Silikon implantlar hakkında sık sorulan sorular

Silikon implantlar hakkında sık sorulan sorular

Slikon, doğadan oksijen ile birleşerek silikon dioksit veya silika oluşturan yarı metalik veya metal benzeri bir element olan silikondan elde edilir. Deniz kumu, kristaller ve kuvars, silikadır. Silika çok sık rastlanan bir maddedir. Silikanın karbon ile yüksek bir sıcaklıkta ısıtılması silikonu meydana getirebilir. Daha fazla işlenmesi, silikonu uzun bir kimyasal getirebilir. Daha fazla işlenmesi, silikonu uzun bir kimyasal zincire veya polimere dönüştürebilir; sıvı, jel veya lastiksi olabilen bu maddeye silikon denir. Kaydırıcılar ve yağlarla birlikte silikon lastikte de çeşitli silikonlar kullanılır. Silikon, cilala, güneş ve el losyonu, antideperspirantlar, sabunlar, işlenmiş gıdalar, su geçirmez kaplamalar ve çiklet gibi evlerde sıklıkla kullanılan birçok maddenin içinde bulunabilir. 

Silikon İmplantlar Güvenli Midir?

Bu konuda özel çalışmalar yapılmış ve bu çalışmalarda inek sütünden ve piyasada bulunan bebek mamalarında, meme implantı olan kadınların sütündekinden daha yüksek seviyelerde silikon olduğu belirlenmiştir. Tıp Enstitüsü şu sonuca varmıştır:  “ Silikon implantların, vücutta meydana gelen büyük hastalıkların herhangi birinde sorumlu olduğuna dair bir kanıt yoktur. Kadınlar günlük hayatlarında sürekli olarak silikon maruz kalırlar.”

Kapsül Kontraktürü Nedir?

İmplantın çevresinde normal olarak oluşan yara dokusu veya kapsül gerilip implantı sıkıştırabilir ve buna kapsül kontraktürü denir. Kapsül kontraktürü daha yaygın olarak enfeksiyon, hematom ve seromanın ardından görülür. Aynı zamanda meme dokusu altına yerleştirilen implantlarla da sıklıkla görülür. Semptomlar, sertlik hissi ve hafif rahatsızlıktan başlayarak ağrı, çarpıklık, implantın hissedilmesi veya implantın yeniden çıkmasına kadar uzanabilir. Ağrı ve sertlik hissinin şiddetli olduğu durumlarda ilave bir cerrahi işlem gerekir. Bu işlem implant kapsül dokusunun çıkarılması veya implantın kendisinin çıkarılması ve muhtemelen değiştirilmesi olabilir. Bu ilave ameliyatlar sonrasın da tekrar kapsül kontraktürü meydana gelebilir. Yara kapsülünü parçalamak için implantın etrafındaki fibröz kapsül zorla sıkıştırılarak veya üzerine bastırılarak uygulanan kapalı kapsülotomi yapılması önerilmemektedir. Çünkü bu işlem implantın patlamasına yol açabilir.

Neden Vücut İmplantın Etrafında Bir Kapsül Oluşturur?

Vücudun içine yerleştirilen herhangi biri alete karşı doğal bir reaksiyon olarak, meme implantının etrafında da bir kapsül oluşturan yara dokusu meydana gelecektir.

İmplantlar Meme Kanseri Oluşumunu Etkiler Mi?

Bunun insanlar için söz konusu olduğunu gösteren hiçbir çalışma yoktur. İmplantların kansere sebep olduğuna dair bir kanıt yoktur.

Meme İmplantları Mamografiyi Nasıl Etkiler?

Meme implantları mamografi sırasında meme kanserinin tespit edilmesini engelleyebilir ve mamografiyi daha zor hale getirir. Prosedürden önce mamografi teknisyenine implantlarınız olduğunu söylemeniz önemlidir. Özel çıkarma teknikleri ve ilave görüntüler gerekebilir. Ailenizde meme kanseri geçmişi varsa bunu doktorunuza bildirin.

Silikon Alerjisi Oluşması Mümkün Müdür?

Herkesin dünyadaki hemen hemen her maddeye karşı bir alerji geliştirmesi mümkündür, ancak silikon alerjileri çok nadirdir. Hepimiz günlük yaşantımızda her gün silikona maruz kalıyoruz. Silikon, cilalar, güneş ve el losyonu, antideprespirantlar, sabunlar, işlenmiş gıdalar, su geçirmez kaplamalar ve çiklet gibi evlerde kullanılan birçok maddenin içinde bulunabilir.

Bir İmplantın Ortalama Kullanım Süresi Ne Kadardır?

İmplantlar yaşam boyu kullanılamazlar; bu yüzden hayatınızın bir zamanında değiştirilmeleri gerekebilir. Bu süre kadından kadına değişir. Bazı kadınlarda sadece birkaç yıl sonra değiştirilmesi gerekirken diğerleri 10-20 yıl dayanabilir. Bir kadının implant değiştirme ameliyatına ihtiyaç duyma sebepleri çeşitlidir. Bazen bu boyut değişimi veya implant tipi değişimi gibi sebeplere isteğe bağlı olarak gerçekleşebilir, bazen ise implantın boşalması veya yerinin değişmesi gibi bir komplikasyon sebebiyle implantın çıkarılması veya değiştirilmesi zorunludur.

İmplant Ameliyatından Sonra Egzersiz ve Diğer Yorucu Aktivitelere Başlamadan Önce Ne Kadar Beklemeliyim?

İşiniz ne kadar süreyle bırakmanız gerektiği ile ilgili en iyi rehberiniz doktorunuz olacaktır ve size aktivitelere ne zaman ve nasıl başlayacağınızı söyleyecektir. İyileşme dönemleri kadından kadına değişir. Genel olarak rahatsız dönem ilk birkaç gündür. Normal yaşantıya ortalama olarak dört ile altı hafta sonra dönülür.

İnsizyon iyileşmekteyken terlememek önemlidir. Bu yüzden, insizyon iyileşip kapanana kadar aktiviteyi ve güneş banyosunu sınırlandırın. Özellikle üst beden ile ilgili aktiviteler çok erkenden ağırlaştırmayın. Vücudunuzun dinlenmesine ve iyileşmesine izin verin. İmplantın etrafındaki şişliği en aza indirmeniz gerekir.

Bir ay sonra jakuzi veya banyoya girmek genellikle sorun yaratmaz. Ameliyattan bir ila iki hafta sonra gibi erken zamanlarda insizyonun ıslatılmaması gerekir.

Antrenmanlarınıza başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Hastaların iyileşme süreleri çok değişkendir. Dolaşımı desteklediği için genellikle yürümek önerilir. Takılan implantlar ne kadar büyükse göğüsleriniz de o kadar ağır olacaktır. Derinin üzerindeki çekme gücünü ve memelerin sarkmasını en aza indirmek için koşarken destekleyici sutyen giymelisiniz.

İmplantlarımla Solaryuma Girebilir Miyim ya da Güneş Banyosu Yapabilir Miyim?

Solaryum veya güneş banyosu implanta zarar vermez fakat yaraları kötüleştirebilir. Solaryum ışınları insizyonları kalıcı şekilde koyulaştıracağı için, ameliyattan sonra en az 1 yıl insizyonlar üzerine solaryum ya da güneş ışını değmesinden kaçınmalısınız. İmplant ısınabilir ve vücudunuzdan daha geç soğuyabilir.

Ne Zaman Uçuş ve Aletli Dalış Yapabilirim?

İmplantları olan birçok kadın aletli dalış yapmakta ve uçakla seyahat etmektir. Basınçtaki değişikliklerle kabuk hafifçe genişleyebilir veya sıkıştırabilir. Bu implantın içinde küçük hava baloncukları oluşmasına yol açabilir. İçi salin dolu implantlarla da sıvı sesleri hissedebilir veya duyabilirsiniz. Bu durum 24-48 saat içinde düzelmelidir.

Ne Zaman Balenli Sutyen Giyebilirim?

Doktorların çoğu, implant ameliyatından sonra kadınların balenli sutyen giymek için 3 ay beklemelerini istemektedir. Vücudunuz 3 ay boyunca implantın etrafında bir yara dokusu oluşturacaktır. Bu süre sırasında, tellerin yaptığı basınç yara dokusunun, kalıcı olarak tellerin neden olduğu girintiyle biçimlenmesine yol açabilir. Bu ilk iyileşme süresinden sonra, kalıcı bir girintiyle biçimlenmesine yol açabilir. Bu ilk iyileşme süresinden sonra kalıcı bir girinti olmasını engellemek için balenli sutyenler aralıklı olarak giyilmelidir.

Göğüslerim Normal Göğüsler gibi Hareket Etmeye Devam Edecek Mi?

Bu, takılan implantların tipi, cep diseksiyonu, vücudunuzun implantı tutuş şekli ve kapsül kontraktürü olup olmaması gibi birçok faktöre bağlıdır. Birçok kadın için meme implantlarının yumuşak olması ve güzel şekilde hareket mümkünken bazı kadınların daha sıkıdır ve sabit pozisyonda durur.

İmplantın Ağırlığı Ne Kadardır?

Bir implantın ağırlığı boyutuna ve dolum hacmine göre değişir. 250 cc jel doldurulan 250 cc”lik bir implant yaklaşık 250 gram gelir.

İmplant Taktırma Göğüslerimde Çatlaklara Yol Açar Mı?

İmplantın takılması çatlaklara yol açabilir, fakat bu nadiren olur. Eğer bu konuda endişeliyseniz derinin gerilmesini en aza indirmek için daha küçük bir implantın tercih edin veya deriyi zamanla yavaş yavaş genişletmek için bir Spectrum ayarlanabilir implantı tercih edin. 

Sigara Kullanımı, Ameliyat Sonraki İyileşme Prosesi Üzerinde Ne Gibi Bir Etki Yapar?

Sigara kullanımı, kan damarlarının daralmasına yol açar, kanla ameliyat bölgesine taşınan kan miktarını ve oksijen, azaltır. Dokuların iyileşmek için bu kana ve kanın taşıdığı oksijene ihtiyacı vardır. Kan miktarı azaldığında dokular daha yavaş iyileşir. Farklı doktorların, hastaların ameliyattan önce ve sonra sigara içmeme süreleri için farklı önerileri vardır. Ameliyattan önce ve sonra beş hafta ila ameliyattan önce ve sonra bir ila iki hafta gibi süreler önerilmektedir. Doktorunuza ameliyattan önce sigaraya n zaman bırakmanızı istediğini sorun.

Meme Ucu Hassasiyetini Kaybedecek Miyim?

İmplant ameliyatından sonra meme ucu hassasiyetinde değişikler olabilir. Meme ucundaki ve memedeki his artabilir veya azalabilir. Değişim aralığı, hissizlikten aşırı hassasiyete kadar değişebilir ve geçici veya kalıcı olabilir.

Bir İmplant Prosedürü Geçirmeden Önce İdeal Kilomda Mı Olmalıyım?

İdel kilonuza yakın olmalısınız. Meme implantları takıldıktan sonra belirgin bir kilo kaybı, sonucu sizin için tatmin edici olmayacak şekilde değişebilir. Biraz ptozis (sarkma) ve boyutta küçülme olabilir. Kiloda önemli bir artış, memelerin boyutunun büyümesi yol açabilir.

Yaşım 50’nin Üzerinde. Meme İmplantı Taktırmak için Çok Mu Yaşlıyım?

Yaş değil, genel olarak sağlığın iyi olması önemlidir.

Hamilelik Sırasında Ne Olacak?

Her kadın ayrı bir bireydir ve bu yüzden bir hamilelik öncesinde veya sonrasında farklı sonuçlar olabilir. Memeleriniz büyüyecek ve hamilelik ile ilgili tüm normal değişiklikleri geçirecektir. Büyüme miktarı kadından kadına değişecek ve implantların boyutu da burada rol oynayacaktır.

Emzirebilir miyim?

Meme implantları olan birçok kadın bebelerini başarılı şekilde emzirmişlerdir. Mevcut çalışmalar jel ya da salin meme implantları olan kadınların sütünde meme implantı olmayan kadınlarınkinden daha yüksek silikon seviyesi olmadığını göstermektedir. Bununla birlikte meme implantları bazı kadınların emzirme yeteneğini engelleyebilir. Bu yeteneği büyük olasılıkla periareolar insizyon bölgesi etkiler. Bazı kadınlar bu süre sırasında meme kanallarının iltihaplanması olan mastit yaşayabilirler bu aynı zamanda kapsül kontraksiyonuna yol açabilir. Semptomlar ilk ortaya çıktığında antibiyotik kullanımı bu sorun potansiyelini en aza indirebilir. İltihap belirtilerini her zaman doktorunuza bildirmelisiniz.

Bu makale 15 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Teoman Eskitaşcıoğlu

Prof. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, 1972 yılında Van'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1989 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1995 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1996 - 2002 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. Mezuniyetinin ardından Aynı yıl Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmalarına devam etmiştir. 2003 yılında EÜTF Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalında Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başlamış, 2005 yılında Öğretim Üyesi (Yard. Doç. Dr.) kadrosuna atanmış 2010 yılından itibaren de yine aynı kurumda Doç.Dr. kadrosu ile Öğretim Üyeliğine devam etmekte olan Prof. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, me ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Silikon protez
Prof. Dr. Teoman Eskitaşcıoğlu
Prof. Dr. Teoman Eskitaşcıoğlu
Kayseri - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube