Doktorsitesi.com

Sinüzitin tedavisi mümkün müdür?

Op. Dr. Betül Cengiz
Op. Dr. Betül Cengiz
28 Eylül 2016239 görüntülenme
Randevu Al
Sinüzitin tedavisi mümkün müdür?

İnsanların büyük çoğunluğu hatta tamamı hayatları boyunca en az bir kez baş veya yüz ağrısından yakınırlar. 

Bu hastalaların büyük bir kısmı kronik sinüzit ve migren hastalarıdır. 
Başağrısı olan hastayı değerlendirirken mutlaka bilgisayarlı tomografi çekip altta yatan sebebi araştırıyoruz. Frontal dediğimiz alın bölgesi  baş ve yüz ağrılarının en sık görüldüğü yerdir. Kış dönemlerinde geçirdiğimiz viral etkenlere yani virüslere bağlı oluşan nezle , grip gibi hastalıklara bağlı burun akıntıları 3 haftadan uzun sürerse akut sinüzit olarak adlandırılır.Eğer burun akıntısı,öksürük,başağrısı,burun tıkanıklığı bulguları 3 aydan uzuzn sürüyorsa bu duruma kronik sinüzit denir. Medikal tedaviye yani ilaç antibiyotik tedavilerine yanıt vermeyen  hastaların ameliyat olması gerekebilir. Bu durumda mutlaka bir Kulak Burun Boğaz Uzmanına görünmeniz gerekir.

Günümüzde sinüzit ameliyatları için en çok uygulanan cerrahi işlem Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi dediğimiz genel anestezi altında görüntülü olarak yapılan ameliyatlardır. Kısaca F.E.S.S dediğimiz bu ameliyatta burun içine açılan sinus ağızları genişletilerek sinüslerin içerisindeki iltihap temizlenir. Burun içinde tıkanıklık oluşturan burun eti büyümesi, burun polipleri , burun orta kemiğinin eğriliğine bağlı anatomik problemler varsa  aynı ameliyat içerisinde bu sorunlarda giderilir. 

sinuzit erkek

Endoskopik sinüs cerrahisi burun fonksiyonlarını gözeten bir ameliyat olduğu için sonuçları çok başarılıdır. Burnun ve sinüslerin en ince ayrıntısı gösteren endoskoplar yardımı ile ve özel mikrocerrahi aletlerle  yapılan ameliyat sinüzit sorununu büyük bir oranda çözmektedir.

Operasyon sonrası dönem genellikle kolay geçer ve burnu tamamen kapatan bir tampon kullanılmadığı için hasta kısa zamanda günlük faaliyetlerine dönebilir.  Hastalar genellikle ilk ameliyat gününde taburcu edilip, ayaktan takip edilmektedir. 1 haftadan sonra hastalar işine dönebilmektedir. 3 haftalık bir erken takip döneminden sonra hastalar uzun dönemli takibe alınırlar.

Etiketler

Sinüzit ve astımSinüzit hastalığıSinüzit tedavisiSinüzit tedavi edilmezseSinüzit tedavisi nasıl oluyorSinüzit tedavisi burun darlığı operasyon antibiyotik tedavisiSinüzit tedavisi nasıl yapılır?

Yazar Hakkında

Op. Dr. Betül Cengiz

Op. Dr. Betül Cengiz

Op. Dr. Betül CENGİZ, 1978 yılında Almanya’nın Bonn şehrinde doğmuştur. Lise öğrenimini İstanbul Coşkun Koleji’nde bitirdikten sonra 1998 yılında Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamıştır. 2004 yılında tıp eğitimini birincilik derecesiyle tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yapmış ve "Burunda Yaşa Bağlı Konka Reaktivitesi" konulu tez çalışmasıyla 2012 yılında Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi boyunca burun cerrahisi ve horlama konularında çok sayıda kongre ve kursa katılmış ve estetik burun cerrahisiyle özel olarak ilgilenmiştir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır