Sigara Akut Miyeloid Lösemi (AML) Sıklığını da Arttırıyor!

Doç. Dr. Burak Uz
Doç. Dr. Burak Uz
9 Nisan 2019141 görüntülenme
Randevu Al
Sigara Akut Miyeloid Lösemi (AML) Sıklığını da Arttırıyor!

Sigara kullanımı tüm dünyada ve ülkemizde bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Dünya genelinde her yıl 6 milyon kişi sigara ile ilişkili nedenlerden dolayı hayatını kaybetmektedir. Bu sayının 2030 yılında 8 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir.

4 Şubat Kanser Gününde Sigaranın tüm kanserlerde olduğu gibi ,Akut Miyeloid Lösemi sıklığını da arttırmaktadır.

Tütünün yanması sonucu sağlığa zararlı 7000’den fazla madde açığa çıkmaktadır. Sigarayla ilişkili 10 çeşit kanser (akciğer, böbrek, mesane, serviks, yemek borusu, mide, pankreas kanseri gibi) ve 18 diğer hastalık (aort genişlemesi, katarakt, zatürre, diş eti iltihabı gibi) tanımlanmıştır.

AKUT LÖSEMİ SİGARA İLİŞKİSİ : 

Hızlı gelişen ve birden ortaya çıkan lösemilere “akut lösemiler” denir. Erişkinlerde daha sık görülen akut lösemi türü AML’dir. Son 10 yıldır miyeloid lösemiye yol açan sebeplerden birinin de sigara olduğu düşünülmektedir. 2016 yılında İtalyan araştırmacılar tarafından yayımlanan bir derlemede (1) sigara içen erişkinlerde hiç sigara içmeyenlere nazaran AML sıklığının daha fazla olduğu belirtilmiştir. Yoğun ve uzun süreli sigara kullanımı, artan bir lösemi riski ile birliktelik göstermiştir. İlginç olarak sigarayı bırakalı 20 yıldan fazla olan bireylerde lösemi riski oldukça azalmaktadır. Erkekler, kadınlara nazaran daha riskli bulunmuş ve bu durum erkeklerin sigara içme alışkanlıklarına bağlanmıştır (yoğun ve uzun süreli kullanım). Sigara ve lösemi ilişkisi tam olarak anlaşılamamakla birlikte nikotin ve nikotinle ilişkili bazı maddelerin hayvan modellerinde kansere yol açtığı ortaya konmuştur. Sigaranın içerdiği benzen, formaldehit veya radyoaktif bileşenlere (polonio 210) bağlı olarak kromozomal düzeyde bozukluklar meydana gelmektedir. Ayrıca immün sistemdeki ve dolaşımdaki akyuvar sayılarındaki değişiklikler de suçlanmaktadır.

Koruyucu hekimlik uygulamaları ile sigaranın zararlarına dikkat çekilmelidir. Ancak bu sayede sigara ile ilişkili hastalıkların ve bunların ağır ekonomik yükünün azaltılabilmesi mümkün olacaktır.

Etiketler

Sigaranın zararlarıKan kanseriKan kanseri çeşitleriKan kanseri tedavisiAkut lösemiAkut lösemi nedirsigaranın kanser üzerindeki etkisiakut lösemi sigara ile ilişkisi

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Burak Uz

Doç. Dr. Burak Uz

Doç.Dr.Burak Uz,  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 'nde başlamıştır. Uzmanlığını ise yine Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde alan Doç.Dr.Burak Uz, Nevşehir  Dr. İ. Şevki Atasagun Devlet Hastanesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi , Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi  ve Özel 100. Yıl Hastanesi'nde görev almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır