Doktorsitesi.com

Sialendoskopi

Op. Dr. Atilla Şengör
Op. Dr. Atilla Şengör
18 Aralık 2014722 görüntülenme
Randevu Al
Sialendoskopi

Sialendoskopi, tükürük bezi şişen hastalarda, sebebi belirlemek amacıyla tükürük kanallarının içerisine bakmamıza yarayan bir tanı yöntemidir. Dünyada 90’lı yıllarda uygulanmaya başlayan bu yöntemin, 2004 yılından beri ülkemizdeki öncülerindeniz. Sialendoskopi dönemiyle beraber tükürük taşları için yapılan açık ameliyatların sayısı dünya genelinde belirgin azalma göstermiştir.

Çene altı (submandibuler) ve yanak (parotis) tükürük bezlerini tıkayabilen çok çeşitli başka hastalıklar da olabilir. Tükürük taşına ek olarak kanal darlığı, yabancı cisim, polip ve iltihabi durumlar da tükürük bezi kanallarının akışını engelleyebilir.

Tekrarlayan tükürük bezi şişmelerinde sialendoskopi ile önce tıkayıcı hastalığın ne olduğunu belirlemeye çalışırız. Bu uygulama kısa süreli, ancak sıklıkla ameliyathane gibi steril bir ortamda yapmayı tercih ettiğimiz bir işlemdir.

Tükürük taşı veya darlık gibi bir hastalık belirlediğimizde de sialendoskopi sırasında bunlara yönelik taş çıkarma veya darlık genişletme işlemlerini yapıyoruz.  Günümüzde bu tip durumlarda ilk tercih edilecek tanı ve tedavi yöntemi sialendoskopidir.

Etiketler

Sialendoskopi nedirSialendoskopi neden yapılırSialendoskopi ile tükürük bezi hastalıkları teşhisiSialendoskopi neden yapılırTükürük bezi hastalıkları nasıl anlaşılırTükürük bezi sorunlarının tanı ve tedavisiTükürük bezi hastalıklarının belirtileri ve tanısı

Yazar Hakkında

Op. Dr. Atilla Şengör

Op. Dr. Atilla Şengör

Op. Dr. Atilla ŞENGÖR, 1974 yılında İstanbul' da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1998- 2002 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde yapmış ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır