Doktorsitesi.com

Şişmanlığın görülme sıklığı ve nedenleri

Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal
23 Aralık 202084 görüntülenme
Randevu Al
Şişmanlığın görülme sıklığı ve nedenleri

Hem dünyada hem de ülkemizde obezite, günümüzün en önemli mobidite ve mortalite nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Son kırk yıldır obezite tüm dünyada artış göstermektedir. Dünya çapında yetişkin nüfusta yaşa göre obezite sıklığı 1975 yılında kadınlarda %6,4 ve erkeklerde %3,2 iken; 2014 yılında kadınlarda %14,8 ve erkeklerde %10,8'e ulaşmıştır. Ülkemizde de obezite sıklığı giderek artmaktadır. Ülkemizde 1998 yılında obezite sıklığı %22,3 (kadınlarda %32,9, erkeklerde %13,2) iken; 2010 yılında %31,2'ye (kadınlarda %44,2, erkeklerde %27,3) yükselmiştir. Çocuk ve ergenlerde de obezitenin arttığı görülmektedir.

Şişmanlığın Nedenleri Nelerdir?

Obezite hastalığı sık sık ve yüksek oranlarda kalorili beslenme düzeniyle yaşayan, fiziksel olarak etkinliğin ya da egzersiz yapmanın az olduğu kişilerde daha fazla görülmektedir. Bunun dışında genetik olarak yatkın olma, hormonal bozukluklar, psikolojik sorunlar ve kullanılan antipsikotik ilaçlar da obeziteyi tetikleyen sebepler arasındadır. Halk arasında, obezite hastalığının metabolizma hızının düşüklüğüyle ilişkili olduğu yönünde bir kanı olsa da, bu aslında nadir görülen bir sebeptir.

Çoğunlukla obezite diğer bir deyişle morbid obezite hastalığından mustarip kişiler vücudunun gerekliliklerini karşılamak için kilosu normal olan kişilerden daha fazla enerji tüketmektedirler. Dolayısıyla obezite hastalığı olan kişilerin bazal metabolizma hızları yükselmiştir. Gelişen teknoloji bireylerin fiziksel olarak bedenlerini kullanma alanını daraltmıştır. Bu da obezite hastalığının artışında yüksek bir etkiye neden olur.

Ama unutulmamalıdır ki şişmanlığın en büyük iki nedeni gereğinden fazla kalori alımı ve hareketsiz bir yaşam tarzıdır.

Etiketler

Obezite nedenleriŞişmanlığın nedenleriObezite neden olurŞişmanlığın sebepleri nelerdirşişmanlığın sıklığı

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal

Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal

Doç. Dr. Abdulcabbar KARTAL, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde  tamamlayıp Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Tıbbi ilgi alanları ve çalışma alanları: Böbrek Nakli, İleri Laparoskopik Cerrahi, Cerrahi Endoskopi, Obezite Cerrahisi (Botox, İntragastrik Balon, Sleeve, Bypass) Laparoskopik Fıtık Cerrahisi (TAP, TEPP, Ventral Herni), Laparoskopik ve Açık Kolorektal Cerrahi, Laparoskopik ve Açık Mide Kanseri Cerrahisi, Periampuller Tümör Ve Kalp Cerrahisi Benign Perianal Hastalık Cerrahisi'dir.

Türk Cerrahi Derneği (TCD),Türkiye Travma ve Acil Cerrahi Derneği,Türk Kolorektal Cerrahi Derneği, Türkiye Endoskopik Laparoskopik Cerrahi Derneği'ne üyeliği bulunmaktadır.

Birçok Ulusal Ve Uluslararası Kongrelerde Konuşmacı olmuştur. 
-Travma Hastalarında Tanı ve Tedavi Amaçlı Radyolojik Yaklaşımlar, 12. Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Kongresi, Antalya, 2019
-Meme ve kolon kanseri hastalarına özel tedavi, Kolorektal cerrahi teknikler: Açık cerrahi, İstanbul Okan Üniversitesi, 2019
-Deneysel Anımallar Ve Deneysel Modeller, Deney Hayvanlarında Model Seçimi, Cerrahi Araştırma Kongresi, Kocaeli Üniversitesi, 2017

Ulusal ve Uluslararası birden çok yayınlanan makalesi bulunmaktadır. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır