Sık görülen insanı korkutan masum bir nöbet nedeni: katılma nöbeti

Sık görülen insanı korkutan masum bir nöbet nedeni: katılma nöbeti

~~Çocuğunuz ağlarken morarıyor mu? Canı yandığında bayılıyor mu? Çocuğunuzda katılma nöbeti olabilir!!!

Katılma nöbeti (soluk tutma nöbeti) çocukluk çağında sık olarak görülen, iyi gidişli, epileptik olmayan tekrarlayıcı bir hastalıktır. Ataklarla seyreder. Atak anında oluşan renk değişikliğine göre siyanotik (morarma), soluk ve karışık tip nöbet olarak üç şekilde görülmektedir. Tipik başlangıç yaşı 6- 18 ay olup, dört yaşına doğru kendi kendine düzelmektedir. Ülkemizde 100 çocuktan 3’ünde görülmekte olup Gaziantep ilimizde 2014 yılında tarafımca yapılan bir çalışmada ülkemizle benzer oranda bulgular saptamıştır (%3.8). Bu çalışma Gaziantep ilimizde bu konuda yapılmış ilk ve tek çalışmadır. Bu çalışmada altı yaş altı çocuklarda en sık 21’inci ayda (13-29 ay) katılma nöbetinin en sık görüldüğü saptanmıştır. Erkek çocuklarda kız çocuklara göre sıklık iki kat olarak saptanmıştır. Hastaların %98’inde hastalık ilk bir yılda görülmüş olup en sık olarak morarma nöbetleri saptanmış idi.
Katılma nöbetinin sebebi ne?
Hastalığın nedeni, niye olduğu tam olarak anlaşılamamıştır. Nöbetler bayılmanın (senkobun) bir tipi olup, otonom sinir sisteminin fonksiyon bozukluğuna bağlı gelişebileceği düşünülmektedir.
Katılma nöbeti sara hastalığından başka bir hastalık mıdır?
Ağır katılma nöbetleri bazen epileptik nöbet (sara hastalığı) olarak değerlendirilebilir. Bu durum hem aileyi korkutmakta hem de doktorlar tarafından yanlış epilepsi tanısı konulmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle katılma nöbetlerinin başta epilepsi olmak üzere diğer tekrarlayıcı olaylar ile ayırıcı tanısının yapılması gerekmektedir. Nöbetin öyküsü ve gözlenmesi tanı için çok önemlidir.
Katılma nöbetinin tedavisi var mı?
Katılma nöbetini iyileştirecek bir ilaç ne yazık ki yoktur. Katılma nöbetlerinin tedavisinde genellikle ilaç tedavisi önerilmemektedir. Anne ve babanın nöbetler konusunda bilgilendirilmeleri çoğu zaman yeterli olabilmektedir. Ağır katılma nöbetleri olan çocukların aileleri korku ve stres yaşayabilirler. Bu olgular için medikal tedavi düşünülebilir. Olguların çoğunda nöbetlerin demir eksikliği anemisi ile ilişkili olduğu, demir tedavisi ile atakların düzeldiği ve genetik geçişli olduğu bilinmektedir. Bu nedenle katılma nöbeti olan çocuklara demir tedavisi önerilmektedir. Hastaların hepsi zamanla azalarak düzelmektedir. Bu nedenle hastaların bir çocuk nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Katılma nöbetleri epileptik nöbetlere çok benzediği için epilepsiden ayırt edilmelidir. Her hastanın Çocuk Nöroloji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır.
 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sedat Işıkay

Doç. Dr. Sedat IŞIKAY, 1977 yılında Iğdır ilinde doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından, 1995 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında tamamlayarak tıp doktoru ünvanı almış, 2001-2003 yılları arasında Iğdır, 2 Nolu Sağlık Ocağında pratisyen doktor olarak görev yapmıştır. İhtisasına ise 2004 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış ve 2009 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2009 yılında 5 ay boyunca Hakkari, Yüksekova Devlet Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak mecburi hizmet görevini yapmıştır. 2009-2012 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Nöroloji Bilim Dalında, çocuk nöroloji yan dal eğitimini tamamlayan Doç. Dr. Sedat IŞIKAY 2012-20 ...

Etiketler
Katılma nöbeti tedavisi
Prof. Dr. Sedat Işıkay
Prof. Dr. Sedat Işıkay
Gaziantep - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube