saç dökülmesi şikayetiyle başvuran hasta sayısı artmış durumdadır.

-Stresten dökülen saç nasıl anlaşılır?

Strese bağlı mı normal mi saç dökülmesi olduğunu anlamak çok zor değildir aslında. Normalde saçlar günde 150-200 tel dökülür ve yerine yenisi çıkar. Stresten dökülen saç nasıl anlaşılır? derseniz lokal olarak para şeklinde dökülmeler veya ani, avuç dolusu saç dökülmeleri şeklinde olacaktır.

-Stresten saç dökülmesine ne iyi gelir?

Stres, hayatımızda hep var ama bunun dozu arttığında bu saç dökülmeleri belirginleşir. Stresten saç dökülmesine ne iyi gelir? sorusunun cevabı da stresle başetmeyi öğrenip saçlı derinin beslenmesini ve kanlanmasını arttırmak olacaktır. Çünkü stres, saçlı derideki damarları da büzüp o bölgenin yeterli beslenmesine engel olur. Bunun sonucunda da saçlar dökülür ve yenisi çıkmaz.

 -Strese bağlı saç dökülmesi tedavisi nasıl yapılır?

Saçlı derinin kanlanmasını ve beslenmesini arttırmak, tedavinin esas amacıdır. Strese bağlı saç dökülmesi tedavisi nasıl yapılır? denildiğinde o bölgenin kanlanması ve beslenmesini arttırmak amaçlı PRP ve mezoterapi yapılması olarak cevaplanabilir.

 -Strese bağlı saç dökülmesinde PRP/Mezoterapi Tedavisi

PRP ve mezoterapi saçlı derinin kanlanmasını ve beslenmesini arttırarak saç dökülmesini durdurup yeniden saç çıkmasını tetikler. Strese bağlı saç dökülmesinde PRP/mezoterapi tedavisinin birlikteliği oldukça güzel sonuçlar vermektedir. Tedavinin sürekliliği , hasta doktor uyumu, tedavinin sonuçlarını olumlu olarak etkilemektedir.

Saç dökülmesinin bir başka şeklinin de erkeklerde görülen "olağan kellik" olduğunu söyleyen Şendur, bu durumdaki erkeklerde saç dökülmesinin kalıtsal olduğunu, ayrıca erkeklerde saç kaybının hormonlarla da ilişkisinin bulunduğunu belirtti. Kadınlarda da erkeklerdekine benzer şekilde saç dökülmesi görülebileceğini ancak hiçbir zaman erkeklerde olduğu gibi saçlarının tümünü kaybetmeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Şendur, "Kadınlarda erkeklerden daha geç yaşta saç kayıpları görülür. Kadın ve erkekte saçların kaybı konusunda farklılıkların yanısıra benzerlikler de olabilir. Örneğin, her iki cinste de saç dökülmesinin şiddeti, genler ve cinsiyet hormonları ile ilişkilidir" diye konuştu. -

"Stresi hayatınızdan çıkarın"

Stresin, meslek ve ailevi sorunlardan da kaynaklansa mutlaka çözüm üretilmesi gerektiğine vurgu yapan Şendur, "Sebebi ne olursa olsun, stresin üstesinden gelmeyi denemek gerekir. Stresten kaynaklanan saç dökülmesini, stres nedenlerini hayatınızdan çıkarmanız ile bağlantılıdır. Unutulmamalı ki, ortalama her gün 50 ile 150 tel arası saç dinlenme evresindeyken dökülmektedir" ifadesini kullandı.

Bu makale 8 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

Uzm. Dr. Rengin Türkgüler, Gaziantep'te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı eğitimini üçüncülük derecesi ile tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. Daha sonra yine aynı fakülte de Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünde ihtisas eğitimine başlamıştır. 3 Yıl Kalp Damar Cerrahisi ihtisasına devam etmiş bu dönemde aktif olarak AV fistül ve Varis ameliyatları yapmıştır. Kalp ameliyatlarını asiste etmiş, ameliyat için gerekli safen ven ve radial artel hazırlamıştır. Bu sürenin sonunda ise, Bayındır Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünde hasta kabulü yapmış, ardından tekrar uzmanlık sınavına girmiş ve yine başarılı olarak Ankara Dışkapı Yıldırım Bayezit EĞitim ve Araştırma Hastanesi'nde Radyoloji ihtisasını tamamlamıştır. 2011-2013 Yılları arasında Birecik Devlet Hastanesi Şa ...

Etiketler
Saç dökülmesi
Uzm. Dr. Rengin Türkgüler
Uzm. Dr. Rengin Türkgüler
Ankara - Radyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube