Sertleşme bozukluğu dünya genelinde özellikle 40 yaş üzeri erkeklerde sık görülmektedir. Sertleşme bozukluğu ile gelen hastalarda öncelikle iyi bir anamnez alınmalı, sertleşme bozukluğuna yol açabilecek kronik bazı hastalıklar gözden kaçırılmamalıdır.
Sertleşme bozukluğu tedavisinde güncel rehberlerde önerilen tedaviler; birinci seçenek olarak ağızdan alınan haplar, ikinci seçenekte penise uygulanan iğne tedavileri ve son seçenekte de penil protez yerleştirilmesi seçenekleri vardır.
Bu tedavilerin haricinde, son zamanlarda güncel rehberlerde de yerini almış olan yeni tedavi seçeneği ESWT yani dışardan uygulanan şok dalgası tedavisidir. Sertleşme bozukluğu olan hastalarda popüler olan düşük yoğunluklu şok dalga tedavisi (Li-SWT) uygulanmaktadır. Bu yeni yöntemi özellikle hafif ve orta düzeyde sertleşme bozukluğu olan hastalarda önermekteyiz. Güncel yayınlarda ek hastalığı olmayan ve hafif-orta dereceli sertleşme bozukluğu olan hastalarda Li-SWT ile uzun dönemde kalıcı başarılar elde edilebildiği gösterilmiştir. Ancak unutulmamalıdır ki tedavi sonrası takip eden yıllarda şikayetler yeniden gelişebilir ve yeniden tedavi ihtiyacı doğabilir. Bunun dışında ileri derecede sertleşme bozukluğu olan ve ağızdan alınan ilaçlara istenilen yanıtı vermeyen hastalarda da ilaç yanıtını arttırmak için de Li-SWT tedavisi güncel kılavuzlarda önerilmektedir.