Sınavlara geri sayım başladı

LGS sınavına yaklaşık bir hafta YKS sınavlarına da yaklaşık olarak iki hafta gibi az bir zaman kaldı. Çocuklarımız uzun zamandır bu sınavlara hazırlanıyorlar. Kimisi yıllardır, kimisi de bir yıldır bu sınavlara hazırlanıyor.

Sınavlara geri sayım başladı

LGS sınavına yaklaşık bir hafta YKS sınavlarına da yaklaşık olarak iki hafta gibi az bir zaman kaldı. Çocuklarımız uzun zamandır bu sınavlara hazırlanıyorlar. Kimisi yıllardır, kimisi de bir yıldır bu sınavlara hazırlanıyor.

Sınavlara az bir zaman kala bazı şeyleri hatırlatmakta yarar olduğunu düşünüyoruz. Zaman daraldıkça çocuklarımızdaki gerginliğin artma ihtimali yükselecektir. Stres yükleri fazla olduğu için normal şartlarda vermeyecekleri tepkileri verebilirler. Olmadık durumlarda öfke patlamaları yaşayabilirler. Anne ve babaların bu durumda süreci doğru yönetmesi son derece önem arz etmektedir. Çocuklarının duygu durumlarını kontrol etmeli, onları ekstra strese sokacak söylemlerden özellikle kaçınmalıdırlar. Çocuklarının içinde bulunduğu duygu durumunun normal olduğunu, bu sınavın onların kişiliğini ya da karakterini ölçmediğini sadece akademik olarak bilgilerini ölçtüğünü unutmadan çocuklarıyla doğru iletişimi kurmaları gerekmektedir.

Bu süreç içerisinde önemli konulardan biri de çocukların uyku düzenidir. Stres arttıkça uyku düzeni bozulur. Uyku düzeninin bozulması genel anlamda yaşam kalitesinin düşmesine ve sınav anında da sınav performansının çocuğun kendi standardının altına düşmesine neden olmaktadır. O nedenledir ki şu son dönemde sağlıklı ve normal bir uyku düzeni son derece önemlidir. Uykunun öğrenme üzerine etkisi yapılan birçok bilimsel araştırmada ortaya net bir şekilde konulmuştur. Gece uyurken salgılanan melatonin hormonu beyin ve ruh sağlığı açısından çok önemlidir.

Yine bu süreç içerisinde beslenme de büyük öneme sahip konulardan biridir. Şekerli gıdaların tüketimi azaltılmalı hatta mümkünse tamamen ortadan kaldırılmalıdır. Fast Fod tarzı beslenme alışkanlıklarının beyin sağlımızı olumsuz etkilemekte olduğu yine birçok bilimsel araştırmada ortaya konulmuştur. DHA içerikli balık yağının beyin sağlımız için önemli katkıları olduğu bilinmektedir. Şimdiden başlayarak daha protein içerikli bir beslenme düzeni oluşturarak sınava kadar bu düzenin korunması sınav anında oluşabilecek olası mide sorunlarını önlemek açısından faydalı olacaktır.

Sınava az bir zaman kala eksiklerin giderilmesi için denemelerde yanlış yapılan sorular iyice analiz edilmeli ve neden yanlış yapıldığı tespit edilmelidir. Eğer bilgi eksikliği kaynaklı bir nedense konu tekrarı yapılmalı farklı bir nedenle yanlış yapılıyorsa bunun için de gerekli tedbirler alınmalıdır. Öğrencilerimle yaptığım görüşmelerde genellikle aceleci oldukları için soruyu tam olarak okumadıkları için soruda istenileni tam olarak anlamamalarından kaynaklı hatalar yaptıklarını gözlemliyorum. Bu nedenle sorularda öncelikle soruda verilenlerin ve istenilenlerin doğru anlaşılması ve bu doğrultuda işlem yapılması son derece önemli olup hata ihtimalini de azaltacaktır. Yine bazı öğrencilerim de matematik dersi sorularını zihinden yapmaya çalışarak kalem kullanmadan yapmaya çalışıyor ve sonucunda da hata yapabiliyorlar. Mutlaka sınav esnasında kalem kullanılmalı sorularda önemli yerlerin altı çizilmeli, matematik dersi sorularında da işlemler kalemle yapılmalıdır.

Bu sınavlar öğrencilerin bilgisini değil, stresli ortamlarda bilgiyi hatırlama ve bilgiyi kullanma becerilerini ölçmektedir. Bu nedenle sınav esnasında rahat olmalı gevşeme tekniklerini öğrenerek kendini rahatlatabilmelidir.

Son söz olarak unutulmamalıdır ki bu sınavlar sıralama sınavlarıdır. Zorsa herkes için zor kolaysa herkes için kolaydır. Yüzde yüz emin olunmayan bir sorunun işaretlenmesi yanlış olma ihtimali yüksek olduğu için doğru sayından götüreceğinden dolayı yapılmaması gereken bir davranış olarak değerlendiriyorum ve 0,36 veya 0,25 netin yaklaşık bin kişi demek olduğu bu sınavlarda önermiyorum.

Sınava girecek tüm öğrencilere başarılar diliyorum ve her şeyin gönüllerince olmasını temenni ediyorum….

Adem Alptekin Altunbaş

Aile Danışmanı 

Eğitim ve Karişyer Danışmanı

Beyin Egzersiz Programları Uygulayıcısı

Bu makale 23 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Aile Danışmanı Adem Alptekin Altunbaş

1977 Yılında Denizli Çivril’de dünyaya geldim. İlkokulu Ankara’da orta okulu Sakarya’da ve liseyi tekrar Ankara’da bitirdim. 2000 yılında Gazi Üniversitesinden mezun oldum ve 2004 yılından itibaren Millî Eğitim Bakanlığında Rehber Öğretmen olarak görev yapmaya başladım. Pamukkale Rehberlik ve Araştırma Merkezinde Müdür Yardımcısı ve Özel Eğitim Bölüm Başkanlığı görevlerini çeşitli dönemlerde yerine getirdim. Hızlı okuma eğitmenliği ile başlayan süreç içerisinde, öğrenme ve beyin gelişimi, beynin daha aktif ve verimli kullanımı dikkat ve konsantrasyon becerilerinin gelişimi ile ilgili olarak birçok eğitime katıldım. Aldığım eğitimler ve çalıştığım çocuklardaki gözlemlerimden yola çıkarak gelişimin temelinin ailede atılması nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Aile Danışmanlığı eğitimi alarak bu alanda da çalışmalara başladım ve halen bu ...

Etiketler
Sınav psikolojisi
Aile Danışmanı Adem Alptekin Altunbaş
Aile Danışmanı Adem Alptekin Altunbaş
Denizli - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube