Skolyoz çeşitleri

Skolyoz çeşitleri

Ayakta duran bir kişiye arkadan bakıldığı zaman omurga dizilimi düzdür. Eğer eğri ise buna “skolyoz” denir. Sırtında ve belinde eğrilik olduğu, bir omzunun diğerine göre daha aşağıda olduğu, bel kavisinin bozulduğu ve sırtının bir tarafındaki kaburgaların çıkıntılık yaptığı-tümsek oluşturduğu görülür. Bu eğrilik sağa ya da sola doğru eğrilik olabilir.

Skolyozun birkaç çeşidi vardır. En sık görülenlerinden kıssaca bahsedersek:
İdiopatik skolyoz: Nedeni belli değildir. En sık görülen skolyoz çeşididir. Ailesel yatkınlık vardır. Kızlarda erkeklere göre 10 kat fazla görülür. 10-11 yaşlarında başlayıp eğer fark edilmezse 14-15 yaşlarında iyice ilerlemiş olur.

Konjenital skolyoz: Omurgada oluşum anomalisi vardır. Tedavisi çoğu zaman cerrahidir. 4-5 yaşına kadar fark edilirse çok daha basit ameliyatla, belki de enstrümana (platin) gerek kalmadan tedavi edilebilir.

Dejeneratif skolyoz: İleri yaşlarda (50-60 yaşlarından sonra) ortaya çıkan skolyozdur. Bel ve sırt ağrısı vardır. Bacak ağrısı olabilir. Yürüme mesafesi kısalmıştır.

Nöromüsküler skolyoz: Kas zayıflığı ya da felçliğe bağlı skolyozdur

Diğer skolyoz çeşitleri: Postürel skolyoz (duruş bozukluğuna bağlı), omurga kırığına bağlı skolyoz, omurga iltahabına bağlı skolyoz, bel ağrısına bağlı skolyoz.

Skolyoz cerrahi olarak tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak skolyozun çeşidine ve durumuna göre bir süre korse ile takip edilebilir, karın ve sırt kaslarını güçlendirici egzersizler verilebilir. Ameliyattan sonra genellikle hastalar uzun süre (yılları içine alan) takipte tutulur. Tedavi açısından en önemlisi hastalığın erken fark edilmesi, takip ve tedavinin doğru planlanmış olmasıdır.

Bu makale 29 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Suat Canbay

Doç.Dr. Suat Canbay, 30 Temmuz 1962 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini 1987 yılında tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1995 yılında tamamlamış ve Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı olmuştur. 1996 yılından beri yurt içi ve yurt dışındaki pek çok eğitim toplantısı, kongre ve sempozyumlarda hem katılımcı hemde konuşmacı olarak bulunmuştur. 2011-2012 de 6 ay süre ile ABD’de Wisconsin Üniversitesi nöroşirürüji kliniğinde omurga ve omurilik anatomisi üzerinede çalışma yapmıştır. Mesleki çalışmalarına Medicalpark Hastanesi'nde devam etmektedir. Doç.Dr. Suat Canbay, Türk Nöroşirürji Derneği, TND Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi grubu, Türk Omurga Derneği, AOSpine üyesidir.     ...

Etiketler
Skolyoz tedavisi
Prof. Dr. Suat Canbay
Prof. Dr. Suat Canbay
Ankara - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube