Spiral taktırmak ne gibi yan etkiler yapar?

Spiral taktırmak ne gibi yan etkiler yapar?

Rahimiçi araç olarak adlandırılan spiral gebelikten korunmak için güzel bir metottur. Spiral genelde adetli iken takılır, klinik ortamında kolayca uygulanabilir. Bazı vakalarda rahim ağzı çok küçük veya çok sıkı bir şekilde kapalı ise sedasyonla işlem gerçekleştirilmelidir.

Spiraller değişik model ve markalarda olabilir. Temel prensip olarak spirale  sarılan bakırın sperme verdiği zarardan faydalanılır. Spiral ile rahim içi tabakası gebelik için uygun bir yer olmaktan çıkar. Genel olarak  5 yılda bir değiştirilmesi önerilir.

Hormonlu spirallerde ise mekanizma farklıdır. Herkesin hormonlu spiral taktırması söz konusu değildir. Bunlar düzenli olarak günlük progesteron hormonu salarak doğum kontrolu yaparlar. Çok adet kanaması olanlar, myomlular bu spiralden  fayda görürler.  5 yıl sonra etkinliği kaybolur.

Spiralin gebeliği koruyuculuğu yüksektir. Ancak bazen kayma olabilir, bu durumda spiral varken gebelik oluşabilir. Bu durumdan kaçınmak için ara ara doktor kontrolune gitmek , ultrason yaptırmak faydalı olur.

Hormonsuz spiral adet kanamalarını arttırabilir. Sonuçta spiral vücut için yabancı maddedir. Vücudun reaksiyonu ağrı ve /veya kanama şeklinde olabilir. Çoğu kadın spiral ile mutludur ancak bir kısmında bu kanamalar spirali çıkarılmasını gerektirecek boyutlara ulaşabilir.

Spiral yabancı bir cisimdir, uzun yıllar bakımsız bırakılmış ise vaginal enfeksiyon kaynağı olabilir. Akıntı olduğunda hemen tedavi edilmelidir.

Çok uzun yıllar spirali hiç çıkarttırmamış kişilerde bu işlem zor olabilir.Spiralin ipi görülmeyebilir, ip çok eskidiğinden çıkartmaya çalışırken kopabilir. Spiral uzun yıllar hiç değiştirilmemişse rahim duvarına saplanabilir. Bu tip vakalarda histeroskopi denilen kameralı alet ile ve anestezi altında spiral çıkarttırılmalıdır.

Spiral takılmadan önce rahim ağzında ciddi hiçbir problem olmamalıdır ve bu smear ile teyit edilmelidir.

Bu makale 3 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Serap Yaltı

Doç. Dr. Serap Yaltı, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini
1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'nde yapıp Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Yandal uzmanlığını İnfertilite-Tüp Bebek üzerine yapmıştır.
Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2005 yılında Doçent unvanını almıştır.

Doç. Dr. Serap Yaltı, Mesleki çalışmalarına kendisine ait Serap Yaltı Özel Muayenehanesi' nde devam etmektedir.

Etiketler
Spiral kayması belirtileri nelerdir
Doç. Dr. Serap Yaltı
Doç. Dr. Serap Yaltı
Muğla - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube