Sessiz kalp krizi

Kalp krizi geçirdim diyen her insan acil servise veya hekim arkadaşlarımıza ağrı şikayeti ile gitmektedir, ancak özellikle şeker hastası, bazı nörolojik hastalıkları olan hastalar ve bazen de kadınlar sessiz, yani ağrısız, bulantısız, terlemesiz kalp krizi de geçirebilirler.

Sessiz kalp krizi

 

 

Kalp damarlarının tıkanması ile ortaya çıkan kalp krizi toplumumuzdaki en önemli ölüm nedenlerinden birisidir. Özellikle tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yükselmesi olanlar, sigara kullananlar ve obezite hastalarında çok daha fazla görülmektedir. Tıkanma sonucu kalbin o bölgesine kan gitmemekte ve kalp adalesi kangrene gidip yok olmaktadır. Hemen bir çok hastada ciddi ve çok rahatsız edici bir göğüs ağrısına neden olmaktadır, bu ağrı ile beraber bazen bulantı hissi, kusma ve aşırı terleme de olabilmektedir. Bazı insanlar ağrı hissini nefes darlığı yada göğüste rahatsızlık hissi şeklinde yorumlamaktadır. Yine bazı hastalar bu şikayetleri kalp krizine yormaz, kas ağrısı gibi değerlendirir ve krizi evde geçirebilir, ancak bu durum sessiz kalp krizi değildir.

Özellikle şeker hastaları ve kadınlarda ağrı, huzursuzluk, darlık, bulantı ve terleme de dahil hiçbir şikayet olmadan kalp krizi görülebilmekte, hasta daha sonra rastlantısal olarak çekilen bir EKG' de Siz kalp krizi geçirmişsiniz! cümlesi ile karşılaşmaktadır. Bu hastalarımıza yapılan ekokardiyografi ile de kalp krizi tespit edilmekte ve sonra kalp damar anjiyografisi yapılarak tıkanan damar tespit edilmektedir. Baş dönmesi, bayılacak gibi olma, sırt ve omuz ağrıları, nefes darlığı ve nefes alamama, karın ve göğüsün alt yarında rahatsızlık hissi, mide bulantısı ve midede yanma gibi şikayetler acil servise başvuran şeker hastaları ve hiçbir risk faktörü olmayan bayan hastalar psikolojiktir bu yada senin bir şeyin yok denilerek eve gönderilmesi bu sessiz kalp krizlerini atlanmasına neden olabilir.

 

Bu makale 12 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Muharrem Arslandağ

Uzm. Dr. Muharrem Arslandağ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2006 yılında Kardiyoloji  Uzmanı olmuştur. 

Uzm. Dr. Muharrem Arslandağ, mesleki çalışmalarına şu an Kadıköy Çiftehavuzlar'da hizmet veren Lifemed Tıp Merkezi'nde devam etmektedir

Etiketler
Kalp ameliyatı
Uzm. Dr. Muharrem Arslandağ
Uzm. Dr. Muharrem Arslandağ
Samsun - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube