Sınav kaygısı için çözüm aramak

Sınav kaygısı için çözüm aramak

  Sınav kaygısı, yalnızca sınav kaygısı değildir. Nasıl öksürük veya ateş bir hastalık değilse, öksürüğe veya ateşe neden olan sorunu bulmak gerekiyorsa,  sınav kaygısını da kendi başına bir sorun olarak görmek genellikle tedavinin etkisiz veya  eksik kalmasıyla sonuçlanır. Diğer tüm tıbbi problemlerde olduğu gibi nedenlerinin sorgulanması  gerekir.Çünkü bu sorunla başvuran hastalarda sınav kaygısı hemen daima daha geniş bir fotoğrafın bir parçasıdır yalnızca, veya daha genel bir sorunun belirtisidir diyelim. Yeterli istatistik çalışmalar elimizde olmasa da sınav kaygısına Panik Bozukluğu, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Sosyal Fobi  gibi bir kaygı bozukluğunun eşlik etmesine klinisyenler alışıktır.

  Sınav kaygısı, kişinin girdiği sınavların çoğunda belirgin olarak ortaya çıkan titreme, bulantı, baş dönmesi, ateş basması, terleme gibi bedensel belirtiler ve başarısız olacağı, değersizlik-suçluluk düşüncelerinin eşlik ettiği bilişsel çarpıtma ve belirtilerle karakterizedir. Kişi bu belirtilerin sınav öncesi hafta veya günlerde, sınavdan hemen önce veya sınav anında yoğunlaşmasından yakınır.

  Tedavi stratejileri açısından kişinin etkileşimde bulunduğu  aile, okul, toplumsal koşullar, üniversite sınavı gibi önemli bir sınava ne kadar vakit kaldığı gibi faktörler önemlidir. Bu faktörlerin değerlendirilmesiyle kişiye terapötik ve medikal  tedavi(ilaç tedavisi) önerilir. Gevşeme teknikleri ve kaygı giderici ilaçların kombine kullanımı yüksek oranda fayda sağlar.

  Sınav kaygısında en önemli problem bu sorunu yaşayan kişinin genelde lise-üniversite çağında olması, kişinin psikiyatrik tedavi arayışına kendisinin giremeyişidir. Ailenin bu soruna ve psikiyatrik tedaviye bakış açısı, çoğu zaman kişinin tedaviye duyduğu ihtiyacın önüne geçer.

  Sınav kaygısı yaşayan öğrenci veya yetişkinler çoğu zaman bunun yaygın ve çözülebilir bir problem olduğundan haberdar değildir, sorunla kendi içinde baş etmeye çalışır. Eğer söz konusu olan genç bir insansa, bazen ailenin bu durumu bir sorun olarak kabullenmesi ve yardım arayışına geçilmesi de zor olabilir. Tüm kaygı bozukluklarında olduğu gibi tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar yol alınacağı unutulmamalıdır.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Yunus Emre Koçak

Uzm.Dr.Yunus Emre Koçak, 1978 yılında Afyon-Emirdağ'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tamamlayarak 2009 yılında Psikiyatri Uzmanı olmuştur.  2009-2011 yıllarında Muş Devlet Hastanesinde mecburi hizmetini tamamladı. 2011-2016 arasında Özel Bursa Doruk Hastanesi-Yıldırım şubesinde psikiyatri uzman doktoru olarak görev aldı. 2016 yılından itibaren halen eşiyle birlikte çalışmakta olduğu muayehanesinde hizmet vermektedir. Evli ve 5 ve 2 yaşlarında 2 çocuk babasıdır. BAKIRKÖY RUH VE SİNİR HASTALIKLARI HASTANESİ 2003-2009: Genel Psikiyatri Kliniği : Doktor Latif Alpkan'ın şefliğinde yataklı servis hasta tedavisi, ...

Etiketler
Sınav kaygısı ve baş etmenin yolları
Uzm. Dr. Yunus Emre Koçak
Uzm. Dr. Yunus Emre Koçak
Bursa - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube