Skafoid kırığı nedir ?

Skafoid kırığı nedir ?

Skafoid, el bileğinde bulunan 8 kemiğin en önemlilerinden bir tanesidir. El bileği mekaniğinin kilit taşı görevini gören bir kemiktir. El bileği travmalarında eğer bu kemik kırılırsa eklemin tüm dengesi olumsuz yönde etkilenir.

Skafoid Kırıkları Nasıl Oluşur ?

Avuç içi açık vaziyette elin üzerine düşünce skafoid kırılabilir. Başlangıçta oluşan ağrı günler veya haftalar içerisinde azalabilir. Şişlik çok fazla olmayabilir. Dışarıdan fark edilen bir deformite ve eğrilik olmadığı için çoğu kişi tarafından basit bir el bileği incinmesi olarak değerlendirilip gözardı edilebilir. O nedenle ilk doktora geliş haftalar, aylar sürebilir.

Nasıl Teşhis Edilir ?

Skafoid kırığı genellikle rontgen incelemesi neticesi görülür. Bununla birlikte eğer kırık yerinden oynamamışsa ilk birkaç hafta içerisindeki rontgenlerde farkedilemeyebilir. Muayenede skafoid kemiği üzeri ağrılıdır. Bu ağrı başparmak gerisindeki çukurda lokalizedir. Eğer skafoid kırığından şüpheleniliyorsa ve başlangıç rontgenleri normal olarak değerlendirildi ise birkaç hafta sonra yeni rontgen incelemesi için hasta çağırılır. İlk haftalar içerisinde el bileğini koruyucu atel kullanılması önerilir. Ama günümüzde görüntüleme yöntemlerinin gelişmesi ile bilgisayarlı tomografi ve MR gibi ileri tetkik yöntemlerinin kullanılması kırığın erken tanısını sağlayabilir.

Skafoid Kırığı Nasıl Tedavi Edilir ?

Eğer kırık yerinden oynamamışsa  genellikle alçıyla tedavi edilir. Bu kemiğin iyileşmesi normal kemiklerden biraz daha uzun sürebilir. O yüzden alçı en az 6 hafta kalır. Eğer kırık kaymışsa o zaman cerrahi tedavi gündeme gelebilir. Ameliyatta kırık anatomik olarak tam düzeltilir ve vida ya da çivilerle tespit edilir.

Komplikasyonlar Nelerdir ?

Kaynamama :

Eğer skafoid kırığı erken dönemde farkedilmezse genellikle kaynamaz. Bazen tedavi uygun şekilde yapılmasına rağmen kaynamayabilir. Skafoid’in kaynamaması kemiğin dolayısıyla el bileğinin yapısını ve düzenini kaybetmesine ve onun akabinde dejeneratif artit gelişmesine neden olabilir.  Eğer dejeneratif artrit gelişmeden önce skafoid kırığı kaynamaması tespit edilmişse kaynatma ameliyatları yapılır.

Avasküler Nekroz:

Skafoid’in bir kısmı, kemiği besleyen kan damarlarının yırtılmasına bağlı olarak çürüyebilir. Buna bağlı skafoid kemiği şeklini kaybedip bozulabilir. Bu durum yine orta ve uzun vadede artritle sonuçlanabilir.

Dejeneratif Artrit :

Eğer dejeneratif artrit halihazırda oluşmuşsa o zaman kaynatma ameliyatlarından ziyade kurtarma ameliyatları gerekir.
 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Eftal Güdemez

Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1970 yılında Gaziantep'te doğmuştur. 1987 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1993-1998 yılları arasında ise Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde ihtisasını yapmıştır. Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1995-1996 yılları arasında VKV Amerikan Hastanesi El ve Mikrocerrahi Bölümü'nde El Cerrahisi fellowship'liği, 1997-1998 yıları arasında ise The Cleveland Clinic Foundation Department of Plastic and Reconstructive Surgery, OH, USA'de Mikrocerrahi fellowship'liği yapmıştır. Askerlik vazifesini 1999-2000 yılları arasında İstanbul Haydarpaşa Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde Ortopedi Uzmanı olarak yerine getirmiştir. 2000-2004 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Orto ...

Etiketler
El bileği
Prof. Dr. Eftal Güdemez
Prof. Dr. Eftal Güdemez
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube