Sinüs ve sinüzit nedir ?

Sinüs ve sinüzit nedir ?

Sinüs kelime anlamı olarak boşluk demektir. Her iki yanağımızın altında, alında, gözlerimizin iç kısmında ve beynimizin altında olmak üzere dört çift sinüs mevcuttur.

Sinüsler ne işe yarar?

*Ses rezonansına yardımcı olur.
*Başın ağırlığının azaltılmasını sağlar,
*Ürettiği salgı sayesinde buruna giren mikroplar ve partiküller tutularak yok edilir.
*Koku alma da fonksiyonları vardır.
Sinüslerden 24 saatte yarım litreye kadar salgı yapılmaktadır. Bu salgı sayesinde burun ve sinüslere giren bakteriler virüsler ve partiküller tutularak genize oradan da mideye gönderilerek öldürülmeleri sağlanır. Burunun iç kısmını döşeyen deriye mukoza denmektedir. Mukoza burun iç kısmını döşedikten sonra sinüslerin içini de döşer. Bu mukozada ortaya çıkan iltihaplanmaya sinüzit denmektedir.

Kimlerde sinüzitten şüphelenilmelidir?

*Burun uç kısmından akıntı
*Bunun arkasından boğaza olan akıntı(geniz akıntısı)
*Burun tıkanıklığı(nefes almada zorluk)
*Koku almada zorluk
*Baş ağrısı
*Yüzde ve gözler etrafında baskı hissi
*Burun kanaması
*Yüzde, alında, göz etrafında şişme

Bu şikayetleri olan hastalarda sinüzitten şüphelenmeli ve Kulak Burun Boğaz muayenesi yapılmalıdır.

Sinüzit tanısı nasıl konur?

Hastanın şikayetlerinin dinlenmesinin ardından burun içinin endoskopik olarak muayene edilmesi ile tanı konur. Burun içinde koyu kıvamlı akıntı, kızarıklık ve mukozada şişlik sinüzit tanısı destekleyen bulgulardır. Cerrahi planlanan veya sinüslerdeki iltihabın etraf dokuya yayıldığı düşünülen hastalarda burun ve sinüs tomografisi tanıda yardımcı olan yöntemlerdir.

Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akut bakteriyel sinüzitlerde tedavide uygun antibiyotikler, burun spreyleri verilir. Hastanın allerjisi varsa allerji ilaçlar tedaviye eklenmelidir. Ortamın buharla nemlendirilmesi yararlı olur. Akut sinüzitte tedavinin amacı burun içi iltihabını kontrol etmek, sinüslerin havalanmasını sağlamak ve olası gelişebilecek komplikasyon olmasını engellemektir. Öncelikle sinüzitin gelişimine zemin hazırlayan sigara dumanı, soğuk ve kuru hava gibi faktörlerin ortamdan ekarte edilmesi gerekmektedir. Hastanın sıvı alımı artırılmalıdır.. Burunda yoğun enfekte akıntı varsa burun yıkamalarıyla ilaç tedavisi nin etkinliği artar. Tekrarlayan sinüzitlerde altta yatan nedeni araştrımak gerekir. Bu yetersiz ilaç tedavisi olabildiği gibi, burunda kemik eğriliği, polip, konka olarak adlandırılan burun etleri şişliği ya da çocuklarda sıklıkla geniz eti olabilir. Kronik yani müzmin sinüzitte ilaç tedavisinin faydası olmamaktadır. Cerrahi müdahale ile gerekli tedavi sağlanabilmektedir.

Sinüzit ameliyatı nasıl yapılır?

Sinüzit ameliyatı genel anestezi altında (hasta tamamen uyutularak) burun deliklerinden kamera sokulması yardımı ile yapılır. Dışarıdan herhangi bir kesi yapılmadığı için mükemmel kozmetik sonnuçları vardır. Burun içindeki iltihaplı dokular ve sinüslerin buruna açılan boşluklarını tıkayıp drenajı bozan dokular ve sinüslerin buruna açılan boşluklarını tıkayıp drenaji bozan dokular dışarı alınır bu sayede sinüslerin burun içine daha rahat drene olarak iltihaplanmaması amaçlanır.

Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESC)

Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi (FESC) amacı sinüslerde biriken salgının boşalmasını ve sinüs içinin havalanmasını
yeniden sağlamaktadır. Sinüzit nedenlerinin başında sinüslerin burun boşluğuna açılan bölgesi olan osteomeatal kompleks çeşitli nedenlerle tıkanmasıdır. İlaçla tedaviye cevap alınamayan ve sık tekrarlayan sinüzitlerde cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmaktadır.
Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi (FESC) amacı sinüslerde biriken salgının drene olmasını (boşalmasını)ve sinüs içinin
havalanmasını yeniden sağlamaktadır. Bu da OMC’ deki tıkanıklığa yol açan hastalığın ortadan kaldırılmasıyla olur. Endoskopik
sinüs cerrahisinin temel felsefesi budur. Ameliyat öncesi endoskopik muayene yanında bilgisayarlı sinüs tomogrofisi çektirilmesi
şarttır. Tomografi çekilmesinin nedeni hastalığın yaygınlığını belirleyip ameliyat planını ona göre hazırlamaktır. Bazen hastalarda doğuştan anatomik farklılıklar olabilirki, bunlar da ameliyatla giderilebilmektedir. FESC, çocuklarda sınrlı bir şekilde uygulanır. Genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyat sonrası birkaç kez pansuman yapılmaktadır.

Sinüzit tedavi edilemez ise ne olur?

*Sinüzit tedavi edilmediği takdirde hastalığın kendiliğinden iyileşme süreci uzayacağından işgücü kaybı ve yaşam kalitesinde bozulmalar olur.

*Uygun biçimde tedavi edilmeyen hastalarda anotomik olarak ta yatkınlık var ise sinüzit süreğen (kronik) hale gelir, bunun sonucunda ilaç ile tedavi edilebilecek durumlar ancak ameliyat ile düzeltilebilir.

*Sinüzit tedavi edilemez ise burun ve sinüslere sınırlı olan enfeksiyon buralardan dışarı çıkabilir ve burun etrafında olan, beyin, göz gibi oranlara yayılabilir bu da hayatı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Erkan Tarhan

Prof. Dr. Erkan TARHAN, 1971 yılında Ankara’da dünyaya geldi. İlköğretimini Ankara’da, lise eğitimini ise İskenderun Demir Çelik Lisesi' nde tamamlamasının ardından 1988 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde tıp eğitimine başladı. 1995 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Prof. Dr. Erkan TARHAN, Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları üzerine olan uzmanlık eğitimini TC Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’nde 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. 2001 yılına kadar mecburi hizmetini yerine getirmek için Mardin'de görev aldı. Bu süreçte verdiği hizmetlerden dolayı takdirname ile onurlandırıldı. Prof. Dr. Erkan TARHAN, 2001 yılında eğitici olarak, başasistan kadrosu ile TC Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’ne atandı v ...

Etiketler
Sinüzit tanısı
Prof. Dr. Erkan Tarhan
Prof. Dr. Erkan Tarhan
Ankara - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube