Sistometri ve ürodinami

Sistometri ve ürodinami

Sistometri veya diğer adıyla ürodinamik çalışma; özellikle ileri düzey idrar kaçırma, idrar yapma zorlukları olan hastalarda kullanılan kapsamlı bir testtir. Öncelikle belirtelim her idrar kaçıran hastaya hemen uygulanmaz. Doktorunuz gerek gördüğünde tedavide direnç varsa isteyecektir. 

Şüphesiz; mesane kontrolü, günlük hayatın sosyal yaşamın sürdürülmesinde vazgeçilmezdir. Burada yaşanan sorunların tedavisi, insanların sosyalleşmesi, depresyondan uzak kalması ve buna bağlı yan etkilerden korunması için önemlidir. Hayal edin, saat başı tuvalete gidiyorsunuz. Gün yapmaya, arkadaşınızla bebek görmeye gitmek, yada günübirlik kamp yapmaya, piknik yapmaya gitmek. Dahası il dışına otobüs ile gitmek?. Saat başı tuvalete giderken veya sıkışma hissi geldiğinde pantolonun veya eteğin ıslanması, kenardan akan idrarın çoraba kadar gelmesi ve bunun cadde ortasında olması?

Peki bu test nasıl yapılmaktadır? Mesane çalışmasını ölçmek aslında kısmen girişimsel bir işlemdir. Yerleştririlen son derece ince kateterler ve EMG probları ile mesane durumu basınç ölçümleri yapılırıken pelvik tabanda ki kasların kasılma ve gevşeme durumları ölçülür.

Sistometri; siz herhangi bir tedavi aldığınızda eğer cevabınız yok ise, yetersizse ve veya tedavi bittiği zaman şikayetleriniz başlıyorsa bize yol göstersin diye yapılan bir testtir. Yani tedavi değil, tedavinin yol haritasıdır. İlk olarak her idrar kaçıran hastaya hemen yapılması gereken bir test değildir. Doktorunuz eğer gerek gördüyse yapılmasını talep edebilir. Sonuçta bu test bize, mesane hangi aralıklarla kasılıyor, kasılma şiddeti, mesane hacminiz ve işeme şekliniz hakkında ayrıntılı bilgi vermektedir. Buna göre size aslında hangi tip tedavinin yapılması gerektiğini bize işaret eder. Burada önemli olan testin değerlendirmesi çıkan sonuca göre karar verebilme yetisi deneyimidir.

Bu makale 27 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Oğuz Ergin

Op. Dr. Oğuz Ergin, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitimini tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Üroloji uzmanı unvanının sahibi olmuştur.

Op. Dr. Oğuz Ergin, Hopa Devlet Hastanesi, Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi, Isparta Devlet Hastanesi, Özel Davraz Yaşam Hastanesi gibi kurumlarda görev almış mesleki çalışmalarına ise şu an Antalya Özel ASV Yaşam Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
İdrar kaçırma tedavisi
Op. Dr. Oğuz Ergin
Op. Dr. Oğuz Ergin
Antalya - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube