Doktorsitesi.com

Sistemik Lupus Eritamatoz

Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu
Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu
20 Ekim 2015358 görüntülenme
Randevu Al
Sistemik Lupus Eritamatoz

Bağışıklık sisteminin bozulması sonucu gelişen kronik iltihabi bir grup hastalıktır.

İlaca bağlı veya sadece cildi tutan formları olduğu gibi organ sistemlerini tutan değişik klinik tablolar olur.Eklem ağrısı, ağız yarası, ciltte döküntüler, parmaklarda renk değişikliği ve bazen yüksek ateş, yorgunluk, nabız sayısının artması, solunum sistemi şikayetleri, derin kansızlık,yaygın kas ağrıs ve güçsüzlük, el ve ayak uyuşmaları, yürürme güçlüğü, başağrısı veya epilepsi nöbetleri gibi merkez sinir sistemi dahil birçok sistemi tutan bulgular verebilir.

TEK TİP BİR HASTALIK DEĞİLDİR.

 Hastanın yakınmaları ve muayene bulguları değişeceğinden tanı çoğu zaman zordur.
Sedimantasyon ve CRP yüksekliğinin yanı sıra, ANA ve anti-dsDNA pozitiftir. Kansızlık, lökosit değerinde düşme, ENA pozitif bulgular, idrarda protein veya kanama olabilir.  Klinik duruma göre görüntüleme yapılabilir. 

Tedavisi Var mı ?

Tedavisi genellikle kortizon başta olmak üzere, antimalarialler, Azothiopurin, siklofosfamid vb ( yanı sıra bazı destek tedaviler ) şeklindedir.

Bazı hastalarda hayati tehdit edecek ciddiyette sistem tutulumu olabilir. Doktor kontrolünde ilaç tedavisinin düzenli takip edilmesi gereken bir hastalıktır.

Etiketler

Sistemik lupus eritamatozSistemik lupus eritamatoz nedirSistemik lupus eritamatoz neden olurSistemik lupus eritamatoz tanısıSistemik lupus eritamatoz tedavisiSistemik lupus eritamatoz kimlerde görülür

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu

Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu

Prof. Dr. Nurdan KOTEVOĞLU, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1987 - 1991 yılları arasında İstanbul Göztepe SSK Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. Ayrıca 1992 - 1994 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilin Dalı'nda Romatoloji (Fiziksel tıp ve Rehabilitasyon) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamış ve 1999 yılına kadar Başasistan ve Romatoloji uzmanı olarak görevine devam etmiştir.

<

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır