Sinüzit tedavisinde yeni bir yöntem

Sinüzit tedavisinde yeni bir yöntem

          Sinüzit, bir çoğumuzun günlük yaşamını altüst eden, çalışma gücünü elinden alan oldukça yaygın ve kronikleştiğinde tedavisi için ameliyat gerekebilen bir hastalıktır. Yüz kemiklerinin içerisinde yer alan hava boşluklarının (sinüsler) sağlıklı olduğumuzda hiç fark etmediğimiz bir çok önemli görevi vardir. Soluduğumuz havayı nemlendirmek, süzmek, ısıtmak, ses tınımızı şekillendirmek gibi… Sinüslerin buruna açıldıkları kanallarda oluşan darlıklar ve tıkanıklıklar görevlerini yerine getirememelerine ve sıklıkla kişiyi oldukça rahatsız eden bazı yakınmalara yol açarlar. 

          Sinüzit bulguları keyifsizlik, halsizlik, kafada dolgunluk, geniz akıntısı gibi basit yakinmalar olabileceği gibi şiddetli baş ağrısı, göz ağrısı, burun tıkanıklığı olarak da karşımıza çıkabilir.  Kronikleşmemiş akut sinüzitlerin tedavisi sıklıkla ilaç tedavisidir. Kroniklesmeye yol açabilecek alerjik bir alt yapı varsa gerekli önlemlerin alınmasıyla ya da alerji tedavileriyle hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Ancak kronik sinüzitte ilaç tedavisine ek olarak sinüslerin burun boşluğuna açılan kanallarının cerrahi yöntemlerle açılması gerekebilir. Bu konuda şimdiye kadar kullanılan en gelişmiş cerrahi yöntem endoskopik cihazlar yardımıyla yapılan cerrahi girişimlerdi.Balon sinoplasti tekniği, uygun hastalarda seçilerek kullanıldığında hem süre olarak hem de burun yapılarına ve sinüs kanalina hiç zarar vermeden cerrahinin oluşturabileceği riskleri ortadan kaldırarak sinüzit tedavisinde yeni bir dönemi başlatmaktadır. Balon sinoplasti tekniği tüm dünyada ve ülkemizde henüz çok az hekim tarafından uygulanabilmektedir. Elbette zaman içerisinde yaygınlaşacak ve sinüzit nedeniyle sıkıntı çeken hastalar bu konforlu tedavi yöntemine ulaşabileceklerdir.

          Kronik sinüzitteki temel sorun sinüs kanallarındaki tıkanıklığa bağlı olarak sinüslere yeterince havanın ulaşamamasıdır. Balon sinoplastinin temel prensibi de dokulara zarar vermeden incecik kateterler yardımıyla sinüs kanalına ulaşıp tıkanmış olan bölgeyi genişletmek ve hastalığın düzelmesini sağlamaktır.

Balon sinoplasti sinüziti olan her hastada uygulanabilir mi?

Polipli hastalarda ve etmoid sinüzitli hastalarda balon sinoplasti tekniği tek başına yeterli değildir. Bu tip hastalarda mutlaka endoskopik sinüs cerrahisi uygulanmalıdır.

Balon sinoplasti tekniginde hastanede yatmak gerekir mi?

Bu teknik uygulamasi son derece kolay ve kişinin hastanede kalmasını gerektirmeyen bir tekniktir. Uygulamadan 4-5 saat sonra kişi günlük yaşantısına devam edebilmektedir.

Balon sinoplasti uygulanan hastalarda ağrı olmakta mıdır?

Şimdiye kadar uygulanan sinüzit ameliyatlarında buruna tampon uygulanmakta idi. Balon sinoplasti de dokulara hiçbir kesi yapılmadığından kanama hiç olmamakta ve dolayısıyla tampon konmamaktadır. Bu nedenle hiç ağrı olmamaktadır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Abdülkadir Göksel

Etiketler
Sinüzit tedavisinde yeni bir yöntem
Op. Dr. Abdülkadir Göksel
Op. Dr. Abdülkadir Göksel
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube