Sinuzit nedir ve endoskopik sinüzit ameliyatları hakkında

Sinuzit nedir ve endoskopik sinüzit ameliyatları hakkında

Sinüzit, burnumuzun her iki tarafında bulunan ve sinüs adı verilen boşlukların iltihabı hastalığıdır. Bu boşluklar ince birer kanal ile burnumuzun içerisine bağlanır. Bu kanal sisteminde veya sinüslerin içerisinde oluşabilecek tıkanma, kitle, yada yıkıcı bozukluklar sinüzite neden olabilir.

Sinüzitlerin belirtileri

- Başağrısı, özellikle yüz ve kaş üzerinde

- Burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı

- Horlama, ağzı açık uyuma

- Burun kanaması olmasına karşın hiç bir belirti olmayabilir de.

NEDEN OLUR ?

- İnfeksiyon Hastalıkları, grip-nezle gibi

- Allerji, enflamatuar şişlikler

- Burun kemik eğriliği (deviasyon )

- Burun etleri, polip gibi

- Sinüslerin boşaltım kanallarını yapısal olarak daraltan faktörler

- Tümör oluşumu veya yıkıcı hastalıklar

- Bağışıklık sistemi yetmezliği

- Dış etkenler: Sigara, hava kirliliği ve meslek hastalığı

MODERN TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Sinüzit teşhis ve tedavisinde son on yıl içerisinde devrim niteliğinde gelişmeler ortaya çıkmıştır. Endoskop adı verilen optik cihazların yardımı ile yapılan girişimler sayesinde bu hastalığın teşhis ve tedavisinde büyük aşama kaydedilmiştir. Klasik yöntemle yapılan muayene bugün oldukça yetersiz kabul edilmektedir. Diagnostik nazal endoskopi yani teşhise yönelik özel aletli muayene ile problemli bölge veya bölgeler değerlendirilmekte ve burun içerisinden hassas aletler yardımı ile yapılan küçük işlemler sonucunda genellikle tıkalı sinüs kanalı açılabilmekte, böylece daha kalıcı bir tedavi sağlanabilmektedir. Öncelikle sebebe yönelik tedavi seçenekleri gözden geçirilir. Yeni oluşmuş akut sinüzitler genellikle ilaç tedavisine çok olumlu yanıt verirler.

Kesin teşhis ve tedavi planlaması için en uygun dönemde çekilecek bilgisayarlı tomografi çok faydalı bilgiler vermektedir. Bundan sonra ilaç tedavisine dirençli olgularda önerilen Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi tekniği ile yapılan ameliyat çok etkili bir tedavi yöntemidir. Çoğunlukla lokal anestezi altında yapılmakta, hasta aynı gün taburcu olabilmektedir. Bu işlem sonrası genellikle fazla bir ağrı veya şişlik oluşmamaktadır. Bazen burun içerisine özel olarak yapılmış çok küçük bir sinüs tamponu veya ipli bir pamuk konulabilir. Eğer bir tümör oluşumu mevcutsa teşhis için endoskopi çok faydalı olsa da tedavi için yeterli olmayabilir. Böyle bir durumda açık tekniklerle uyulanan farklı işlemler gerekebilir.

Allerji sonucu oluşan sinüzit için ilaç tedavisi sonrasında hekimin vereceği karar önemlidir. Bu tarz sinüzitler biraz daha tekrarlamaya eğilimlidirler. Aynı şekilde burun içerisinde polip veya konka denilen burun etleri büyüme yapmış ise bu durumda her hasta için bireysel olarak tedavi planlanır. Konka adı verilen burun etleri artık çok kısa ve ağrısız, aynı zamanda kansız ve modern bir tedavi yöntemi olan radyofrekans ablasyon ile büyük ölçüde tedavi edilebilmektedir.

Tüm ameliyatlarda görülebilecek komplikasyon adı verilen kanama, infeksiyon, alerji ve ölüm ile şekil bozukluğu riskleri mevcuttur.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hasan Hakan Erdibil

Op. Dr. Hasan Hakan ERDİBİL , İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamladıktan sonra Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Op.Dr. Hasan Hakan ERDİBİL, İstanbul Maltepe'de bulunan Özel Mehmet Toprak Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Sinüzit tedavisinde yeni bir yöntem
Op. Dr. Hasan Hakan Erdibil
Op. Dr. Hasan Hakan Erdibil
Mersin - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube