Sıkça sorulan sorular

Sıkça sorulan sorular

1- Fırçalasak da dişler çürür mü?

Hayır. Dişlerinizi günde 2 kez fırçalamanıza rağmen çürüyorsa ya da benim çocuğum şeker yemiyor ki neden dişler çürüryor diye düşünüyorsanız işte cevabı:

Öncelikle günde 2 kez en az 2 dakika fırçaladığınızda tüm dişlerin üst, iç ve dış yüzeylerini temizlemeniz gerekir. Temizlenmeyen diş yüzeylerinde biriken gıda artıkları diş çürüğüne neden olur. Peki bunu nasıl kontrol edeceğiz? Çok basit J Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diliniz ile dişlerinizi kontrol edin temiz olmayan yüzeyleri tekrar fırçalayın.

peki hiç şeker yemeyen bir insanın dişleri neden çürür; tüm yediklerimiz doğal gıdalar da olsa dişler yeterince temizlenmediğinde dişlerin çürümesine neden olur. Ayrıca meyve, bal, pekmez ve süt gibi gıdaların içinde şeker olduğunu unutmayın.

2- Süt dişleri zaten düşüp yerine daimi dişler gelecek tedavi edilmesi gerekir mi ?

Evet. Süt dişleri bebeklik döneminde yaklaşık 6. ayda çıkmaya başlar ve 3 yaşına kadar tüm süt dişleri tamamlanır. Ön bölgedeki süt dişlerimiz 9 yaşa kadar, arka bölgedeki süt azı dişlerimiz ise 12 yaşa kadar ağızda kalmaya devam eder. Yani bu dişlerde oluşan çürükler, ağrı ya da apse problemleri kendi kendine iyileşmeyeceği gibi uzun süre ağızda kalacağı için tedavi edilmediğinde altlarında yer alan daimi dişlere de zarar verecektir.

Unutmayın çürük bulaşıcı bakteriyel bir hastalıktır. Tedavi edilmeyen her çürük diş komşu dişleri de çürütür!

3- Diş çürüğü genetik mi?

Hayır. Aslında yukarıda bahsettiğim gibi çürük tamammen dişlerin düzenli bir şekilde florlu diş macunu kullanılarak fırçalanması ve doğru beslenme alışkanlıkları ile önlenebilecek bir hastalık. Yani çürük %100 önlenebilir J

4- Flor zararlı mı?

HAYIR. Flor; diş macunları içeriğine katılan doğal bir mineraldir. Florun yalnızca kemik ve dişlerin yapısına katılır ve sert dokuların sert ve sağlam yapılarını korumasına yardımcı olur. Flor elbette diğer tüm gıda ve ilaçlar gibi aşırı kullanıldığında zararlıdır. Ancak diş macunlarında yer alan flor ya da diş  hekimleri tarafından vernik ya da jel şeklinde uygulanan flor preparatları aşırı doz flor içermez ve çürükten korunmada çok önemlidir. Eğer florsuz macun kullanırsanız çocuğunuzun dişlerinin düzenli şekilde fırçalamnıza ve beslenmesine dikkat etmenize rağmen çürümeye devam ettiğini üzülerek göreceksiniz.

5- Diş macunu yutulabilir mi?

Hayır. Ancak macun florsuz da olsa yutulmamalıdır. Çünkü diş macunlarının hepsi (doğal olduğu söylenen ürünler de DAHİL) koruyucu ve tatlandırıcı ya da köpürmeyi sağlayan çeşitli kimyasallar içerir. Bu nedenle macunun yutulması tavsiye edilmez.

6- Bebeğim/çocuğum macunu tüküremiyor, macun kullanalım mı yine de ?

Evet. Macunu 2 yaşına kadar pirinç tanesi kadar, 3 yaş ve sonrasında bezelye tanesi kadar kullanmak yeterli. Yani o reklamlarda görülen tüm fırçaya sürülen diş macunu fazla J Eğer çocuğunuz macunu çalkalayıp tüküremiyorsa steril biz gazlı bez yardımıyla dişlerin üzerindeki macunu silebilirsiniz. Unutmayın diş macunu içindeki flor sayesinde diş çürüklerini %50 oranında azaltıyor !

7- Süt dişlerine kanal tedavisi, kaplama (prefabrike kron) yapılır mı? Bu tedaviler alttaki daimi dişlerin çıkmasını engeller mi?

Evet süt dişlerine kanal tedavisi ve kron kaplama yapılabilirJ Süt dişlerine yapılan hiçbir tedavi (uzman hekim tarafından yapılan doğru tedaviler yani) daimi dişlerin çıkmasını engellemez. Aksine geç kalmadan yapılan tedaviler ile daimi dişlerin sağlıklı ve doğru zamanda çıkmasını sağlamış oluruz.

Bu makale 18 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Elif Tekpınar

Uzm. Dt. Elif Tekpınar, 1991 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak 2014 yılında Diş Hekimi Unvanı almıştır.2014-2018 yılları arasında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Ana Bilim Dal'ında uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 

Uzm. Dt. Elif Tekpınar mesleki çalışmalarına Deva Diş'te devam etmektedir.

Etiketler
Süt dişi tedavisi
Uzm. Dt. Elif Tekpınar
Uzm. Dt. Elif Tekpınar
Balıkesir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube